Következő mérkőzések
Anglia
18:002024. június 30.
Szlovákia
Spanyolország
21:002024. június 30.
Grúzia

Sopronba üzent a skót sztár, aki lerészegedne, ha legyőzik a magyarokat az Eb-n

Csak a győzelem jelentene sikert és esélyt a továbbjutásra az Európa-bajnokság csoportköréből a skót és a magyar válogatottnak egyaránt. A két csapat ma esti egymás elleni sorsdöntő meccse előtt a skótok Premier League-ben futballozó sztárja, John McGinn elemében volt a stuttgarti sajtótájékoztatón: azt ígérte, hogy lerészegedik – pontosabban a sárga földig leissza magát –, ha győznek a magyarok ellen. Ráadásul a soproni rokonairól is mesélt.

2024. 06. 23. 6:50
UEFA EURO 2024 - Group A Scotland vs Switzerland
John McGinn a földön hever a Svájc elleni Eb-meccsen, de itt még nem a lerészegedéstől. Ha viszont Skócia legyőzi a magyar válogatottat, ígérete szerint a sárga földig leissza magát. Fotó: MTI/EPA/Friedemann Vogel
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Néhány évvel ezelőtt sokan még röhögtek a skót középpályáson, amiért furcsa stílusban fut, de John McGinn mostanra a Premier League egyik leghasznosabb játékosa lett az átmenetekben. Az elmúlt idénye pedig fantasztikusra sikerült, csapatkapitányként vezette az Aston Villa együttesét a negyedik helyre az angol élvonalban, egyúttal a Bajnokok Ligájába is. McGinn most a skót válogatottal is történelmi tettet hajthat végre, hiszen ha legyőzik ma este a magyar csapatot, akkor a történetük során először juthatnak tovább a csoportból egy világversenyen.

UEFA EURO 2024 - Group A Scotland vs Switzerland
John McGinn kemény középpályás (Fotó: EPA/Georgi Licovski)

– Leinnám magam a sárga földig, ha továbbjutnánk – reagált McGinn a felvetésre a mérkőzést felvezető sajtótájékoztatón a stuttgarti stadionban. – Az Aston Villa korábban szerepelt már az európai porondon, de amit idén elértünk, az egy csodálatos visszatérés. Személy szerint nagyon sokat jelentene, ha a BL-indulás mellé tudnék tenni egy sikeres Eb-t a válogatottal. Mi lehetnénk az első skót csapat, amely továbbjut. Mindenki hős szeretne lenni, de a lényeg, hogy hozzuk a játékunkat és bezsebeljük a három pontot.

Mi köze Sopronhoz a skót sztárnak?

A 29 éves középpályás, aki korábban a Hiberniannál Bogdán Ádám csapattársa is volt, érdekes magyar rokoni szállal rendelkezik. Sopronban él a nagybátyja, és az unokatestvérei már félig magyarok.

– Amikor a kiderült a sorsolás, hogy a magyarokkal vagyunk egy csoportban, egyből Sopronba üzentünk, ahol a két unokatestvérem él a nagybátyámmal – árulta el McGinn. – A fiúk Skóciában születtek, de félig magyarok, félig skótok. Egyik a magyaroknak, másik a skótoknak szurkol az Eb-n, szóval win-win helyzet lesz nekik, mindenképpen győzni fognak. Furcsa és jó dolog, hogy egy vezetéknevünk van, az iskolában menők azzal, hogy az én rokonaim. Extra töltése a meccsnek nekem ez érzelmileg, de az a legfontosabb, hogy továbbjussunk.

McGinn: Ennyi ivás mellett hogy lehetnek ilyen jók?

A Transfermarkt által harmincmillió euróra értékelt középpályás a skót szurkolókat is dicsérte a meccs előtt. Az Európa-szerte irigyelt Tartan Armyról mi is írtunk korábban, a felföldi drukkerek megszállták Németországot az Eb idejére.

– Olyan jól viselkednek, nem is tudom, hogy sikerül ez ennyi ivás mellett – viccelődött McGinn. – Büszkék vagyunk rá, hogy a skót szurkolók hozzáteszik a részüket a sikerhez. Remélhetőleg úgy térhetnek majd haza, hogy felejthetetlen élményekben volt részük. A himnusz az előző meccsen a legszebb előadás volt, amit valaha hallottunk.

Akkor az Svájc ellen 1-1-es döntetlent, egy pontot és a magyarokkal szemben helyzeti előnyt ért végül a skótoknak. Ma este viszont az iksz senkinek sem jó, csak a győzelem.

Európa-bajnokság, A-csoport, 3. forduló:
Vasárnap: Skócia–Magyarország 21.00, Svájc–Németország 21.00
A csoport állása: 1. Németország 6 pont, 2. Svájc 4, 3. Skócia 1, 4. Magyarország 0.

A Magyar Nemzet kiküldött tudósítója jelenti Stuttgartból.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.