Világsztárokkal teletűzdelt csapat vár a magyar válogatottra szombaton

Tunézia csütörtöki legyőzése után a hétvégén eldől, ott lehet-e Párizsban a magyar férfi-kézilabdaválogatott. Nemzeti csapatunk szombaton a kétszeres vb-ezüstérmes Norvégiával, vasárnap pedig Portugáliával találkozik Tatabányán.

2024. 03. 16. 5:45
POY_1747
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Érvényesült a papírforma a Tatabányán zajló férfikézilabda olimpiai selejtező csütörtöki nyitónapján. Noha előzetesen a többször is elhangzott, hogy a norvég, portugál, tunéziai, magyar négyesből bárki odaérhet a továbbjutást érő első két helyre, a nyitónapon a többség mégis Norvégia és Magyarország győzelmét várta. Az északiak a nyitómeccsen magabiztosan, 32-29-re verték meg Portugáliát, majd később Chema Rodríguez szövetségi kapitány együttese mintegy ötezer néző előtt nyert 33-24-re Tunézia ellen.

BODÓ Richárd
A magyar válogatott elvégezte az első feladatot, a torna java azonban csak a hétvégén következik (Fotó: Bodnár Boglárka)

elmondta, mi lehet a kulcs Norvégia ellen

– Az atmoszféra nagyon jó volt, hallottuk, éreztük is a pályán belül, hogy a szurkolók mindent megtettek azért, hogy támogassanak minket. A csapat kiegyensúlyozottan, jól játszott Tunézia ellen, a védekezésünk működött, a kapusaink is tudtak segíteni, így az első félidőben el tudtuk dönteni a mérkőzést – mondta lapunknak a meccs után Bánhidi Bence, a szegedi kézilabdacsapat kiválósága.

Az előzetesen elkészített sorsolás értelmében szombaton a csütörtöki győztesek és a vesztesek találkoznak, 17 órától Tunézia–Portugália, 19.30-tól pedig Norvégia–Magyarország (tv: M4 Sport) mérkőzést rendeznek.

– A tunéziaiak elég kellemetlen játékot játszottak, ezzel szemben a norvégok sokkal komplexebbek, a csapatuk tele van tűzdelve világsztárokkal. Nagyon fontos lesz, hogy Norvégia ellen odafigyeljünk a visszafutásoknál, az lesz az egyik kulcsa a szombati sikernek, illetve az, hogy precízen játsszunk támadásban – jelentette ki Bánhidi Bence.

Magyarország-Tunézia kézilabda olimpiai selejtező
A magyar szurkolók végig a válogatott mellett álltak (Fotó: Polyák Attila)

Rohanós kézilabdára, sok lövésre készülve

A csütörtöki győzelemhez jócskán hozzátették a magukét a magyar válogatott kapusai is. Az első félidőben a kihagyott Európa-bajnokság után az olimpiai selejtezőre visszatért Mikler Roland többször is fontos pillanatban védett, de a második játékrészben lehetőséget kapó Bartucz László is több hárítással segítette a csapatot.

– A kézilabda csapatjáték, itt mindenki hozzáteszi a magáét, akár elöl, akár hátul vagy a kapuban játszik. Tunézia ellen mi, kapusok is hozzá tudtunk tenni valamit pár labdával a csapat sikeréhez. A magam részéről egyébként nem éreztem azt a nagy győzelmi mámort, még két fontos mérkőzés vár ránk az olimpiai selejtezőn, próbáljuk a fókuszunkat maximális szintre helyezni – magyarázta a kérdésünkre válaszoló Bartucz László. – A következő játéknapon máris nagyon nehéz mérkőzésre számítunk Norvégia ellen. A norvég kézilabda nagyon rohanós, rengeteg lövéssel, remek szélsők alkotják a csapatot, amelyben minden poszton világklasszis játszik. Próbáljuk felvenni velük a lépést és győzni.

Norvégia az első meccsén szinte végig vezetve nyert, igaz, a második játékrészben kissé magára húzta a portugálokat, de győzelme nem forgott veszélyben. Következő ellenfelünk legjobbja legutóbb a meccs emberének is megválasztott kétszeres vb-ezüstérmes játékos, Sander Sagosen volt, aki hat találatig jutott.

Magyarország 2012 óta vár az újabb olimpiai részvételre, ezzel szemben a norvég válogatott ott volt a legutóbbi, tokiói ötkarikás játékokon, ahol hetedik helyezést ért el. Az azóta eltelt időben világbajnoki 6. és Európa-bajnoki 9. helyezett is volt Norvégia, amely 2017-ben és 2019-ben még vb-döntőt vívhatott.

–  Ha azt nézzük, hogy az elmúlt világversenyeken milyen eredményeket ért el, illetve milyen kvalitású játékosai vannak, akkor kijelenthető, hogy Norvégia a csoport favoritja. Ez a papírforma, de ez néha szokott borulni. Bízunk benne, hogy mi is bele tudunk szólni az elsőség kérdésébe és adott esetben jó játékkal le tudjuk győzni a norvégokat – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek a korábbi kézilabdázó, a válogatott csapatvezetője,

A csütörtöki nyitány után március 15-én, pénteken szünnap volt az olimpiai kvalifikációs tornán, a magyar csapat mégsem pihent: videóelemzéssel és taktikai edzéssel töltötte a keret a napot. A szombati, Norvégia elleni találkozó minden tekintetben más lesz, mint az első volt. Olimpiai részvételt aligha ünnepelhet már szombaton Magyarország, ám az egyik lehetséges forgatókönyv az, hogy legyőzi Norvégiát, míg a korábbi mérkőzésen Tunézia és Portugália döntetlent játszik egymással. 

Borítókép: Bánhidi Bencétől is jó játék kell ahhoz, hogy legyen esélyünk Norvégia ellen (Fotó: Polyák Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.