Döbbenetes VAR-ítélet és az exújpesti támadó szertefoszlatta Luxemburg álmát + videó

Alapvetően a papírforma érvényesült: Grúzia hazai pályán 2-0-ra nyert Luxemburg ellen a 2024-es labdarúgó Európa-bajnokság pótselejtezőjén. Az eredmény ismeretében meglepő, hogy Luxemburg a második félidő elején egyenlítő találatot ünnepelt. Aztán jött a VAR-vizsgálat… A grúzok hőse Budu Zivzivadze volt, a Mezőkövesd, a Fehérvár és az Újpest korábbi támadója lőtte mindkét hazai gólt.

2024. 03. 22. 9:37
Gerson Rodrigues Luxemburg Grúzia VAR
Gerson Rodrigues itt még ünnepel, aztán a gól helyett piros lap jutott Luxemburgnak Grúzia ellen Fotó: AFP/Giorgi ARJEVANIDZE
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Grúzia és Luxemburg is története első Európa-bajnokságára igyekezett, a pótselejtezők C ágán egymás ellen kezdett a két válogatott. A tbiliszi összecsapás hőse a magyar futballrajongók által is jól ismert Budu Zivzivadze volt, az exújpesti támadó duplája mellett egy VAR-ítélet döntötte el, hogy Luxemburg álma szertefoszlott, Grúzia viszont még tovább bízhat az Eb-debütálásban.

Budu Zivzivadze Guram Kasia Luxemburg Grúzia VAR
Budu Zivzivadze közel járt a mesterhármashoz a Luxemburg elleni Eb-pótselejtezőn (Fotó: AFP/Giorgi Arjevanidze)

Az első félidő egyértelmű grúz fölényt hozott, Budu Zivzivadze ezt gólra is váltotta. Sőt, majdnem kettőre, Csakvetadze szenzációs sarokpassza után azonban a kapufa védett Zivzivadze lövésénél.

Luxemburg azonban a második félidő elején egyenlítő gólt ünnepelt, Gerson Rodrigues talált a grúzok kapujába. Az öröm azonban korai volt.

Döntő jelentőségű VAR-ítélet

A játékvezetőt ugyanis kihívták a monitorhoz. Luxemburg úgy szerzett labdát, hogy Chanot elnyomta a kapura törő Mikautadzét. A gólt elvették, Chanot pedig piros lapot kapott, amiért gólhelyzetet akadályozott meg. Szigorú ítélet volt, amely ráadásul megpecsételte Luxemburg sorsát. Alig néhány perccel később Zivzivadze beállította a 2-0-s végeredményt.

– Az első félidőben az ellenfelünk egyértelműen fölénk nőtt, különösen játéktempóban. Egy ilyen meccsen tíz emberrel küzdeni nagyon nehéz, nem tudok szemrehányást tenni a játékosaimnak – idézi az UEFA honlapja a luxemburgi szövetségi kapitányt, Luc Holtzot.

Kvarachelia hiányában Zivzivadze volt a hős

Grúzia tovább álmodozhat, a pótselejtezős ág keddi döntőjében Görögország ellen szintén hazai pályán játszhat Willy Sagnol legénysége. A Kazahsztán elleni 5-0-s sikerük is jelzi, hogy a görögök egyértelműen erősebbek Luxemburgnál, ugyanakkor a grúzok esélyeit növeli, hogy a sorsdöntő meccsen a csütörtök este eltiltását töltő Napoli-sztár, Hvicsa Kvarachelia is rendelkezésre állhat.

Hiányában a korábbi NB I-es légiós, ma már a német másodosztályban, a Karlsruhéban futballozó Zivzivadze volt a grúz hős.

– Jól játszottunk, büszke vagyok a csapatra. Szerencsés vagyok, hogy két gólt lőhettem, de még csak az út felét tettük meg, még teljesítenünk kell a küldetésünket – tette egyértelművé Zivzivadze, hogy a grúzok a történelmi Eb-részvételre hajtanak.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.