Czibor utódai, Bozsik tanítványai: magyar klubok határok nélkül

A modern futballban már nem meglepő, hogy magyar labdarúgók miatt figyelemmel kísérjük a Premier League vagy a Bundesliga mellett más olyan bajnokságok küzdelmeit is, ahol honfitársunk játszik. A környező országokban pedig immár találhatunk jó néhány, magasabb szinten is magyar érintettségű csapatot. S persze ne felejtsük el a drukkereket sem: a dunaszerdahelyi DAC és sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK például nagyon erős magyar ajkú szurkolói bázissal rendelkezik.

2023. 12. 19. 20:04
DAC
Fotó: DAC 1904 Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Míg a hétfő este a klubvilágbajnoki döntőbe jutott Fluminense szurkolói által lengetett piros-fehér-zöld zászlóknak a számunkra oly kedves megjelenésen túl nincs valódi kötődése hazánkhoz, a környező országok bajnokságaiban több futballklub is szerepel, amely magyar kézben található. A dunaszerdahelyi DAC és a topolyai TSC, az eszéki NK Osijek, valamint a sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK már a nemzetközi porondon is megmutathatta magát, s további magyar kézben lévő projektet is figyelemmel követhetünk Közép-Európában.

Kassa magyar futball szlovák
Kassai szurkolók és játékosok (Forrás: Facebook/FC Kosice/Simon Pavlisin)

A szlovák élvonalban a tavalyi szezonban az utolsó fordulóig küzdött a bajnoki címért a Dunaszerdahely, amely végül – részben egy vitatott körülmények között elveszített rangadó miatt – elbukta a versenyfutást a pozsonyi Slovannal szemben. A DAC tulajdonosa a felvidéki Világi Oszkár, a csapat keretében az elmúlt években megfordult Németh Krisztián, és Kalmár Zsolt is, a kispadon pedig ült aki akkor ugyan még nem volt magyar állampolgár, de a Honvéddal nyert bajnoki címe miatt már volt kötődése hazánkhoz. A jelenlegi keretben is találunk magyar labdarúgókat, közülük a húszéves Csinger Márk és a huszonegy éves Vitális Milán kapott rendszeres játéklehetőséget az idényben. A DAC a szlovák bajnokság ötödik helyén telel.

Nem a DAC az egyetlen magyar irányítású csapata a tizenkét csapatos szlovák élvonalnak: újoncként szerepel a ligában az FC Kosice (Kassa), amelynek tulajdonosa az itthon a DVTK-t is vezető Sántha Gergely. Kassán jelentős múltja van a futballnak, a mai klub az 1. FC Kosice hagyományait viszi tovább, amely 1997 őszén a Bajnokok Ligája csoportkörében szerepelt, többek között Telek Andrással a csapatban, noha hivatalosan az FCK nem jogutódja a 2017-ben megszűnt egyesületnek. A kassaiak idén döcögős kezdés után felkapaszkodtak a tizedik helyre, a cél a bennmaradás.

Czibor utódai növelhetik a magyar jelenlétet

S ha ez összejön a Kassának, jövőre már háromra nőhet a szlovák élvonal magyar kötődésű csapatainak száma, ugyanis a másodosztályt nagy előnnyel vezeti a KFC Komárno (Révkomárom). A lila-fehérek szakmai igazgatója a korábbi válogatott, játékosként a Serie A-t is megjárt Vincze István, a vezetőedző pedig Radványi Miklós. A csapat alapemberei közé tartozik a felvidéki magyar Németh Tamás és Tóth Gábor, de gólokkal járult hozzá az őszi szerepléshez a Vasastól kölcsönkapott húszéves támadó, Puska Péter és az Újpest kölcsönjátékosaként Révkomáromban szereplő Eckl Patrik is. Korábban innen indult a magyar válogatottal Eb-részvételig jutott Priskin Tamás pályafutása, a távolabbi múltban pedig Czibor Zoltán is játszott itt, mielőtt világhírűvé vált az Aranycsapat tagjaként.

Idén a Konferencialiga-csoportkör kapujáig jutott a román élvonalban szereplő Sepsi OSK. A sepsiszentgyörgyi csapat szoros csatában, 5-4-es összesítéssel esett ki a norvég Bodö/Glimt ellen, amely aztán csoportjából is továbbjutott. A klub tulajdonosa Diószegi László, jelenlegi vezetőedzője pedig a korábbi magyar szövetségi kapitány, Bernd Storck. A csapat kapusa és kapitánya a székely Niczuly Roland, míg a korábbi magyar válogatott labdarúgók közül Varga Roland és Kecskés Ákos is a Sepsi játékosa. A klub 2022-ben és 2023-ban is megnyerte a Román Kupát és a Román Szuperkupát, a tizenhat csapatos román bajnokságban pedig az ötödik helyen áll az utolsó őszi forduló előtt.

Szintén az élvonalban szerepel az UTA Arad, amelynek vezetője, Mészár Sándor tavasszal a klubot sújtó játékvezetői ítéletek után belengette, hogy a klub inkább a magyar bajnoki rendszerben szerepelne. Ebből végül nem lett semmi, az UTA jelenleg az osztályozós, tizennegyedik helyen áll a román élvonalban.

A húszcsapatos román másodosztályban tizenharmadik helyen áll a Csíkszereda, amely minden más, jelenlegi országhatáron túli klubnál jobban épít a magyar ajkú játékosokra, a keret döntő többségét magyar vagy székely labdarúgók alkotják. Bár a város a sportrajongók között inkább a jégkorongról ismert, Ilyés Róbert vezetőedző csapatában sok, az NB I-ből is ismert névvel találkozhatunk, Babati Benjamin még válogatott meghívót is kapott Marco Rossitól, igaz, végül nem mutatkozott be a nemzeti csapatban. A csapatkapitány a korábbi paksi Kelemen Dávid, a házi gólkirály a Csíkszereda előtt legutóbb Kisvárdán szerepelt Jelena Richárd.

Vajdasági sikersztori: harmadosztályból az Európa-ligába

Zsemberi János klubelnöksége alatt a Topolyai SC történelmi csúcsig, az Európa-liga csoportköréig jutott idén. A vajdasági klub a 2016/17-es idényben még a szerb harmadosztályban szerepelt, a 2022/23-as szezonban viszont már az élvonalbeli pontvadászat második helyén zárt a Crvena zvezda mögött. Ez Bajnokok Ligája-selejtezőt ért, onnan a Braga ellen elvesztett párharc után jutott az El-főtáblára a csapat, ahol pontot szerzett a most már a Ferencvárosra váró Olympiakosz ellen. A TSC keretében jelenleg egy magyar futballistát találunk, Sós Bence kiegészítő szerepet tölt be a csapatban, amely a szerb bajnokságban az utolsó decemberi forduló eredményeitől függetlenül a harmadik helyen telel majd a Crvena zvezda és a Partizan mögött.

Idén kapott új stadiont az NK Osijek, amelynek Szakály Ferenc személyében magyar klubelnöke van, korábban pedig Mészáros Lőrinc volt az eszéki egyesület tulajdonosa. Az együttes vezetőedzője a korábban a DVTK kispadján is megfordult Zoran Zekic, a szakembernek azonban egyetlen magyar futballista sem áll rendelkezésére, a legutóbbi magyar csapattag, Kleinsheisler László az előző télen távozott Eszékről a görög Panathinaikoszhoz. A horvát bajnokság tabelláján a negyedik helyen áll a csapat, amely a Konferencialigában végül nem jutott főtáblára, noha a sorozat selejtezőjében búcsúztatta a Zalaegerszeget.

 

Mi lesz Bozsik József és a Nafta sorsa?

S ha már ZTE: az NB I-ben idén a kiesés ellen küzdő csapat tulajdonosa, Végh Gábor a szlovén másodosztályban is rendelkezik csapattal. A Zalaegerszeg és az NK Nafta együttműködése legutóbb tavasszal kapott figyelmet, amikor a ZTE a Magyar Kupa-döntő előtt néhány héttel edzőt váltott, s Lendváról hívta vissza a kispadra Boér Gábort a menesztett Ricardo Moniz helyére. Rövid távon bejött a húzás, a ZTE története során először MK-győztes lett, azóta viszont már nem Boér ül a kék-fehérek kispadján, hanem Márton Gábor, aki maga mellé vitte segítőnek Bozsik Józsefet. Az Aranycsapat legendájának azonos nevű unokája előtte a Naftát vezette őszi elsőségre a szlovén másodosztályban. Kérdés, mit rejt a tavaszi folytatás a lendvai csapat számára, amelyben négy fiatal magyar futballista (Dinnyés Olivér, Németh Ervin, Sebestyén Lóránt, Dávid Zoltán) is szerepelt ősszel.

Borítókép: A DAC az előző idényben a végjátékig versenyben volt a szlovák bajnoki címig (Forrás: Facebook/DAC 1904)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.