Harcban áll a szövetség a székelyekkel a korábbi kapitány miatt

Tovább dagad a botrány a magyar jégkorong-válogatott korábbi szövetségi kapitánya körül. Az amerikai Kevin Constantine három hete váratlanul feltűnt Csíkszeredában, majd a székely klub a Magyar Jégkorong-szövetség (MJSZ) figyelmeztetése dacára hivatalosan is benevezte őt múlt vasárnap a címvédő Gyergyó elleni Erste-liga-mérkőzésre. Az MJSZ példátlan szigorral három pont levonással és háromezer eurós bírsággal sújtotta a Csíkszeredát hivatalos személy jogosulatlan szerepeltetése miatt. A magyarázat arra utal, hogy Kevin Constantine-t októberben 2025 nyaráig eltiltották a tengerentúlon, ám jogilag erősen vitatható, hogy a Nyugati Hoki Ligában (WHL) kiszabott büntetés releváns-e Európában, az Erste-ligában. Az MJSZ szigorát az is táplálja, hogy Constantine a nyáron a magyar válogatottat és a Fehérvár AV 19 csapatát is cserben hagyta érvényes szerződése ellenére.

2023. 11. 24. 10:15
Kevin Constantine
Székesfehérvár, 2023. január 20. Kevin Constantine, a Fehérvár vezetőedzője az osztrák jégkorongligában (ICEHL) megrendezett Hydro Fehérvár AV19 - Olimpija Ljubljana mérkőzésen a székesfehérvári ifj. Ocskay Gábor jégcsarnokban 2023. január 20-án. A Fehérvár 5-2-re győzött. MTI/Illyés Tibor Fotó: Fehérvár
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

November 5-én vasárnap többen – nomen est omen – döbbenten konstatálták, hogy Kevin Constantine, a magyar jégkorong-válogatott szövetség korábbi szövetségi kapitánya a lelátón ülve figyelti az SC Csíkszereda–Brassó Erste-liga-mérkőzést. Mi több, az M1 aktuális csatorna érdeklődésére a csíkszeredai klub vezetősége megerősítette, tárgyalnak a trénerrel, szeretnék, ha szerepet vállalna az egyesületnél. A Magyar Jégkorong-szövetség (MJSZ) másnap nyilvánosságra hozta az állásfoglalását: Kevin Constantine hivatalos személyként nem szerepelhet a magyar versenyrendszerben mint fegyelmi határozattal eltiltott személy. A Csíkszereda nem rettent meg a figyelmeztetéstől, arra következtethetünk, szerződést kötött Kevin Constantine-nel, hiszen a kéthetes bajnoki szünet után november 19-én vasárnap a Gyergyó elleni találkozóra hivatalosan is bevenevezte – igaz, nem vezetőedzőként, azt a pozíciót továbbra is a cseh Václav Novák tölti be – Constantine-t.  Az amerikai szakember kétségtelenül felrázta a jelen idényben is gyengélkedő székely csapatot, hiszen a Csíkszereda a Brassó (5-3) után a címvédő Gyergyót (6-3) is legyőzte.

Kevin Constantine, Csíkszereda, Magyra jégkorong-szövetség
Dokumentum értékű felvétel: Kevin Constantine a Csíkszereda kispadján (Fotó:  Facebook)

Az MJSZ azonnal reagált a helyzetre, úgy is fogalmazhatunk, kitartott előzetes véleménye mellett, és már másnap bejelentette, hogy hivatalos személy jogosulatlan szereplésének gyanújával fegyelmi eljárást kezdeményezett a Csíkszeredával szemben. A kövekező nap, kedden a Csíkszereda is közleményt adott ki, miszerint a sajtóban megjelentekkel ellentétben nincs tudomása arról, hogy Kevin Constantine jogvitában állna a Magyar Jégkorong Szövetséggel (MJSZ). Ezenkívül a sajtóban megjelentekkel ellentétben arról sincs tudomása, hogy a szakember hazai vagy nemzetközi szabályok szerint fegyelmi eljárás alá vont, illetve fegyelmi határozattal eltiltott személy lenne.

Az MJSZ kitartott a maga véleménye mellett, csütörtökön meg is született az első fokú, tehát egyelőre nem jogerős határozat: az MJSZ három pont levonással és háromezer eurós bírsággal sújtotta a Csíkszeredát, az indoklás a már korábban ismert „hivatalos személy jogosulatlan szerepeltetése”.

 

Mire föl keménykedik a magyar szövetség?

Kevin Constantine azért vált nem kívánatos személlyé a magyar hokiban, mert a nyáron a magyar válogatottat és a legerősebb magyar klubot, az osztrák bajnokságban szereplő Fehérvárt is cserben hagyta. Az amerikai szakember annak dacára tér haza és kötött szerződést nyáron vezetőedzőként az egyik tengerentúli liga, az úgynevezett Nyugati Hoki Ligában (WHL) szereplő Wenatchee Wild együttesével, hogy a Fehérvárhoz és az MJSZ-hez is érvényes kontraktus kötötte. A Magyar Jégkorong-szövetség vezetői már akkor úgy fogalmaztak, keresik a jogorvoslat lehetőségét. 

A problémát már akkor is az jelentette, hogy a WHL – miként a legtöbb tengerentúli liga – nem tartozik a Nemzetközi Jégkorong-szövetség (IIHF) égisze alá. S úgy tűnt, a WHL-t és a Wenatchee Wild csapatát különösebben nem is foglalkoztatja a magyar szövetség és a Fehérvár kifogása. 

Kevin Constantine tényleg balhés edző?

Kevin Constantine váratlanul mégis megütötte a bokáját. A WHL „diszkriminatív jellegű becsmérlő megjegyzések” miatt október elejént eltiltotta őt. A valóságban ez állítólag rasszista tartalmú szidalmazást jelentett. A WHL nagyon szigorú döntésként 2025 nyaráig eltiltotta az amerikai szakembert. 

Constantine-ról, aki 2021-ben akkori ismereteink szerint kifogástalan pedigrével érkezett Magyarországra, hirtelen kiderült, hogy balhés edző.

Előásták két korábbi esetét is. Még 2006-ban, amikor a szintén WHL-s Everett Silvertips vezetőedzője volt, négy mérkőzésre tiltották el és ötezer dolláros büntetést is kiszabtak rá, mert az egyik vesztes felkészülési találkozót követően arra kötelezte játékosait, hogy megizzadva, felszerelésben maradva étkezzenek, majd ilyen állapotban tegyék meg a hazafelé vezető négyórás buszutat. Az NHL-es Calgary Flames másodedzőjeként pedig egy találkozón nem működhetett közre, mert összetűzésbe keveredett egy szurkolóval.

Köztünk szólva a magyar jégkorong látott már ennél cifrább történeteket is. Ugyanakkor morálisan teljesen érthető, hogy az MJSZ nem szeretné, ha Kevin Constantine ismét szerepet kapna a magyar jégkorongban.

A kérdés persze mostantól sokkal inkább az, valóban van-e jogi alapja a 64 éves amerikai szakember kitiltásának, illetve a Csíkszereda szankcionálásának az ő foglalkoztatása miatt.

 

Ingatag alapokon a szövetség jogi érvelése

A Jégkorongblog érdeklődésére Sipos Levente az MJSZ főtitkára elismerte, hogy Kevin Constantine-nak a Fehérvárral volt érvényes munkaszerződése, a szövetségnek, a válogatott mellett megbízási szerződéssel dolgozott, ami a Ptk. alapján harminc napon belül indoklás nélkül felmondható. Inkább morálisan kifogásolható tehát, hogy Constantine a jégkorong világában szokatlanul minden előzetes bejelentés nélkül távozott a nyáron.

„A csíkszeredai szerepvállalásával kapcsolatban tehát nem ez a fő probléma a mi olvasatunkban, hanem a jelenleg is érvényben lévő észak-amerikai eltiltása” – idézi Sipos Leventét a Jkb. 

A Csíkszereda várható fellebezésekor a fellebbviteli testületnek, a jogászoknak tehát azt kell eldönteniük, hogy a WHL-ben kiszabott büntetés releváns-e az Erste-ligában. Hadd ne bocsátkozzunk jóslatokba.

Persze a Csíkszereda felelősségéről se feledkezzünk meg. A patinás székely klub mögött nagyon zaklatott év áll, az előző idényben egymásnak adták a kilincset az edzők. A 2023–24-es évadnak a Sportklub a kanadai–olasz Brad Gratton irányításával vágott neki, és a légiósok nagy részét is lecserélték. Ám miután a csapat kilenc forduló után is nyeretlen volt, Grattontól, valamint két légióstól is elköszöntek. Sokadszorra beugróként Hozó Levente vette át a csapatot, majd  Václav Novák, a klub korábbi játékosa és edzője kapott ismét megbízást.

Ezrével akadnak edzők a tengerentúlon. Miért gondolják azt Csíkszeredában, hogy éppen Kevin Constantine hozhat megváltást? Az amerikai szakember szerződtetésével a klub mintha szándékosan konfrontálódni akarna a magyar szövetséggel.

Sofron István, Csíkszereda, magyar válogatott
Sofron István ismét a Sportklub kék-fehér mezőben (Fotó: SC Csíkszereda)

A Csíkszereda a közelmúltban látványosan megtáltosodott, a legutóbbi hét mérkőzéséből hatot is megnyert – ráadásul fél év kihagyás után csütörtökön a Fehérváron kikosarazott Sofron István újra pályára lépett a csapatban – és az utolsóról feljött a hetedik helyre. Sofron szerint Constantine hatása máris érződik a csapat játékán.

Sofron dicséri Constantine-t

– Azt gondolom, hogy a magyar hokinak és a ligának is sokat segített, a Fehérvár is nagyon sokat köszönhet neki és a válogatottba is rengeteg munkát és sok jó dolgot hozott be, az én játékomba is egy csomó olyan dolgot belerakott, amit idáig nem csináltam, ez segítette azt, hogy eredményesebben játsszak, és most látszik a Csíkszereda csapatán is, hogy egyre jobban játszunk. A szakmai tudását nem tudom megkérdőjelezni, nagyon jó szakember, azzal, hogy mi van körülötte, próbálunk nem foglalkozni, ezt neki, a szövetségnek és a Fehérvárnak kell megoldania – dicsérte Sofron a trénert.

Mégis, évek óta mintha hiányozna a tervszerű, tudatos munka. A saját bázis erősítése helyett a klub sorsa a gyakran kalandor külföldi edzőkön és légiósokon múlik. A szurkolók mindenesetre rendíthetetlenül kitartanak a csapat mellett, csütörtökön Dunaújvárosban is zúgott a győzelem után a Székely himnusz.

Kevin Constantine oldhatná meg a legkönnyebben az elmérgesedő ügyet. Azzal, ha se szó, se beszéd elhagyná Csíkszeredát. Ebben már úgy is van gyakorlata.

Borítókép: Kevin Constantine foghatja a fejét (Fotó: Fehérvár AV 19)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.