A kezdeti sokk után még felállt, de elveszítette a rangadót a válogatott

Néhány perc alatt három góllal elhúzott a holland válogatott a mieink elleni csoportmeccsen a párizsi olimpia női vízilabdatornáján, de Mihók Attila és Cseh Sándor csapata összekapta magát, és a meccs végéig volt esélye a győzelemre. A nagy csata után végül a hollandok bizonyultak jobbnak, 10-8-ra megnyerték az A csoport rangadóját.

2024. 07. 27. 15:15
Parkes Rebecca (kék sapkában) nagy csatában a holland játékosokkal
Parkes Rebecca (kék sapkában) nagy csatában a holland játékosokkal Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha holland–magyar összecsapások voltak a női vízilabdatornákon, mindig hatalmas csata kerekedett a mérkőzésekből. Így volt ez a februári világbajnokság negyeddöntőjében is, amikor büntetőkkel a mieink nyertek, vagy a januári Eb csoportkörében, ahol három góllal a hollandok.

Keszthelyi-Nagy Rita (kék sapkában) gól nélkül maradt a meccsen
Keszthelyi-Nagy Rita (kék sapkában) gól nélkül maradt a meccsen Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A két válogatott a párizsi olimpián is összekerült, az A csoport éppen az ő rangadójukkal indult. Nagy tétje volt a meccsnek, hiszen az ötös első két helyezettje vélhetően elkerüli a negyeddöntőben a spanyolokat és a címvédő amerikaiakat.

Három góllal elléptek a hollandok

Nem kezdtünk jól – finoman szólva. Már az is meglepetést jelentett, hogy a ráúszásnál az általában verhetetlen Vályi Vanda helyett a hollandok hozták el a labdát. 

Az ellenfél ezután is villámtempóban haladt: másfél perc után ötméterest értékesített, még fel sem ocsúdtunk ebből, amikor már hárommal mentek a hollandok.

Ez gyors beavatkozást igényelt, bő négy perc után máris időt kért Mihók Attila társkapitány. Ez jól jött, Leimeter Dóra szinte azonnal szépített, de egy fórt kihasználva a hollandok pikk-pakk visszaállították a háromgólos különbséget. Szilágyi Dorottya egy pontos lövéssel 4-2-re módosította az állást, amely hosszú-hosszú perceken keresztül nem változott. 

A gólgazdag első negyed után ugyanis kissé lelassult a játék, nagyot csatáztak a lányok, de lövésből keveset láttunk. Öt és fél perc után Faragó Kamilla megvillant, 4-3 holland vezetésnél következett a meccs második szakasza.

Az első támadásból még nem találtunk be, de a második után Vályi egyenlített, majd a hollandok közel tízperces gólcsendet megtörve újra előnybe kerültek. Az utolsó negyedre azonban már 6-6-nál fordultak a csapatok, majd ismét a magyar válogatottnak kellett futnia az eredmény után, mert a hollandok két góllal elléptek. Innen még Vályi és Szilágyi góljaival felálltunk, de 40 másodperccel a gongszó előtt ismét vezetést szereztek a hollandok. Keszthelyi Nagy-Rita utolsó lövése a kapufát találta el, nem sikerült újra egyenlíteni, ezek után a hollandok célba vették az üres magyar kaput, és beállították a 10-8-as végeredményt.

 

Nem lehet leírni a magyar válogatottat

– Vegyesek az érzéseim – értékelt az M4 Sport kamerái előtt a mieink legeredményesebb játékosa, Vályi Vanda. – 4-1 után nehéz egy ilyen csapat ellen visszazárkózni, de erre is képesek vagyunk. Egyszer sem vezettünk a meccsen, ez alapján papírforma-eredmény született, viszont megmutattuk, hogy képesek vagyunk felállni háromgólos hátrányból is. Volt két fór a végén, ők éltek az övéikkel, mi a mieinkkel nem. Rá kell feküdnünk, hogy a végjátékban az utolsó passzok és utolsó lövések is pontosak legyenek.

Szilágyi Dorottya kiemelte, a lassú kezdés után összeszedték magukat, és összességében jó meccset játszottak a magyar hölgyek.

– Az eleje nagyon nem úgy sikerült, ahogy szerettük volna. Nehézkesen indult be a támadójátékunk és a védekezésünk is. Nehéz volt onnan visszahozni, a kezdetekhez képest mégis meccsben voltunk a negyedik negyedben, akár mi is vezethettünk volna. Természetesen szerettük volna megnyerni a mérkőzést, de inkább a negyeddöntőben vezessünk, mint most. Nincs mit szégyellnünk, a kezdésen kívül voltak jó momentumaink, azokat szeretnénk magunkkal vinni a következő mérkőzésekre is.

Olimpia, női vízilabdatorna, csoportkör, A csoport, 1. forduló
Hollandia–Magyarország 10-8 (4-2, 0-1, 2-3, 4-2)
gólszerzők: Rogge 3, van de Kraats 2, van der Sloot, Joustra, Keuning, Sevenich, Moolhuijzen 1-1, illetve Vályi 3, Szilágyi 2, Leimeter, Faragó, Gurisatti 1-1

Mai program
A csoport: Ausztrália–Kína 20.05
B csoport: Görögország–Egyesült Államok 15.35, Spanyolország–Franciaország 18.30

A magyarok további programja
hétfő: Magyarország–Kanada 20.05
péntek: Kína–Magyarország 20.05
augusztus 4., vasárnap: Magyarország–Ausztrália 14.00

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.