Nem bírt a Kisvárdával, de így is bebiztosította 35. bajnoki címét a Ferencváros

Gól nélküli döntetlennel zárul a Ferencváros és a Kisvárda szombati mérkőzése az élvonalbeli labdarúgó-bajnokság 29. játéknapján, ám ezt most egy cseppet sem bánják a zöld-fehérek, a Fradi ugyanis négy fordulóval a vége előtt behozhatatlan előnyre tett szert, vagyis megvédte bajnoki címét. A továbbra is kieső helyen álló kisvárdaiak sorsa sem dőlt még el.

2024. 04. 20. 18:53
FTC-Kisvárda
A tavaly nyáron szerződtetett Varga Barnabás (labdával) először nyert bajnoki címet pályafutása során. Fotó: Polyák Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Méretes pofonba szaladt bele a Paks a Puskás Akadémia vendégeként a 29. forduló szombati nyitányán, de a felcsútiak 5-0-s győzelmének a Groupama Arénában gyülekező szurkolók is örülhettek, hiszen így eldőlt: a Ferencvárosnak akár egy döntetlen is elég ahhoz a Kisvárda ellen, hogy behozhatatlan előnyre tegyen szert a tabella élén. A pontversenyt a játéknap előtt is 14 pontnyi előnnyel vezető Fradi feladata azért sem tűnt megoldhatatlannak, mert a kisvárdaiak jócskán lemaradva a kieső, 11. helyen állva várták a budapesti bajnokit. A kis drukkerek mindenesetre megelőlegezték a bizalmat, a Ferencváros gyerekekből álló szurkolói csoportja, a Green Kids ugyanis már a kezdés előtt egy 35-ös számmal ellátott zászlót lengetett.

 

Csak helyzetekig jutottak

A kezdés után 65 másodperccel meglepetésre a Kisvárda könyvelhette el az első lehetőséget, ám Boban Nikolov 13 méterről eleresztett lövése jócskán fölé ment. A Ferencváros először a 7., majd a 10. percben járt közel a gólhoz, előbb Marquinhos lőtt kapura éles szögből, majd Stjepan Loncar fejelt közelről, de Kovács Marcell mindkétszer védeni tudott. Ugyanez történt a 13. minutumban is, amikor Marquinhos próbálkozása után szögletre mentett a Kisvárda kapusa.

FTC-Kisvárda
Marquinhos is próbálkozott az első félidőben. Fotó: Polyák Attila

A folytatásban is inkább az történt a pályán, amit a házigazda szeretett volna, komoly gólhelyzetekben azonban ez sokáig nem nyilvánult meg. A 30. percben egy beadást követően Kristoffer Zachariassen lőtt közelről, de Kovács kapus védett, csakúgy, mint a szöglet után, amikor Habib Maiga fejelt. Héttel a lefújás előtt Varga Barna lőtt ziccerben fölé, a rendes játékidő vége előtti másodpercekben pedig Myenty Abena fejesnél még a felső kapufát is érintette a labda, de gól nem született. Kapusa bravúrjainak köszönhetően nem került hátrányba az első játékrészben a Kisvárda, de a 0-0-s félidei eredmény a Fradinak is megfelelt.

Bajnokavatás döntetlennel

A második 45 perc kezdetére a korábbi napsütést szürkébb időjárás váltotta fel, sötét fellegek gyűltek a Groupama Aréna köré. A Fradi szénája ettől még nem állt rosszabbul, a döntetlennel is bajnok volt a házigazda – legalábbis a virtuális tabellán. Az 59. minutumban Adama Traoré fejelt közelről a kapura, de egyrészt Kovács védett, másrészt a partjelző lest intett. A hazaiak vezetőedzője, Dejan Sztankovics hamarosan cserére szánta el magát, a védő, Henry Wingo helyére egy csatárt, Kenan Kodrót állította be. Ez a húzás sem hozott azonnali eredményt, az utolsó negyedórát is 0-0-nál kezdték meg a csapatok. A 77. percben megint Kovács Marcell védett, hattal később pedig Traoré fejelt fölé. Szombaton nem bírt a Ferencváros a Kisvárdával, de nem is volt győzelmi kényszerben, a 0-0-s végeredmény is azt jelentette, hogy négy fordulóval a vége előtt eldőlt a bajnokság: 35. alkalommal lett bajnok az FTC! A lefújás után a szervezők beengedték a drukkereket, a szurkolók ellepték a gyepet. A Kisvárda még így is kilencpontnyi lemaradással áll a bennmaradó pozíciót elfoglaló Újpest mögött, további sorsa a vasárnapi meccsek eredményének függvényében dől el.

 

Zsinórban a hatodik bajnoki cím

Újabb bajnoki címével a Ferencváros meghosszabbította „uralkodását”, a zöld-fehérek 2019 óta minden szezon végén bajnokságot ünnepelhettek. A zsinórban megnyert hat bajnoki címhez hasonló szériához hasonlót legutóbb az Újpesti Dózsa produkált 1969 és 1975 között, a lila-fehérek akkor hétszer voltak bajnokok egymást követő években. Jövőre alighanem ezt a csúcsot célozza meg a Ferencváros, amely természetesen a hátralévő négy fordulóban még érdekelt lesz a hazai bajnokságban.

 

Labdarúgó NB I

A 29. forduló eredményei, programja
Szombat
Puskás Akadémia–Paks 5-0 (1-0)
Ferencváros–Kisvárda x-x (0-0)
Diósgyőr–Debrecen 19.30 (tv: M4 Sport )

Vasárnap
Kecskemét–Mezőkövesd 14.05 (M4 Sport+)
Fehérvár–Zalaegerszeg 16.00 (M4 Sport)
Újpest–MTK Budapest 18.30 (M4 Sport).

Hirdetés: ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.