Betiltott, életveszélyes elemet mutatott be a győztes a műkorcsolya Eb-n! + videó

A kaunasi műkorcsolya és jégtánc Európa-bajnokságon a férfiaknál a francia Adam Siao Him Fa megvédte címét. Ebben nincs semmi meglepetés, a kűrjében azonban nagyon is volt. A 22 éves korcsolyázó, akinek a szülei mauritiusi származásúak, bemutatott egy hátraszaltót, ami betiltott elem, életveszélyesnek minősítették, és a szabálykönyv szerint pontlevonással büntetik. A bevállalós Adam Siao Him Fa sem ezzel, sem azzal nem foglalkozott.

2024. 01. 13. 10:03
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Adam Siao Him Fa a rövid program után nagy fölénnyel vezetett, így a kétpontos levonás nem lehetett igazán visszatartó erő számára. Mint utóbb elmondta, a kűrje végén azért ugrotta meg a betiltott hátraszaltót, hogy ezzel is több figyelmet irányítson a műkorcsolyára – nos, ez sikerült neki. És azt is megjegyezte, hogy ez szerinte nem is olyan veszélyes dolog, mint amennyire kívülről annak tűnik.

Adam Siao Him Fa
 Adam Siao Him Fa nagy fölénnyel nyerte meg az Eb-t (Fotó: MTI/AP/Mindaugas Kulbis)

Adam Siao Him Fa előtt már  Surya Bonaly is fittyet hányt a szabályokra

Hátraszaltót versenyen először az 1976-os téli olimpián az amerikai Terry Kubicka ugrott, és a Nemzetközi Korcsolyázó-szövetség rögtön be is tiltotta, mert túlságosan veszélyesnek tartotta. Az 1998-as naganói téli olimpián a nőknél a francia Surya Bonaly aznban fittyet hányt a szabályokra, ő is megugrotta, neki ez volt az utolsó versenyen, s mint utóbb elmondta, szeretett volna egy emlékezetes alakítással búcsúzni. Adam Siao Him Fa most egyébként a nyilatkozatában utalt is Bonalyra, megjegyzve, hogy a jégen a hátraszaló francia „beütés”. 

Gálákon természetesen lehet hátraszaltót ugrani, ezeken mindenki a maga bőrét viszi a vásárra. A 2022-es, pekingi olimpiai bajnoka, az amerikai Nathan Chan is kirukkolt vele az ötkarikás játékok gáláján. Decemberben pedig a pekingi Grand Prix-döntő gáláján Adam Siao Him Fa is megcsinálta.

Adam Siao Him Fa
Adam Siao Him Fa a Grad Prix-döntőben (Fotó: EPA/Mark R. Crisino)

 

Az Eb-n a magyar színek képviseletében Vlasenko Aleksandr a 23. helyen végzett. Jégtáncban a ritmustáncban egyik magyar egység került be a legjobb húszba, így a kűrjüket már nem mutathatják be.

 

férfiak, végeredmény:
1. Adam Siao Him Fa (Franciaország) 276,17 pont
2. Aleksandr Selevko (Észtország) 256,99
3. Matteo Rizzi (Olaszország) 250,87
…23. Vlasenko Aleksandr 183,76

jégtánc, ritmustánc:
1. Charlene Guignard, Marco Fabbri (Olaszország) 86,80 pont
2. Lilah Fear, Lewis Gibson (Nagy-Britannia) 85,20
3. Allison Reed, Saulius Ambrulevicius (Litvánia) 80,73
…25. Ignateva Mariia, Szemko Danijil Leonyidovics 55,04
…30. Hancock Lucy, Fourati Ilias 53,47 

Borítókép: Adam Siao Him Fa az Eb-n a kűrben bemutatta a hátraszaltót (Forrás: X/NBC Sport)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.