Válaszolt a szakértő, miért haladt tovább a szállodahajó a verőcei katasztrófa után + videó

Egy nyugalmazott kapitány adott magyarázatot.

Forrás: Bors2024. 05. 27. 20:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy száz méternél hosszabb szállodahajó fémből készül, a kicsi és kétszer-háromszor gyorsabb motoros csónakok műanyagból és üvegszálas anyagok keverékéből vannak, hogy minél könnyebbek, sebesebbek legyenek, ám a radar ezeket nehezen vagy nem érzékeli – mondta a Borsnak egy nyugalmazott dunai hajóskapitány a verőcei tragédiával kapcsolatban. Rámutatott: a folyami szállodahajók a legmodernebb berendezésekkel vannak felszerelve, több radar, műszerek egész sora segíti a tájékozódásukat, sőt lényegében előre meghatározott útvonalat is képesek követni teljesen automatikusan, amit az irányító személyzet csak felügyel.

Nincs szükség arra, és nem is kötelező, hogy a fedélzet külső részéről a kapitány a vizet figyelje. Egy-egy néha felvillanó jelet mutathat csak a műszer, semmi mást

– fejtette ki a szakember, aki azt is hangsúlyozta, hogy folyásiránnyal szemben haladt a szállodahajó, és ilyen esetben felfelé a vízen úszó fák vagy különféle hordalékok gyakran a hajótestnek ütköznek, de ezek miatt nem áll meg egy hajó.

 

Vízi hordaléknak hihették a motorcsónakot

Amikor a motorcsónak nekiütközött a Heidelbergnek, a kapitány természetes, hogy azt gondolhatta, ismét vízi hordalékkal van dolga. Emellett a kormányállások hangszigeteltek, hogy a zaj ne tudja az ott tartózkodókat a feladatukban zavarni, így hallani sem sok esély van egy apró motorost. Ha pedig valaki a külső fedélzeten tartózkodik, nem tudja megmondani, hogy mely irányból érkezik a hang – fogalmazott a kapitány. Hozzátette, hogy egy ilyen nagy szállodahajónak az érzékelők és műszerek ellenére is holttere van, ami akár öt méter is lehet, azaz ha ezen belül tartózkodik egy jármű, ami ráadásul gyors irányváltásokra képes nagy sebességgel, esély sincs időben észrevenni.

Valójában teljesen szabálytalan megközelíteni egy ilyen pici, gyors hajónak egy szállodahajót, pont a biztonság miatt

– mutatott rá a nyugdíjas hajós, aki arra is emlékeztetett, hogy a szállodahajó feketedoboza minden adatot raktároz, azaz minden radaros érzékelést, rádióbeszédet, sőt valamelyik, még a kapitányi állásban elhangzott beszélgetést is. Ezzel szemben egy kis motorosnak maximum a rádió, illetve a világítás kötelező, pedig pont az ilyen esetekben egy feketedoboz is hasznos lenne.

A lap egy videót is közzétett, amelyen jól látható, hogy a hatalmas Heidelbergnek mekkora holttere van.

Borítókép: A kishajó roncsa az ütközés után (Forrás: BRFK)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.