Zimbabwei és 84 éves önkéntes is segíti az atlétikai vb lebonyolítását

Hatvankét ország kétezer-ötszáznál több önkéntesének lelkes munkájára is szükség van ahhoz, hogy a budapesti atlétikai világbajnokság minden idők legjobbja lehessen.

Magyar Nemzet
2023. 08. 16. 16:51
atlétikai vb önkéntesek
atlétikai vb önkéntesek Fotó: FOTO:ZSIGMOND LASZLO
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kihívás nagyságát, a feladatok összetettségét és a rendezéssel kapcsolatos magas elvárásokat szem előtt tartva 2500-nál is több önkéntest sorakoztat fel a szervező bizottság a kilencnapos budapesti atlétikai világbajnokságon. A házigazdák segítőtársai közül sokan már jóval az augusztus 19-i rajt előtt munkába álltak, nekik is köszönhető, hogy az előkészületekre nem volt panasz. 

A toborzás már tavaly decemberben elindult, első lépésként az atlétikai szakosztállyal is rendelkező kisebb és nagyobb egyesületek tagjainak, az egyetemistáknak és a középiskolásoknak a megszólításával. 

Az igények felmérése után született az a döntés, hogy 2500 önkéntest kell felkészíteni a feladatok sokaságának elvégzésére, hogy amikor elérkezik az idő, a rendezés 23 területén magabiztosan és hasznosan tevékenykedhessenek. A célszámot sikerült elérni, bevetésre kész tartalék is rendelkezésre áll. 

 

– A legtöbb önkéntesre a versenyrendezésben volt szükség, nem sokkal kevesebbre a beléptetésnél, ami biztonsági feladatok ellátását is magában foglalja, hasonlóképpen a transzportnál és a szállításnál, de az orvosi és az egészségügyi szakembereket is sokan fogják segíteni a tekintélyes létszámú csapatatunkban – nyilatkozta az SzPress Hírszolgálatnak Dr. Perényi Szilvia, az Önkéntes program igazgatója, aki a munkatársaival együtt nemcsak a középiskolások, az egyetemisták, a volt és ma is aktív sportolók önkéntes munkájára számíthat, hanem 80 éven felüli szépkorúak lelkes hozzájárulására is, akik között nyugdíjas egyetemi tanár is akad, a rangidős pedig 84 éves. 

– A jelentkezők közül csak a 16 éven felülieket készíthettük fel, majd soroztuk be őket, tőlük és minden társuktól azt kértük, hogy maradéktalanul teljesítsék az önként vállalt feladatukat, más szóval kellő felelősségérzettel. Szeretnénk, ha minden vendégünk mosolygós, segítőkész és tájékozott önkéntesekkel találkozna, akik soha nem mondják azt, hogy nem tudom. 

A nagy próbatétel előtt álló önkéntesek közül kétszázötvenen külföldi állampolgárok, akik egy része Magyarországon lakik, mások viszont messzi országokból érkeztek Budapestre. 

– A legtöbben Németországot, az Egyesült Királyságot, Szlovákiát, Spanyolországot és az Egyesült Államokat képviselik, de van kenyai, angolai, brazil, indonéziai, ugandai, sőt zimbabwei önkéntesünk is. Jól megvannak egymással, egy nagy és összetartó csapatot alkotnak, remélem, hogy ez az egység jellemzi majd még a világbajnokság utolsó napját is – fejezte ki a reményét az Önkéntes program vezetője, aki befejezésül még arról is beszámolt, hogy az önkéntesek lelkiismeretes munkáját miképpen kompenzálják. – Formaruhát kaptak, ebédet és vacsorát biztosítunk a számukra, a vidékiek kedvezményes árú jegyet vásárolva utazhatnak Budapestre, emellett a fővárosban minden önkéntesünk térítésmentesen veheti igénybe a tömegközlekedési eszközöket. Egész életükre szóló élményekben lesz részük, olyan ismereteket szerezhetnek, és olyan tapasztalatokkal gazdagodhatnak, amelyekből a későbbiekben sokat profitálnak. Az sem mellékes, hogy igazolást adunk a világbajnokságon végzett munkájukról, az iskolai közösségi szolgálatuk teljesítéséről – mondta befejezésül az igazgató, akinek extra motivációt jelent a mostani munkájában, hogy volt magasugróként egykori sportágának közegében kamatoztathatja a tudását.

Az atlétikai világbajnokság hírei ITT találhatók meg.

Borítókép: Az önkéntesek egy csoportja (Fotó: Zsigmond László)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.