Ki lesz a Fradi edzője? Máté Csaba a vezetőkkel kötött megállapodásról

A Ferencváros mámoros estét varázsolt a szurkolóinak azzal, hogy a visszavágón is kiütötte, ezúttal 3-0-ra a Zalgiris Vilniust a Konferencialiga selejtezőjében, a rájátszás visszavágóján és feljutott a főtáblára. A Bajnokok Ligája-búcsú után tehát az alapcél teljesítve. Hogyan tovább? Ez több okból is eldől pénteken. Délután fél háromtól kisorsolják a főtáblát, a Fradi pedig várhatón bejelentést tesz a vezetőedzőről. Máté Csaba, aki egyelőre ideiglenesen tölti be a tisztséget, némileg elébe ment a dolgoknak és utalt a Fradi vezetőivel kötött megállapodásra. Ebből arra következtethetünk, Máté Csaba végleges megbízást kaphat.

Magyar Nemzet
2023. 09. 01. 6:54
MÁTÉ Csaba, Ferencváros, vezetőedző
Labdarúgó Kl-selejtező - Ferencvárosi TC-Zalgiris Vilnius Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Ferencváros a visszavágón is kiütötte a Zalgiris Vilniust a Konferencialiga selejtezőjében és ott van a harmadik számú európai sorozat főtábláján. A szurkolók ezzel mintha végleg megbocsátották volna a váratlan kudarcot, a Bajnokok Ligája selejtezőjében, még az első fodulóban a KÍ Klaksvík elleni vereséget. Eleve több mint tizenkét ezren látogattak ki a Groupama Arénába csütörtök este a lényegében tét nélküli mérkőzésre, majd a találkozó után hatalmas ünneplésben részesítették a csapatot. Máté Csaba külön kegyben részesült, a drukkerek az ő nevét skandálták.

Ferencváros, Máté Csaba, vezetőedző
Volt mit ünnepeli a Zalgiris Vilnius ellen. A szurkolók Máté Csaba nevét is skandálták (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Nem alaptalanul. Máté Csaba roppant nehéz helyzetben állt a csapat élére. A BL-búcsú után Kubatov Gábor, az FTC elnöke azon nyomban menesztette a vezetőedzőt , Sztanyiszlav Csercseszovot és ideiglenes jelleggel Máté Csaba vette át a csapat irányítását. Persze megindultak a találgatások, vajon ki lesz utódja, mert kevesen hittek benne, hogy Máté Csaba hosszú távra kiérdemli a vezetők bizalmát. A sajtó egészen elképesztő neveket is bedobott, ám meccsről meccsre csak Máté Csaba készítette fel az együttest.

 

Máté Csaba: Van egy megállapodásunk a vezetőséggel

Máté Csaba teljesítette a rá bízott feladatot, s nagyon valószínű, hogy hamarosan, akár már ma bejelenti a klub vezetősége, hogy végleges megbízást kap. Finoman ő maga is erre utalt a Zalgiris elleni mérkőzés után.

– Van egy megállapodásunk a vezetőséggel – fogalmazott kissé sejtelmesen, de a mondatot nem fejezte be. Aligha vállalunk nagy kockázatot, ha ezt megtesszük helyette. Mivel a Ferencváros feljutott a Konferencialiga főtáblájára, Máté Csaba megbízását véglegesítik. Így lenne logikus. A jól végzett munkát értékelni szokás, ez az FTC-nél sincs másképp.

Persze ez egyúttal kockázattal is jár. Máté Csaba tizenkettedik év dolgozik a Ferencvárosnál. Túlélte Ricardo Moniz, Thomas Doll, Szergej Rebrov, Peter Stöger és Sztanyiszlav Csercseszov távozását, de vezetőedzőként idővel akár ő is sorra kerülhet, ha a csapat szekere netán ismét gödörbe jutna.

Ő maga is tisztában van ezzel, hiszen amikor a szurkolók reakciójáról kérdezték, így felelt:

– Elég sokat megéltem már itt, a Fradinál. Tisztában vagyok vele, hogy itt vagy lakodalom van, vagy temetés, de meg kell jegyeznem, nagyon jó érzés volt hallani, ahogy skandálták a nevemet. A futball világában azonban minden múlandó. Örülök, hogy a szurkolók beálltak a csapat mögé. Elég korán eldőlt a meccs, ami örömteli. A játékosok igyekeztek meghálálni a drukkerek bizalmát.

 

Köszönet az elődöknek

Amikor arról faggatták, hova teszi a pályafutásában a mostani sikert, Máté Csaba ugyanakkor dicséretes módon az elődeiről sem feledkezett meg, köszönetet mondott, amiért sokat tanulhatott tőlük:

– Nehéz összehasonlítani az eredményeket, hiszen más, amikor a végső döntést a vezetőedző hozza meg, és más, ha ez a személy én vagyok. Nagyon sok szép emlékem van a futball világából, de ez az eredmény biztosan ott van a legszebbek közt. Ahhoz, hogy így alakultak a dolgok, hogy ilyen sikeres periódust tudtunk együtt elérni, kellettek azok az edzők, akikkel eddig együtt dolgoztam. Szeretném nekik is megköszönni, hogy eljuthattam idáig, hogy tanulhattam tőlük.

 

Hogyan tovább Fradi, a Konferencialigában?

Természetesen a folytatás úgy is szóba került, mi várható a Konferencialigában. Máté Csaba először is arról beszélt, szerinte kissé alábecsülik a sorozatot.

– Néha kicsit úgy érzem, sokan lenézik ezt a sorozatot, de erre nincs semmi ok. Az európai szereplés mindig fontos, az, hogy milyen tervekkel vághatunk neki a folytatásnak, nagyban függ attól, kikkel találkozunk majd a csoportkörben, mert ugyanolyan erősségű ellenfelek is jöhetnek, mintha az Európa-ligában szerepelnénk.

Nos, a Konferencialiga csoportkörét pénteken 14.30-tól sorsolják Monacóban, ugyanott tehát, ahol egy nappal korábban a Bajnokok Ligája csoportköre is elkészült. Már önmagában ez is jelzés értékű.

S persze az élet nem áll meg. A Fradi már e héten újabb meccset játszik, vasárnap, a ZTE vendégeként lép pályára az NB I 6. fordulójában.

Borítókép: Türelem, várjunk még! Máté Csaba mintha ezt mondaná (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.