Szilágyi Áron álma nem teljesült, nem szavaztak rá a sporttársak

Nem került be a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) sportolói bizottságába a háromszoros ötkarikás bajnok kardvívó, Szilágyi Áron – jelentették be csütörtökön. A sportoló Párizsban ezüstérmet nyert a férfikardcsapat tagjaként.

2024. 08. 08. 15:19
Szilágyi Áron sérült vívás kard csapat olimpia 2024 Párizs magyar csapat
Saját bevallása szerint pályafutása egyik legnagyobb kihívása előtt áll Szilágyi Áron. Fotó: Csudai Sándor
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A párizsi játékok végén lejár az olimpiai bajnok úszó, Gyurta Dániel mandátuma a NOB sportolói bizottságában, a Magyar Olimpiai Bizottság pedig a pályázati anyagok áttekintése, majd a háromtagú előkészítő bizottság javaslata alapján Szilágyi Áront javasolta új jelöltnek.

 

Négy új jelöltet választottak

Az idei játékokon részt vevő sportolók augusztus 6-ig szavazhattak, 32 jelölt (18 nő és 14 férfi) várta a voksokat. Közül négy új tagot emelt soraiba a NOB. Amint az az M4 Sporton csütörtök délután elhangzott interjúból kiderült, Szilágyi Áron nem került be a NOB sportolói bizottságába. A testület négy új tagja a hétszeres ötkarikás bajnok amerikai sprinter Allyson Felix, a német tornász Kim Bui, a Párizsban két aranyérmet is szerző ausztrál szlalomkajakos Jessica Fox, valamint Marcus Daniell új-zélandi teniszező lett. Az új tagok megbízatása nyolc évre szól, egyben NOB-tagságot jelent.

 

Érdemes dolgozni az olimpiai mozgalomért

– Amikor felszólították a négy új tagot, nem igazán lepődtem meg, mert olyanok kerültek be, akik eddig is jól képviselték a sportolói érdekeket és nagyon jó programjuk volt – mondta az eredményhirdetés után Szilágyi az M4 Sportnak. 

– Az elmúlt időszakban mindent megtettem a bekerülésért. Úgy éreztem, sokan támogatják is a törekvéseimet, hálás vagyok, mint ahogy azoknak is, akik rám szavaztak az olimpiai faluban. Bár nem sikerült bekerülnöm a sportolói bizottságba, a játékok megerősítettek abban, hogy érdemes dolgozni az olimpiai mozgalomért, és úgy érzem, fogok is még a jövőben.

 

A szavazás lezárult, de még bővülhet a tagság

A szavazás lezárultával esélyt kínálhat még a tagságra az is, hogy a NOB elnöke, Thomas Bach a voksolás eredményétől függetlenül, személyesen is kinevezhet tagokat, csorbítja azonban Szilágyi Áron esélyeit, hogy amikor a legutóbbi olimpiát követően élt ezzel a lehetőséggel a sportvezető, akkor egy vívót választott. Ezenfelül még a NOB végrehajtó bizottsága is jelöl egy-két tagot nemi, sportági és regionális alapon, de ennek kapcsán Szilágyi elmondta, erre neki már nincs ráhatása, ugyanakkor megtisztelő lesz, ha ilyen módon jelölik.
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.