Kézilabda-vb: a Szenegál elleni sikert beárnyékolja egy sajnálatos sérülés

Oldódott a görcs, a Montenegró elleni fájó vereség után a magyar válogatott simán, 30-20-ra nyert Szenegál ellen a női kézilabda-vb középdöntőjében. A hajrában megsérült Szemerey Zsófi, a mosonmagyaróvári kapus kiesése érzékeny veszteség lenne a hátralevő két meccsre. Golovin Vlagyimir csapata szombaton a házigazda Svédország ellen folytatja a szereplését a vb-n.

2023. 12. 07. 19:27
null
Fotó: Kovacs Aniko
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Váratlan esélyt kapott a magyar válogatott a világbajnokság középdöntőjében. A magyar érdekeltségű csoportban Horvátország némi meglepetésre 26-25-re legyőzte Montenegrót. Így a Szenegál elleni mérkőzés megnyerésével Golovin Vlagyimir csapata pontszámban utolérte volna az őt legyőző Montenegrót.

Lukács Viktória góljaival alakult ki a magyar válogatott megbízható előnye     Fotó: MKSZ/Kovács Anikó

Szenegál papíron nem jelenthetett akadályt. A két együttes a göteborgi vb-középdöntő előtt egyetlen alkalommal, a 2019-es kumamotói világbajnokság csoportkörében találkozott egymással, akkor 17-9-es félidei eredményt követően 30-20-as magyar győzelem született. Golovin Vlagyimir a mérkőzést megelőzően hangsúlyozta, a szenegáli együttes minőségi fejlődésen ment át az utóbbi években, a horvátok ellen döntetlent ért el a csoportkörben. 

Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra is, hogy az idei vb eddigi három találkozóján három játékos, köztük a a francia Paris 92-t is irányító Yacine Messaoudi szinte végig pályán volt, további öt-hat kézilabdázó szintén a mérkőzés jelentős részét a pályán töltötte. A két csapat kerete fizikai leterheltsége közötti különbséget igyekszik majd kihasználni a magyar válogatott.

Golovin minimális változtatást eszközölt a mérkőzés előtt: Albek Anna visszakerült a keretbe, Töpfner Alexandra került ki onnan, Bukovszky Anna neve nem szerepelt még a mérkőzésre nevezett magyar játékosok között.

Bíró Blanka előtt a Lukács Viktória, Klujber Katrin, Vámos Petra, Bordás Réka, Kuczora Csenge, Schatzl Nadine hatos kezdett.

Schatzl-góllal indult  a meccs, majd Klujber Katrin hetesből növelte az előnyt, mivel Kuczora Csengét gólhelyzetben, a levegőben tessékelte odébb szenegáli ellenfele, a magyar válogatott a kétgólos előnye mellett emberelőnybe is került két percre. Ezt mérsékelten használta ki a válogatott, de Lukács Viktória a szélről, majd Vámos Petra lendületes egyéni akció után növelte az előnyt. Ebben az időszakban csak Soukeina Saina villant az afrikaiaknál, ezt vehetjük szó szerint is: talpról lőtt egy hálószaggató bombát Bíró Blanka kapujába. Majd egy kicsit közelebbről is megmutatta ugyanezt, így 5-2-es magyar előnnyel ért véget az első tíz perc.

Vámos okosan irányított   Fotó: MKSZ/Kovacs Aniko

A második 10 perces etap magyar kapufákkal kezdődött: Kuczora, Klujber és Lukács sem célzott pontosan. Majd ugyanők, mintha csak javítani akarták volna a minimális hibáikat, szereztek gólt. Ha nem történt volna a Montengró elleni borzalom, gondolhattuk, hogy eldőlt a meccs. Vámos újabb befutásával már a tíz gólt súrolta a lelkes szurkolói támogatást élvező magyar válogatott. Az 5-0-s rajt után 5-2-re hozta a második 10 percet Golovin csapata.

Hullámvölgy a szünet előtt

A biztos vezetés tudatában a kapitány forgatta a játékosait. Bordást Tóvízi Petra, Vámost Klivinyi Kinga, Klujbert Albek Anna váltotta. Az irányító szép góllal kezdett, még az is belefért, hogy hátul három szenegáli lövés, közte egy újabb egyenes felsős rakéta Soukeina Saina részéről is utat talált Bíró kapujába. 11-2 után csökkent a összpontosítás, Szenegál megérezte a lehetőséget, 4-1-es rohammal hirtelen közelebb férkőzött az ellenfél. 

Sagna (13) bizonyította, hogy miért áll a góllövőlista élén     Fotó: MKSZ/Kovacs Aniko

Golovin időkéréssel igyekezett megnyugtatni a csapatát. Soukeina Saina továbbra is nagyon élt, a hét szenegáli gólból ötöt ő szerzett. Pásztor Noémi is megtapasztalta az afrikaiak védekezését, Golovin őt küldte be a beálló posztra. Albek kiállítása miatt emberhátrányban fejezte be az első félidőt a magyar válogatott, az utolsó támadásunk végén Kuczora lőtt fölé. A meccs eleji erődemonstráció után hullámvölgy következett, 14-8-as magyar vezetéssel zárult az első félidő.

Folytatás az alapcsapattal

Golovin visszaküldte a kezdő sort a második félidő elejére: Bíró előtt tehát megint a Lukács Viktória, Klujber Katrin, Vámos Petra, Bordás Réka, Kuczora Csenge, Schatzl Nadine hatos kezdett. Pillanatok múlva Kuczora kiállt, kettős emberhátrányba került a válogatott. Lukácsot ez sem zavarta, a győri szélső belőtte a saját maga ötödik, a válogatott tizenötödik gólját. Majd Klujber és Schatzl révén nőtt a különbség. Az alapcsapat öt perc alatt négy gólt szerzett zsinórban, 19-10-es vezetésnél kért időt a szenegáli kapitány.

A 39. percben a 10 gólos előny volt a tét, de Bordás Réka lövése kiperdült a kapusról. Végül Vámos szép megmozdulásával alakult ki a különbség.

Negyedórával a vége előtt, nyolcgólos magyar előnynél érezte úgy a kapitány, hogy pihenteti az alapcsapat egy-két tagját. Schatzlt Márton Gréta váltotta a bal szélen, Klivinyi, majd Simon Petra érkezett Vámos helyére, de ezzel mintha kiveszett volna a ritmus a válogatott játékából. Papp Nikoletta védekezni jött be, de ő sem tudta megakadályozni Sagna nyolcadik gólját. A végén jött egy borzasztó sérülés: a Bíró Blankát váltó Szemerey Zsófi lábára ráesett egy szenegáli játékos, a mosonmagyaróvári kapust le kellett támogatni a pályáról. Nem nézett ki jól szegény…

A győzelem már réges-rég eldőlt, annak a mértéke még nem. Vámos visszaállt, és igazolta a klasszisát, minden magyar gólban benne volt. Visszahizlalta a válogatott a különbséget, 30-20-ra nyert. Jól tette, a gólkülönbség is dönthet majd a folytatásban.

Női kézilabda-világbajnokság, középdöntő, 1. forduló: Magyarország–Szenegál 30-20 (14-8)

A magyar gólszerzők: Schatzl 5, Klujber 9, Lukács 5, Vámos 4, Kuczora 2, Klivinyi, Bordás, Márton 2, Bíró.

A mérkőzés hivatalos statisztikája ITT.

A további eredmények: Horvátország–Montenegró 26-25, a Svédország–Kamerun mérkőzés 20.30-kor kezdődik. 

A magyar válogatott szombaton Svédország ellen folytatja a szereplését a vb középdöntőjében.

Borítókép: Lukács Viktória sok könnyű góllal segített (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.