Az atlétikai vb nagy csalódással kezdődött egy távoli ország számára

A két óra csúszás ellenére végül tényleg a gyaloglók kezdték meg az atlétikai világbajnokságot. A férfiak 20 kilométeres versenyén találtak gazdára az első érmek Magyarország történetének legrangosabb sporteseményén.

Magyar Nemzet
2023. 08. 19. 12:09
Atlétika vb Hősök tere
Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elkezdődött a budapesti atlétikai világbajnokság. Az év legjelentősebb sporteseményének rajtját ugyan kissé megcsúsztatta az időjárás, de 10.50-kor végül tényleg ellőtték a Hősök terén a férfi 20 kilométeres gyaloglás rajtját.

A tavalyi világbajnokság ezüstérmese, a japán Ikeda Koki hamar meglépett a mezőnytől, az üldözőcsoportból fokozatosan szakadoztak le az atléták.

Tizenöt kilométerhez érve azonban a szám Európa-bajnoka, a spanyol Álvaro Martín utolérte Ikedát, aki fokozatosan elkezdett visszaesni a mezőnyben, végül csak tizenötödikként ért célba. A japánok tavaly kettős győzelemmel zárták a számot, idén viszont nagy csalódás érte őket, a címvédő Jamanisi Tosikazunak egy pillanatig sem volt esélye az éremre, ahogy az olimpiai bajnoknak, az olasz Massimo Stanónak sem.

Atlétika vb Hősök tere gyaloglás
A spanyol Álvaro Martín lett a budapesti atlétikai vb első világbajnoka (Fotó: Kurucz Árpád)

Martín mögött a brazil Caio Bonfim és a svéd Perseus Karlström küzdött, akik az elmúlt három világbajnokság bronzérmein osztoztak.

A spanyol az utolsó fél kilométerre fordulva már pacsizott, integetett, majd a Hősök terén spanyol zászlót is kapott, két Európa-bajnoki címe után most a világbajnoki aranyérmet is megszerezte. Karlström az utolsó métereken lehajrázta Bonfimot, így első ezüstérmét szerezte meg, a brazil 2017 után ismét harmadik lett a vb-n. Mindketten nemzeti csúcsot gyalogoltak.

A magyar induló, Helebrandt Máté egyéni csúcsát megdöntve a huszonharmadik helyen ért célba, két hellyel megelőzve a címvédő Jamanisit.

Atlétikai világbajnokság, férfi 20 km gyaloglás

1. Álvaro Martín (spanyol) 1:17:32 óra
2. Perseus Karlström (svéd) 1:17:39
3. Caio Bonfim (brazil) 1:17:47
(...)
23. Helebrandt Máté 1:21:16

Az atlétikai világbajnokság további híreit itt olvashatja.

Borítókép: A Hősök teréről indultak a gyaloglók (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.