Chema Rodríguez magyarul beszélt, az elnök ismertette a célokat az Eb előtt

Az olimpiai selejtezőn való részvételét a tavalyi vb-n bebiztosította a magyar férfikézilabda-válogatott, ettől függetlenül nem veszi félvállról a héten kezdődő Európa-bajnokságot. A csapat célja a csoportból való továbbjutás, Chema Rodríguez válogatottja az első tíz között szeretné zárni az Eb-t.

2024. 01. 08. 15:35
null
Fotó: Ladoczki Balazs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Január nyolcadikán, az év második hetének első munkanapján is záporoztak az újévi jó kívánságok. A férfikézilabda-válogatott Telkiben tartott sajtótájékoztatót a héten kezdődő Eb előtt. „Boldog új évet!” – hangzott minden mennyiségben a megjelent urak szájából. Elsőként Ilyés Ferenc kapta meg a szót, a Magyar Kézilabda-szövetség elnöke ismertette a hivatalos elvárást. – Izgatottan várom az Európa-bajnokságot. 2019-ben a srácokkal együtt én is szerepeltem én is világversenyen. Azóta pedig nem sok idő telt el. Mindenesetre én ott fogok szurkolni Münchenben, a csoportmeccseken, majd remélhetőleg Kölnben a középdöntőn is. Ugyan sokat beszélünk arról, hogy milyen fontos az olimpiai selejtező, de az Eb-t sem lehet félvállról venni. 

Aki azt gondolja, hogy ez csak egy felkészülés az olimpiai selejtezőre, az téved. Az alapcélunk az, hogy továbbjussunk a csoportból. A hivatalos célkitűzés az első tíz közé kerülés.

Látjuk, hogy mennyire erős a mezőny, 2020 óta változott a lebonyolítás, csak két csapat jut tovább a csoportból, ez megnehezíti a résztvevők életét. A mi csoportunk a leginkább kiegyenlített. Remélem, a csapat eléri azt, amit szeretne.

Az elnök ismertette a célokat. Fotó: Ladoczki Balazs

Chema Rodríguez szövetségi kapitány magyarul kezdte a mondandóját. –  Nagyon fontos az Európa-bajnokság, de nagyon nehéz is egyben. A csoportunkban minden csapat nagyon erős. Mi sokat dolgozunk, minden meccsen harcolni fogunk. Hajrá, magyarok! 

Majd angolra váltott: – Jól sikerült a felkészülés, nem akartunk magunkból mindent megmutatni múlt pénteken a csehek elleni meccsen, mert tudtuk, hogy a televíziós közvetítésnek köszönhetően ezt figyelik az ellenfelek. A második, zárt kapus meccset megnyertük, és tudtuk gyakorolni a fontos taktikai elemeket.

Az a célunk, hogy továbbjussunk a csoportból, de ez nem könnyű. Három komoly ellenféllel kerültünk szembe. Montenegró ellen kezdünk, sokat futó csapattal nézünk szembe. A kezdés fontos, s ha nyerünk, megnyílik az esély a továbbjutásra.

Chema Rodríguez. Fotó: Ladoczki Balazs

Szerbiát és Izlandot nem kell bemutatni, két erős ellenfél, a szerbek legtöbb játékosa BL-ben játszik hétről hétre. Izlanddal az utóbbi világversenyeken mindig összekerültünk, természetesen az a célunk, hogy nyerjünk.

Elégedett vagyok a csapattal, kiváló elegyet alkotnak a fiatalok és a tapasztalt játékosok. Nem mérlegelünk, az előttünk álló feladatra koncentrálunk, és nem az olimpiai selejtezőre.

A pénteki meccset betegség miatt csapatkapitány, megerősítette, már jobban van, és készen áll az Eb-re. – Montenegró ellen készülünk. Korábbi veszprémi csapattársam, Vuko Borozan visszatért, ők tudják, milyen tétje van az idei Eb-nek. Még egyik csoportellenfelünk sem jutott ki az olimpiára. A szerbeknél sok jó játékos van, az utóbbi években Izland mellett ők azok, akik újra ott vannak a térképen.

Lékai Máté. Fotó: Ladóczki Balázs

bevallotta, hogy a nyilvános hazai Eb-főpróbán kis betegséggel küzdött. Majd hangsúlyozta, hogy nem tartalékol a válogatott az olimpiai selejtezőre. – A következő cél lebeg a szemem előtt – mondta a szegedi beálló. Később rátért a csoportellenfelekre. – Mindhárom csapatnak megvan a maga erőssége. Nem akarok róluk ódákat zengeni, mindhárom csapat gyors kézilabdát játszanak.

A veszprémi balátlövő, Ligetvári Patrik is a következő meccsre és nem a tavaszi olimpiai selejtezőre fókuszál. Majd szóba jött a kölni jelenlét. – Idén két célom van: kétszer el akarok jutni Kölnbe. Egyetértek azzal, hogy Montenegró ellen lehet az elrugaszkodás, az első meccsen kimondottan veszélyes csapattal szemben szerezhetjük meg azt a győzelmet, ami lendületet adhat a folytatásra.

A magyar válogatott január 12-én pénteken Montenegró, 14-én Szerbia, 16-án Izland ellen játszik a csoportban. A négy csapatból kettő jut tovább a kölni középdöntőbe.

Borítókép: Jó a hangulat a csapat háza táján (Fotó: Ladóczky Balázs)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.