Óriásit harcolt, és csak alig kapott ki a tartalékos magyar válogatott

A várakozáson felül teljesített a magyar férfikosárlabda-válogatott a Gliwicében elkezdődött olimpiai előselejtező tornájának a nyitányán. Ivkovics Sztojan csapata sok alapemberét nélkülözve játszott a papíron jóval erősebb házigazda Lengyelországgal, és bár a harmadik negyedben tizenöt pontos hátrányba is került, hatalmasat harcolva Perl Zoltán vezérletével megszorongatta a lengyeleket, és izgalmas végjátékban 83-81-re kapott ki. A következő ellenfél hétfőn Portugália lesz.

2023. 08. 13. 15:42
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sokat mondogatta Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány és sokat mondogatták a játékosok is, hogy mindent megtesznek a jó szereplésért, de sok esély nincsen Gliwiczében. A lengyel városban zajlik az olimpiai előselejtezők egyik tornája, a magyar válogatott remekül szerepelt a világbajnoki selejtezőkön, ezzel érdemelte ki a részvételt, ám papíron tényleg nem érkezhetett vérmes reményekkel a lengyelek, a bosnyákok és a portugálok ellen, különösen úgy, hogy egy kezdőcsapatnál is több hiányzója van. Kérdéses volt Vojvoda Dávid és Váradi Benedek játéka is az első meccsen Lengyelország ellen, ám mindkettőjüket sikerült megfelelő állapotba hozni.

Vojvoda Dávid jól kezdte a mérkőzést  Fotó: Fiba.com

Már az elején kiderült, hogy ez nagyon a hasznára van a magyar csapatnak, Vojvoda ugyanis egy duplával és egy triplával nyitott, majd Váradi is betalált, csatlakozott hozzájuk Benke Szilárd – kiválóan dobtak kívülről, és ezzel meglepték az Euroliga-kosarasokat is bevető hazai csapatot. A lengyeleken érezhető volt a nyomás, hiszen ők a saját környezetükben nagyon szeretnék kiharcolni az olimpiai részvételt, amelyhez hosszú és rögös út vezet, első lépésként muszáj volt nyerniük a magyarok ellen.

 

Az esélytelenség jót tett Ivkovics Sztojan játékosainak, és az első 15 percben lényegében végig vezettek jó védekezéssel, jó lepattanózással, és pontos külső dobásokkal. A lengyelek fizikai fölényét sikerült ellensúlyozni, az volt a kérdés, hogy ez meddig kivitelezhető. A válasz negyedóra elteltével született meg: egyelőre addig. Akkor a házigazdák elkapták a fonalat egy 12-1-es rohanással, célba találtak a tripláik, a gyűrű közeléből is eredményesek voltak, a magyar játékosok pedig hullámvölgybe kerültek, és egyre több labdát eladtak, a nagyszünetben 38-32 volt az eredmény.

Balcerowskit nemigen lehetett tartani a palán alatt  Fotó: Fiba.com

Ez a hatpontos különbség hamar felhízott tízre is, ám Vojvodáék ezúttal is nagy szívvel küzdöttek, és visszajöttek ötre. A lengyelek a 216 centire nőtt Aleksander Balcerowskira játszva ismét elhúztak, és nagyon úgy tűnt, hogy az erősebb, átlagban magasabb ellenfél egyre határozottabban érvényesíti ezt az erősségét, ráadásul a triplákkal sem állt már hadilábon. Magyar részről meg kellett szenvedni minden pontért, és Perl Zoltánék erre hajlandónak is mutatkoztak, ám az egyenlítés közelébe nem sikerült eljutni, védekezésben és támadásban is túl sok lett a hiba. A harmadik negyedben a sok videózás kicsit kizökkentette a lengyeleket, Pongó Marcell és Perl Zoltán pontjaival a tizenöt pontos hátrányból néhány perc alatt sikerült fordítani 60-59-re 39-54-ről!

Perl Zoltán a második félidőre vált vezérré Fotó: Fiba.com

Sajnos a negyedik negyed elején kipontozódott a legerősebb centerünk, Keller Ákos, és ezzel a palánk alatt meggyengült a magyar együttes. Ivkovics Sztojan kénytelen volt időt kérni az ellenfél 6-0-s sorozata után, csaknem négy perc elteltével sikerült újra a gyűrűbe találni, akkor Vojvoda hárompontosa ért célba. Hamar meglett az öt személyi hibája a csapatnak, így a lengyelek az utolsó hat percben minden szabálytalanság után büntetőket dobhattak, és ezekkel szép lassan ellépdeltek nyolc ponttal, de Benke Szilárd parádés triplája, majd később két büntetője után már csak 75-73-as hazai vezetést mutatott az eredményjelző két perccel a vége előtt. Balcerowski, Perl Zoltán majd Golomán György is betalált a triplavonalon kívülről, és a magyar válogatott ígéretéhez híven mindent megtett, de végül 83-81-re kikapott. Szemrehányás azonban nem érheti, alapembereket nélkülözve is ki-ki meccset játszott a jóval esélyesebb lengyel csapat otthonában, nagy hátrányból állt fel, és komoly tartást mutatott.

 

Olimpiai előselejtező, B csoport, Gliwice: Lengyelország–Magyarország 83-81 (19-19, 19-13, 21-28, 24-21), a magyar csapat legjobb pontszerzői: Perl 24, Vojvoda 13, Golomán 12; Portugália–Bosznia-Hercegovina 75-84.

Borítókép: Nagy volt a küzdelem, Kemal Karahodzic is nagyot harcolt a lengyel centerekkel (Fotó: Fiba.com)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.