Egy magyar túsz még Gázában van, a Hamász nem tárgyal

Szijjártó Péter megköszönte az arab államoknak, hogy próbálnak közvetíteni.

Forrás: MTI2024. 05. 27. 20:05
NETANJAHU, Benjámin
Tel-Aviv, 2024. május 11. A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet által elhurcolt izraeli túszok azonnali elengedését és Benjámin Netanjahu miniszterelnök lemondását követelik tüntetõk mécseseket égetnekTel-Avivban 2024. május 11-én. A 2023 októberében elrabolt több mint 250 embert közül körülbelül 130-at továbbra is fogva tartanak Gázában. Az izraeli hadsereg ez utóbbiak közül harminchat embert halottnak vél. A Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei 2023. október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, az izraeli haderõ pedig válaszul légi és szárazföldi hadmûveleteket hajt végre a Gázai övezetben. MTI/AP/Ariel Schalit Fotó: Ariel Schalit
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fokozni kell az erőfeszítéseket a Hamász palesztin terrorszervezet túszainak minél előbbi kiszabadítása érdekében, valamint rendkívül fontos a vörös-tengeri szállítási útvonalak biztonságának garantálása is – jelentette ki a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Brüsszelben. A tárcavezető az európai uniós külügyi tanács ülését követő sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy egyeztettek a közel-keleti helyzetről is, amely napirendi pontnál jelen voltak Katar, Egyiptom, Jordánia, Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek képviselői, továbbá az Öböl Menti Együttműködési Tanács főtitkára is. – Nyilvánvalóan volt egy nagyon erős érvelés a kétállami megoldás mellett. Én a magam részéről ebben a vitában megköszöntem az arab államoknak azt a közvetítői tevékenységet, amelyet annak érdekében folytattak, folytatnak, hogy a túszok kiszabaduljanak – mondta.

– És mivel még van egy magyar állampolgárságú személy a túszok között, az erőfeszítéseik folytatására és fenntartására kértem őket

– tette hozzá.

Szijjártó Péter ezután arra is felhívta a figyelmet, hogy a közel-keleti konfliktusnak van egy igen súlyos gazdasági következménye Európára nézvést is a vörös-tengeri kereskedelmi útvonal ellehetetlenülése formájában, ami károkat okoz a kontinens vállalatai és lakossága számára is. – Ezért is fontos, hogy ha keressük az egyetértési pontokat az arab országok és az európai uniós országok között, akkor például a vörös-tengeri szállítási útvonalnak a biztonsága az legyen egy ilyen közös pont – szögezte le.

– Nyilvánvalóan az Európai Unión belül sincs egységes álláspont a kétállami megoldásról, nincs egységes álláspont a palesztin állam elismeréséről, nincsen egységes álláspont az egész konfliktus megítéléséről, nincsen egységes álláspont arról, hogy milyen legyen Izraellel a viszonyunk a jövőben. 

– Szóval itt még van sok-sok vita előttünk

– fűzte hozzá.

A Hamász nem tárgyal. A Hamász felfüggeszti részvételét az Izraellel közvetetten folytatott tűzszüneti tárgyalásokon a több tucat emberéletet követelő rafahi légicsapás miatt – közölték hétfőn a radikális iszlamisták képviselői a DPA német hírügynökséggel. Legkevesebb 45 palesztin vesztette életét a Gázai övezet déli határán található Rafah városában a vasárnap esti izraeli légicsapásban a Hamász irányította helyi egészségügyi hatóság szerint. A tájékoztatás szerint sok nő és gyermek is van az áldozatok között. Izraeli közlések szerint a támadással a Hamász két magas rangú tagját vették célba. Az Egyiptom, Katar és Egyesült Államok közvetítésével zajló közvetett tárgyalások Kairóban és Dohában zsákutcába jutottak. Sajtójelentések szerint a megbeszéléseket a héten olyan új javaslatok alapján folytatták volna, amelyekről az amerikai, izraeli és katari tárgyalófelek pénteken Párizsban megállapodtak. A rafahi támadás éles bírálatokat váltott ki az arab országok körében, de Törökország részéről is. Recep Tayyip Erdogan török elnök a történteket vérengzésnek, Izraelt pedig terroristaállamnak nevezte. Katar a támadás elítélésén felül aggodalmát fejezte ki a tűzszüneti tárgyalások kapcsán, és sürgette a nemzetközi közösséget, tegyenek intézkedéseket „a népirtás bűntettének” megakadályozására.

 

Fotó: Haiszam Imad

Georgiának is nekirontottak

Szijjártó Péter kitért Georgia ügyére is, közölve, hogy több kollégája az ülésen „nekirontott” az országnak, hogy „mit képzelnek magukról, hogy olyan törvényt fogadnak el, amellyel saját szuverenitásukat védik, és amely alapján regisztrálni kell mindazon szervezeteknek, amelyek külföldről kapnak finanszírozást”.

– Egyedül én léptem fel a georgiaiak védelmében, míg a többiek a georgiaiak európai uniós integrációs útjának akadályozását helyezték kilátásba

– hangsúlyozta.

Majd hozzátette, hogy a kormány a közelgő magyar EU-elnökség idején is határozottan támogatni fogja Tbiszili integrációját, és remélhetőleg a folyamatot a többi tagállam sem fogja blokkolni.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.