Batman? Hannibal Lecter? A magyar származású gólvágó féltve őrzi titkát + videó

Már tíz gólnál jár a portugál labdarúgó-bajnokságban Gyökeres Viktor, a listavezető Sporting csatára. A magyar származású támadó kiváló formája mellett különleges gólörömével is felhívja magára a figyelmet. A mozdulat hátterét sokan próbálták megfejteni, de Gyökeres Viktor egyelőre féltve őrzi a titkát.

2023. 12. 20. 9:57
Gyökeres Viktor Pepe
Sporting's Portuguese forward #9 Viktor Gyokeres vies with Porto's Portuguese defender #03 Pepe during the Portuguese League football match between Sporting CP and FC Porto at Alvalade stadium in Lisbon on December 18, 2023. (Photo by PATRICIA DE MELO MOREIRA / AFP) Fotó: Europress/AFP/Patricia de Melo Moreira
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Portugáliában hétfő este rendezték a Sporting és a Porto rangadóját. A lisszaboniak Gyökeres Viktor vezérletével nyertek 2-0-ra, s ezzel immár pontelőnnyel vezetik a bajnokságot. A magyar származású támadó a később kiállított Pepe ellen nyert párharcot, mielőtt meglőtte idénybeli tizedik gólját, később érvénytelenített találata, majd gólpassza után is bemutathatta a védjegyévé vált ünneplést. Gyökeres Viktor a gólöröm jelentését továbbra is titkolja.

Gyökeres Viktor gólöröme Sporting svéd válogatott
A magyar származású Gyökeres Viktor gólöröme a Sporting és a svéd válogatott meccsein is gyakori jelenet (Fotó: Belga via AFP/Virginie Lefour)

 

Gyökeres Viktor lehet magyar válogatott?

Az európai Aranycipőért zajló versenyben a portugál liga másfélszeres szorzójával Gyökeres Viktor tizenöt pontnál tart. A végső győzelemre persze nincs reális esélye, amikor folyamatosan döntögeti a kettes szorzójú német Bundesliga időarányos gólcsúcsait, a Bayern München angol támadója jelenleg húsz gólnál, azaz negyven pontnál jár.

A gólvágók különversenyében azonban Gyökeres Viktor áll a legelőkelőbb pozícióban azok közül, akik neve mellett megjelenik a magyar zászló a Transfermarkt listáján. Származásáról a neve is egyértelműen árulkodik, de Gyökeres Viktor már nem lehet magyar válogatott.

A Stockholmban született huszonöt éves támadó a Svédország szempontjából sikertelen Eb-selejtezőben minden meccsen pályára lépett, sőt három góllal ő lett a svéd válogatott házi gólkirálya a sorozatban.

Érdekesség, hogy akad most is egy futballista, akinél a svéd és a magyar válogatottbeli szereplés is szóba kerülhet, hamarosan minden bizonnyal eldől ebből a szempontból a svéd utánpótlás-válogatott Sebastian Nanasi sorsa, akit idén a svéd bajnokság legjobbjának választottak.

Hogy került Gyökeres Viktor a Sportingba?

Gyökeres Viktor 2018-ban, tizenkilenc évesen került Angliába, ám a Premier League-ben egyszer sem lépett pályára, a Brighton a német, majd az angol másodosztályba is kölcsönadta, míg az utóbbi ligában szereplő Coventry 2021-ben meg is vásárolta a csatár játékjogát. Ott kiemelkedő 2022/23-as idényt teljesített, de a Coventry az élvonalba jutásért döntő meccsen elbukott a Luton Townnal szemben.

Gyökeres idénybeli 23 gólja viszont önmagáért beszélt, s végül a portugál élcsapat, a Sporting vásárolta meg. A magyar származású csatár a huszadik bajnoki címére hajtó sztárcsapatban sem rejti véka alá tudását. Az Európa-liga csoportkörében piros lapja és azt követő eltiltása ellenére három góllal járult hozzá a továbbjutáshoz, míg a Liga Portugal góllövőlistáján második helyen áll tíz találattal, a hétfői, Porto ellen 2-0-ra megnyert rangadónak is ő volt a hőse.

Gyökeres a vezetést jelentő gólja előtt a keménységéről ismert veterán védőt, Pepét ültette hintába, aki korábban évekig a Real Madrid játékosa volt. Pepe ezúttal sem bírt magával, ütésért piros lapot kapott a rangadó második félidejében.

A győzelemmel az előző idényben a dobogóról is lemaradt Sporting vezeti a bajnokságot, igaz, rendkívül szoros az élmezőny, Gyökeresék 34 ponttal állnak 14 forduló után, a Benfica 33, a Porto 31 ponttal követi őket.

Mit jelent Gyökeres Viktor gólöröme?

Kiváló formája mellett Gyökeres Viktor védjegyévé vált gólörömével is felhívja magára a figyelmet, találatai után két kezét a szája előtt kulcsolja össze. A Porto elleni mérkőzésen nemcsak gólja és VAR-ozás után elvett találata, hanem gólpassza után is bemutathatta ezt, Pedro Goncalves ezzel a gesztussal köszönte meg, hogy Gyökeres szinte kihagyhatatlan helyzetbe hozta.

Gyökeres Viktor gólöröme Sporting Porto
Pedro Goncalves is megtanulta Gyökeres Viktor gólörömét (Fotó: Europress/AFP/Patricia de Melo Moreira)

Az ünneplés titkára már sokan próbáltak rájönni, de eddig sikertelenül.

– Volt már néhány tipp, Hannibal Lecter, Batman, de eddig senki nem találta el. Még csak közel sem jártak az igazsághoz – mondta korábban Gyökeres, akinél a Porto elleni rangadó legjobbjaként adott interjú során ismét rákérdeztek a gólörömre.

– Azt hittem, már korábban rákérdeztek erre, amióta itt játszom Portugáliában, ez az első alkalom. De majd akkor fedem fel a titkot, ha megnyerjük a bajnokságot – hagyta homályban továbbra is a rejtélyt Gyökeres Viktor.

Borítókép: Pepe minden eszközzel próbálta megállítani Gyökeres Viktort, mindhiába (Fotó: Europress/AFP/Patricia de Melo Moreira)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.