Végre beindult a magyar úszó Fukuokában, ma éremben is bízhatunk

Papíron ma van a legjobb esély arra, hogy medencés úszásban összejön a magyar érem a fukuokai világbajnokságon, délután Kós Hubert és Kovács Benedek tehet sokat ezért. A mai előfutamokból Szabó Szebasztián a második legjobb idővel jutott tovább, és a korábbi csalódottsága után már bizakodva jelentette ki, hogy végre beindult.

Szalay Attila (Fukuoka)
2023. 07. 28. 6:01
SZABÓ Szebasztián
Fukuoka, 2023. július 26. Szabó Szebasztián a férfi 100 méteres gyorsúszás elõfutama elõtt a fukuokai vizes világbajnokságon 2023. július 26-án. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyar idő szerint 13.59-kor rendezeik Fukuokában a férfi 200 méteres hátúszás döntőjét, amelyben komoly – talán az egyetlen komoly – magyar éremesély van a vb-n. A tavaly Eb-ezüstérmes Kovács Benedek a második, a harmadik legjobb idővel került be a fináléba, utóbbi ráadául még vissza is fogta magát.

KOVÁCS Benedek
Kovács Benedek is az éremért száll harcba. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Ami a magyar idő szerint hajnali előfutamokat illeti, Szabó Szebasztián a fő számában, 50 gyorson magabiztosan kezdett, a második legjobb idővel került a délutáni elődöntőbe, mindössze hét századdal maradt el az egyéni legjobbjától. – Ez volt a terv, ahhoz képest, hogy délelőtti úszás volt, jól sikerült – értékelt Szabó a vegyes zónában. – Még kétszer le kell úszni, és ha országos csúcs lesz belőle, akkor nem érdekel a helyezés.

Az országos rekordot 50 gyorson 2009 óta, még a cápadresszes időkből Takács Krisztián tartja 21,42 másodperccel. Ha ezt Szabó meg tudná javítani, azzal a dobogóra is jó esélye lenne, a tavalyi budapesti vb-n például bronzérmet ért volna ez az idő. Először persze azért kell még úsznia Szabónak, hogy bekerüljön a legjobb nyolc közé.

Az mindenesetre biztató, hogy az 50 pillangó miatt érzett csalódottsága után (nem jutott be a döntőbe), amikor nem értette, mi a baj vele, végre azt a teljesítményt hozta, amit vár saját magától: – Nehéz volt feldolgozni az ötven pillangót, tudtam, hogy nem nagyon készültünk rá, de jobbat akartam. Úgy tűnik, most már beindultam – bizakodott Szabó.

Úszásban a vb talán legnyomorultabb száma Fukuokában a férfi 100 méteres pillangóúszás, amelynek sem a világbajnoka (Milák Kristóf – saját döntése miatt), sem a világcsúcstartója (Caeleb Dressel – nem jutott ki) nincs itt, pedig ők ketten osztoznak minden idők öt legjobb időeredményén. A kétszázon korábban hetedik helyezett Márton Richárdnak a 27. helyen nem volt esélye a továbbjutásra. Milák nélkül simán kiesett a férfi 4×200-as gyorsváltó is.

Továbbjutott viszont az előfutamból női 200 háton Szabó-Feltóthy Eszter és Burián Katalin is, ők délután az elődöntőben úsznak. Ugyanez 800 gyorson nem sikerült Késely Ajnának és Fábián Bettinának sem.

Vizes  vb, Fukuoka, úszás, pénteki előfutamok magyar eredményei. Férfi 100 m pillangó: 27. Márton Richárd 52,31, női 200 m hát: 9. Szabó-Feltóthy Eszter 2:10,38, 16. Burián Katalin 2:11,94, férfi 50 m gyors: 2. Szabó Szebasztián 21,67, férfi 4×200 m gyorsváltó: 15. Magyarország 7:11,57, női 800 m gyors: 10. Késely Ajna 8:28,23, 24. Fábián Bettina 8:39,63.

Délutáni magyar program:
13.20 – női 200 m hát elődöntő (Szabó-Feltóthy Eszter, Burián Katalin)
13.40 – férfi 50 m gyors elődöntő (Szabó Szebasztián)
13.59 – férfi 200 m hát döntő (Kós Hubert, Kovács Benedek)

Borítókép: Szabó Szebasztián úgy érzi, végre beindult Fukuokában (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.