Kokó: „A NOB nem is reagált, amikor öt női ökölvívóról kiderült, hogy biológiai férfi”

A párizsi olimpián a női ökölvívók között ringbe léphetett az algériai Imane Helif, holott a 2022-es világbajnokságot követő gendervizsgálaton róla és négy másik női ökölvívóról kiderült, hogy biológiailag férfi. Kovács Kokó István, aki az említett vb-n az AIBA főtitkára volt, elmondta, nem véletlenül zárták ki utólag az algériait, ugyanakkor szerinte több mint érdekes, hogy az olasz Carini elleni meccsig senki sem tiltakozott az indulása ellen.

2024. 08. 02. 15:45
220212-megnyito-KA_4
Kovács István szerint a női ökölvívás számára létfontosságú, hogy megőrizzék a sportág hitelességét és biztonságát. Fotó: Hajdú-Bihari Napló/Kiss Annamarie
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha egy kicsit is odafigyel a Nemzetközi Olimpiai Bizottság arra, hogy 2022-ben miről számol be nekik írásban a Nemzetközi Amatőr Ökölvívó-szövetség (AIBA), akkor vélhetően nem történik meg az olimpiák és a női boksz történetének talán legnagyobb botránya. De a két szervezet viszonya már akkor is több mint hűvös volt, azóta ráadásul szóba sem állnak egymással, nem véletlen, hogy a párizsi olimpián már nem az AIBA szervezte az ökölvívó-eseményeket.

Paris, 2024. augusztus 1.
Az algériai Imane Helif (j), miután az olasz Angela Carini (b) feladta a 2024-es párizsi nyári olimpia nõi ökölvívótornája 66 kilogrammos súlycsoportjának nyolcaddöntõjében vívott mérkõzést az Észak-párizsi Arénában 2024. augusztus 1-jén. Helifet a 2023-as világbajnokságról magas tesztoszteronszintje miatt kizárták.
Hámori Luca ellenfele magyar csapat olimpia 2024 MOB
Döbbenetes erőfölényben volt, így összevissza verte olasz ellenfelét a biológiailag férfi, de női bunyósként ringbe lépő Imane Helif   Fotó: MTI/AP/John Locher

Ennek lett az eredménye, hogy az olimpiai megnyitó után újabb botrány árnyékolja be az ötkarikás játékokat, mégpedig Imane Helif indulása a női ökölvívók között. Kovács Kokó István lapunknak elmondta, az ügy jelenlegi állásában már nem sokat lehet tenni, mert abból lenne a még nagyobb konfliktus.

– A legszomorúbb az a történetben, hogy nem is Helif tesztoszteronjának mértékével volt gond, mert azt manapság már be lehet állítani, hanem a gendervizsgálat eredményével, ami alapján egyértelműen kiderült az algériai bokszolóról, hogy biológiailag férfi. Ráadásul a tokiói olimpián és az azt követő világbajnokságon az algériaival együtt összesen öt bokszolót vizsgáltak meg, és valamennyiükről kiderült ugyanaz az eredmény, ők bizony férfiak. Mindezt természetesen azonnal írásban jeleztem a NOB illetékeseinek, ám bármilyen hihetetlen, de erre a mai napig nem reagáltak – állította az amatőr olimpiai, világ- és Európa-bajnok, és a profik között is mindent megnyerő egykori bokszoló.

20191211_0006_FI
Kokó szerint arra nem lehet felkészíteni egy női bunyóst, hogy férfival kell verekednie a ringben   Fotó: Nemzeti Sport/Földi Imre

Kokó hozzátette, nemrég beszélt korábbi női világbajnokunkkal, Kovács Máriával, aki keserűen megjegyezte neki, manapság már 20 százalék esély van arra egy női ökölvívómeccsen, hogy valamelyik bunyós heresérülést szenved. Ugyanakkor igencsak furcsának tartja, hogy a 2022-es események ismeretében egészen a mostani, olasz Angela Carini elleni mérkőzésig – amikor az algériai, kihasználva fizikai fölényét, 46 másodperc alatt összeverte az olaszt – senki sem tiltakozott Helif olimpiai indulása ellen.

– Egyébként rengetegen rosszul tudják, most már nem lehet revideálni az indulással kapcsolatos döntést, ugyanis ha kizárnák, akkor az olaszok joggal mondanák, hogy Luca ellen Carininek kell ringbe lépnie, sőt továbbmegyek, az afrikai kvalifikációs tornán a Helif által megvert bokszolók is joggal mondhatnák, nekik lenne ott a helyük Párizsban, nem az algériainak – nyilatkozta lapunknak Kokó.

Nem verhetetlen a biológiailag férfi a nők között sem

Bokszlegendánk hozzátette, hogy noha Helif ezzel a fizikai fölényével a 66 kilós súlycsoport legjobbjai közé tartozik, akkor sem tud minden meccsen nyerni, hiszen nemcsak a tavalyi világbajnokság döntőjét vesztette el, hanem többek között a 2021-es Bocskai Emlékverseny fináléját is.

– A legnagyobb gond azonban az, hogy Hámori Luca élete első olimpiáján csak úgy tudja megvalósítani a nagy álmát, hogy érmet nyerjen a nyári játékokon, ha megver egy férfit. Ilyenre egyszerűen nem készítették fel. Annak idején Hosszú Katinkának sem akkor adták oda az olimpiai aranyát, ha előtte a nők után a férfi vegyesúszókat is legyőzi – jelentette ki Kokó.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.