Kézilabda: egy válogatott már lényegében ünnepelheti a kvótát + videó

Ezen a héten teljes lesz a férfi kézilabdázók idei olimpiai tornájának mezőnye. A tizenkét kvótából hat a selejtezőtornákon talál gazdára, Magyarország hazai pályán küzd a kijutásért. Szombaton a mieink ellenfelei a norvégok lesznek. Egy másik házigazda, Spanyolország már páholyban érezheti magát.

2024. 03. 16. 9:29
null
Férfi kézilabda olimpiai selejtező - Magyarország-Tunézia Fotó: MTI/Bodnár Boglárka
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az előző játékokon már megszokott módon tizenkét csapat alkotja a férfi-kézilabdatorna mezőnyét az idei párizsi olimpián is. A rendező Franciaország és a világbajnok Dánia mellett Japán, Argentína, Svédország és Egyiptom helye már biztos a mezőnyben, s immár azzal sem vállalunk nagy kockázatot, ha Spanyolországot is ide soroljuk, amely rendezőként mindkét meccsét megnyerte. Hasonlóra hajt a magyar férfi-kézilabdaválogatott is.

kézilabda olimpiai selejtezőtorna Spanyolország Szlovénia
Két meccs, két győzelem: a spanyolok már megtették rendezőként a kézilabda olimpiai selejtezőtornán (Fotó: Getty Images)

Míg a tatabányai selejtezőtornán pénteken szünnap volt, Spanyolországban lejátszották a második fordulót. A rendező spanyolok a Bahrein elleni 39-27-es siker után 32-22-re elintézték Szlovéniát is.

Elméletileg ugyan még lemaradhat az olimpiáról a spanyol válogatott, de ehhez az kellene, hogy legalább húsz góllal kikapjon Brazíliától…

Sokkal valószínűbb, hogy a papírformának megfelelően a két európai csapat kvalifikálja magát Párizsba. Szlovénia ezt természetesen nem a spanyolok elleni kiütéses vereséggel, hanem a csütörtökön, Brazília ellen az utolsó pillanatban megnyert meccsel alapozta meg.

A szlovének egyedül attól tarthatnak, hogy a Bahrein elleni győzelmük is kevés lehet a kvótához, ha a brazilok legyőzik a már páholyban lévő spanyolokat.

Kézilabda olimpiai selejtező: csaknem tökéletes magyar rajt

Értelemszerűen sokkal több variáció elképzelhető még a másik két csoportban, ahol csak egy fordulón vannak túl a csapatok. Rendezőként Németország és Magyarország is fölényes győzelemmel kezdett, a mieink 33-24-re nyertek a tatabányai első fordulóban Tunézia ellen.

– Ritkán lehet látni, hogy védekezésben és támadásban is csaknem tökéletes a teljesítményünk, de most jön a neheze – mondta a Ripostnak a válogatott korábbi kapusa, Fazekas Nándor, akinek most már fia, Gergő szerepel a nemzeti csapatban.

– Szombat este Norvégia kőkemény feladat, vasárnap Portugália sem kisebb. Úgy látom, ha nyerünk, ha veszítünk a skandinávok ellen, vasárnap akkor is sorsdöntő 60 perc vár ránk a portugálokkal szemben – mondta Fazekas Nándor.

Borítókép: A rendezők eddig nem veszítettek meccset az olimpiai selejtezőtornákon (Fotó: MTI/Bodnár Boglárka)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.