Péni István bizonyított, csak egyvalamit bán kissé

Péni István ezüstérmes lett a légpuskások versenyében a győri Európa-bajnokságon, ezzel a magyar sportlövő kvótát szerzett a párizsi olimpiára. A döntő után Péni István elárulta, hogy élte meg, hogy párhuzamosan zajlott a verseny az ötkarikás részvétel jogáért és az Eb-érmekért.

2024. 03. 02. 11:11
PÉNI István
Gyõr, 2024. március 1. Az ezüstérmes Peni István a férfi puskások döntõjének eredményhirdetésén az olimpiai kvalifikációs légfegyveres Európa-bajnokságon Gyõrben, az Audi Arénában 2024. március 1-jén. MTI/Krizsán Csaba Fotó: MTI/Krizsán Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A győri légfegyveres Európa-bajnokságon nyolc kvótát osztottak ki a párizsi olimpiára, se ezek közül egyet Péni István itthon tartott. A huszonhét éves sportoló a hazai pályán szerzett Eb-ezüst után harmadik olimpiájára készülhet. Péni István csak azt sajnálta kissé, hogy a kvóta biztossá válása után az aranyérem nem jött össze.

PÉNI István Párizs olimpia kvóta
Péni István hazai pályán szerzett kvótát a párizsi olimpiára (Fotó: MTI/Krizsán Csaba)

– A kvótáért jöttem, nagyon örülök az ezüstéremnek is. Ismerjük egymást, tisztában voltam vele, hogyan állok a kvóta szempontjából. Az első lövésem hiba volt, a második öt lövésben szépen, nagy tizesekkel mentem felfelé. Nem szerettem volna megállni, de amikor a kvóta biztossá vált, valamilyen szinten mégiscsak kiengedtem, amit azért bánok, mert az arany esélye ott elment – mondta a döntő után Péni István, aki hangsúlyozta, nem akart a ranglistában bízni, akarta magának az élményt, hogy versenyeredménnyel harcolja ki a párizsi részvételt.

A győri Európa-bajnokság szombaton a csapatversenyekkel ér véget, Péni, a szintén olimpiai kvótás Pekler Zalán és Hammerl Soma a bronzéremért lőhet majd.

A versenyen elérhető kvóták viszont már mind gazdára találtak, ezek közül csak Péni tudott itthon tartani. Pekler mellett korábban már a légpisztolyos Fábián Sára is biztosította a helyét a párizsi mezőnyben. A győri Eb-n közel járt a kvótához a pisztolyos Jákó Miriám és a puskás Mészáros Eszter is, de ők végül nem jártak sikerrel. Áprilisban Rio de Janeiróban rendeznek még egy olimpiai kvalifikációs versenyt, s ki lehet jutni az olimpiára a világranglistáról is.

 

Péni István az abszurd botrány után most nyugodt felkészülésben bízhat

Péni István 2016-ban és 2021-ben is indult olimpián, legjobb ötkarikás eredménye a Tokióban légpuskában megszerzett ötödik hely. A legutóbbi olimpia előtti eredményjóslatokban Péninek nemzetközi szakértők két aranyat is prognosztizáltak, ám a felkészülésére rányomta a bélyegét a magyar sportélet egyik legabszurdabb botránya.

A történet hazai riválisa, Sidi Péter eltiltásával végződött, aki doppingszabotázzsal próbált megszabadulni Pénitől. 

Borítókép: Péni István öröme (Fotó: MTI/Krizsán Csaba)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.