Davis-kupa: az elmaradt magyar bravúr nyomában

A magyar Davis-kupa-válogatott 3-2-es vereséget szenvedett Tatabányán Németország ellen, így nem jutott be az őszi világdöntőbe. A párharc már négy meccs után eldőlt, Marozsán Fábián és Valkusz Máté párosa ezúttal nem tudott bravúrt elérni, ahogy később Valkusz egyesben sem tudta borítani a papírformát Jan-Lennard Struff ellen.

2024. 02. 03. 19:10
KRAWIETZ, Kevin; VALKUSZ Máté; PÜTZ, Tim; MAROZSÁN Fábián
Tatabánya, 2024. február 3. Marozsán Fábián (b) és Valkusz Máté játszik a német Kevin Krawietz - Tim Pütz páros ellen a Magyarország-Németország Davis-kupa selejtezõ mérkõzésen Tatabányán 2024. február 3-án. MTI/Bodnár Boglárka Fotó: MTI/Bodnár Boglárka
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem jött össze a bravúr, sőt ezúttal messzebb volt tőle a magyar férfi-teniszválogatott, mint két éve Ausztrália vagy tavaly Franciaország ellen. Bár a végeredmény idén, a németek ellen is 2-3-at mutat magyar szempontból, a párharc már négy mérkőzés után eldőlt, Piros Zsombor már tét nélküli meccsen kozmetikázott a párosspecialista Kevin Krawietz ellen. Előtte a párosban a németek szereztek vezetést, majd Valkusz Máté egyesben sem tudott bravúrt elérni a nála majdnem kétszáz hellyel magasabban rangsorolt Jan-Lennard Struff ellen.

Nagy Zoltán Davis-kupa
Nagy Zoltán, a magyar Davis-kupa-csapat szövetségi kapitánya (Fotó: MTI/Bodnár Boglárka)

– Erős csapat ellen játszottunk, ezt a sorsolás óta tudtuk. A fiúk kiadták, ami bennük volt. A világ egyik legjobb párosa ellen most nem jött össze a bravúr Marozsán Fábiánnak és Valkusz Máténak. Szépen felvették a németek gyors tempóját, közel volt az egyenlítés, de nem tudtuk kiharcolni a döntő szettet. Marozsánnak van egy kisebb sérülése, volt egy kisebb betegsége, Piros is betegséggel küzdött, Valkuszt éreztem kiegyensúlyozottabbnak, bíztam benne, hogy kellő erőt ad neki az ausztráliai bravúrja, így esett rá a választás. Struff azonban olyan szinten játszott, ami ellen Valkusz nem tudta azt a kellemetlen játékot produkálni, amivel megzavarta volna – fogalmazott Nagy Zoltán, a magyar csapat kapitánya.

A duplázó Valkusz nagy ausztráliai mérföldkő, első Grand Slam-főtáblás szereplése után érkezett a válogatotthoz, a Davis-kupában azonban ezúttal sem párosban, sem egyesben nem jött össze neki a bravúr.

– A párosról nem volt kérdéses, hogy vállalom, Fábiánnal szeretünk együtt játszani, de sajnos nem tudtunk nyerni, a németek nagyon jól játszottak a sémát, folyamatosan testre szerváltak, jól zárták a háló közepét, néha pedig csak néztünk, milyen helyzetekből tudtak pontot ütni. Az egyes előtt nem volt sok időm átállni, a páros sok energiát elvett, a kezemben még a párosütések voltak, Struff pedig nem hagyott nekem sok levegőt, sokkal jobb volt nálam – értékelt lapunknak Valkusz Máté, aki a következő hetekben challenger-versenyeken indul majd.

Biztató szavak a német kapitánytól

Ha téttel bírt volna az ötödik találkozó, akkor azt vívta volna, aki az első napon jó formát mutatott, és legyőzte Struffot, ezúttal azonban ez a siker nem volt elég ahhoz, hogy végig szoros maradjon a meccs. Ennek ellenére a németek úgy érezték, hogy egyáltalán nem volt egyértelmű a párharc.

– A tavalyi csalódás után mind bíztunk benne, hogy idén bejutunk a világdöntőbe. Minden meccs nehéz volt, de jól teljesítettünk, és ezúttal a szerencse sem pártolt el tőlünk, megérdemeltük a továbbjutást. Ugyanakkor a magyaroknak is erős, ráadásul fiatal csapatuk van, biztos vagyok benne, hogy a következő egy-két évben látjuk majd őket a világdöntőben is – értékelt Michael Kohlmann, a németek szövetségi kapitánya, aki kiemelte, nem elégednének meg a tizenhat közé jutással, a legjobb nyolc közé, azaz a novemberi málagai végjátékba is eljutnának.

A tizenhatos döntőnek már biztos tagja a német csapat mellett a címvédő Olaszország, a tavalyi döntős Ausztrália, a szabadkártyás Spanyolország és Nagy-Britannia is, valamint a szerbek ellen győztes Szlovákia, az ukránokat lesimázó Egyesült Államok, a portugálokat verő Finnország és a svédek ellen továbblépő Brazília.

Davis-kupa, selejtező

Magyarország–Németország 2-3

Marozsán Fábián–Dominik Köpfer 2:6, 6:7
Fucsovics Márton–Jan-Lennard Struff 6:3, 7:5
Marozsán Fábián, Valkusz Máté–Kevin Krawietz, Tim Pütz 3:6, 6:7
Valkusz Máté–Jan-Lennard Struff 3:6, 2:6
Piros Zsombor–Kevin Krawietz 7:6, 6:3

Borítókép: Marozsán Fábián és Valkusz Máté sem együtt, sem külön-külön nem tudott meccset nyerni a németek ellen (Fotó: MTI/Bodnár Boglárka)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.