A Liu fivéreket olyanra kényszerítették Kínában, amihez nem voltak hozzászokva

Bár két olimpiai bajnok rövid pályás gyorskorcsolyázónk, Liu Shaoang (2018: férfiváltó, 2022: 500 méter) és Liu Shaolin Sándor (2018: férfiváltó) tavaly év végén kínai állampolgárságra váltott, válogatottunk szakmai vezetője, Bánhidi Ákos továbbra is tartja a kapcsolatot velük. A szakember a Sport TV Mai helyzet című műsorában eddig még nem hallott információkat árult el róluk: Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor Kínában kénytelenek kollégiumban élni.

2023. 09. 27. 17:22
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ebben az eszendőben új időszak köszöntött be a magyar rövid pályás gyorskorcsolyában, miután tavaly év végén két olimpiai bajnokunk, Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor úgy döntött, hogy kínai színekben folytatja a versenyzői pályafutását. Short track válogatottunk szakmai vezetője, Bánhidi Ákos a Sport TV Mai helyzet című műsorában kifejtette, hogyan változott meg a válogatott felkészítése a fivérek távozása után.

Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang
A itt még a magyar válogatott melegítőjében, a bal szélen Bánhidi Ákos. Fotó: Nemzeti Sport/Árvai Károly

– A Liu fivérek Kínába való távozása után több gondolat is ébredt, például kettévált a szakmai felkészítése a férfiaknak és a nőknek, de gyakran azért így is közös munkát végeznek. A válogatottak több edzőtáborban is részt vettek, ami nagyon jót tett mindenkinek, kétszer voltak Olaszországban is. A közelmúltban a hollandokkal közösen készült tíz napig a nemzeti csapatunk Budapesten, ami hihetetlen impulzust jelentett, és nagyon hasznos volt mindkét félnek. A férfiak pedig hamarosan egy hetet edzőtáboroznak majd Hollandiában – mondta el Bánhidi Ákos.

A szakember kifejtette, hogy hatalmas ismertséget hozott a sportágnak az az eredménysor, amit a Liu fivérek elértek. S ennek köszönhetően most is odafigyelnek a magyar sportolókra.

– Jelenleg a két véglet között vagyunk, abszolút érezhető a fiúk hiánya, de itt van a lenyomata annak, amit itt hagytak nekünk, hogy tudjunk belőle táplálkozni. A fiatalok tudják és látják, mennyit kell ahhoz melózni, ami oda vezethet, hogy hasonló eredményeket érhessenek el, amit ők.

Bánhidi Ákos elárulta, hogy heti kapcsolatban van a Liu fivérekkel, akik igen kemény környezetbe kerültek, szigorúan fogják őket, például kollégiumban kell lakniuk.

A Liu fivérek találkoznak a magyar válogatottal

– Biztos, hogy megszenvedik azokat a különbözőségeket, amik ott érték őket. De ők rendkívül céltudatos emberek, és az ő céljuk az eredményesség, ennek az oltárán pedig minden más kevésbé jön számításba. Heti kapcsolatban vagyunk, és alapból azért jól vannak, nemrég volt válogatóversenyük, amelyen jól szerepeltek. Úgy tudom, mindketten tagjai a világkupára utazó keretnek. Ez azt jelenti, hogy a magyar válogatottal is találkoznak majd.

Bánhidi Ákossal a teljes beszélgetés itt tekinthető meg:

Borítókép: Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor (középen) már kínai szerelésben (Forrás: Instagram/liushaoang)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.