Következő mérkőzések
Franciaország
18:002024. június 25.
Lengyelország
Hollandia
18:002024. június 25.
Ausztria

Befolyásolhatták a Trump-per esküdtjeit?

Donald Trump volt amerikai elnök ügyvédje szerint rossz döntést hozott a volt elnök büntetőperében eljáró New York-i bíróság azzal, hogy nem különítette el az esküdteket az emlékezet napi hétvégére. Trump jogi képviselője nem bízik az eljárás korrektségében.

2024. 05. 27. 19:04
Donald Trump volt amerikai elnök
Donald Trump volt amerikai elnök (Fotó: MTI/EPA/New York Post pool/Steven Hirsch)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alina Habba, Donald Trump volt amerikai elnök ügyvédje szerint rossz döntést hozott a Trump ellen üzleti nyilvántartások meghamisítása vádjával indult New York-i per bírája azzal, hogy nem különítette el az ügy esküdtjeit az emlékezet napi hétvégére – írja a Breitbart amerikai hírportál.

Az ügyvédnek azért vannak komoly aggályai, mert az esküdtek így együtt lehettek a családjukkal, barátaikkal, akiknek a véleménye óhatatlanul befolyásolhatta őket.

Trump jogi képviselőjének „zéró bizalma” van azt illetően, hogy az ügyben döntő esküdtek, akik a per kimeneteléről döntenek majd, a „megfelelő módon” kapják meg az instrukciókat a bírótól – emeli ki a Fox News amerikai televíziós hálózat. Habba kételkedik a bíró elfogulatlanságában is.

Nemrég napvilágra kerültek olyan információk, amelyek szerint a bíró szélsőbaloldali aktivista lánya demokrata politikusoktól kapott pénzeket.

A perben kedden kezdődnek meg a záróbeszédek, az esküdtek pedig várhatóan a következő napon vonulnak vissza tanácskozni. Az amerikai büntetőeljárás jog szerint a bírák a tanácskozás megkezdése előtt utasításokat adnak az esküdteknek arról, hogyan értelmezzék az adott ügy szempontjából releváns joganyagot.

Habba szerint ha sikerül elérni, hogy az ítéletet a tényekre alapozzák az esküdtek, az felmentést jelent Donald Trump számára.

Mint arról beszámoltunk, Donald Trump ellen 34 vádpontot hozott fel Alvin Bragg manhattani kerületi ügyész azzal a 130 ezer dollárnyi hallgatási pénzzel kapcsolatban, amit 2016-ban, nem sokkal az elnökválasztás előtt fizetett ki Stormy Daniels pornószínésznőnek Michael Cohen, Trump akkori ügyvédje, aki most a vád egyik tanúja lesz.

A hallgatási pénz fizetése nem bűncselekmény az Egyesült Államokban, a volt elnök ellen azért emeltek vádat, mert amikor visszafizette Cohennek az összeget, az utalást jogi költségként könyvelték, ami üzleti iratok szándékos meghamisításának minősül. Az ügyész szerint továbbá a hallgatási pénzzel az volt a cél, hogy „törvénytelenül befolyásolják” a 2016-os elnökválasztást.

Bár az eset még 2018-ban pattant ki, tavalyig nem történt semmi az ügyben, azonban a (Soros György által finanszírozott Color of Change civil szervezet egymillió dolláros támogatásával) megválasztott kerületi ügyész küldetésének tekintette, hogy bíróság elé citálja a volt elnököt, és tavaly március 30-án hivatalosan is bejelentette a vádemelést.

Borítókép: Donald Trump volt amerikai elnök (Fotó: MTI/EPA/New York Post pool/Steven Hirsch)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.