Nem sikerült a bravúr, a Fradi megint kikapott az Európa-ligában

Csütörtök este folytatódott a megújított Európa-liga alapszakasza, és a vereséggel kezdő Ferencváros ezúttal hazai pályán fogadta az angol sztárcsapatot, a Tottenham Hotspurt. A zöld-fehérek ugyan nem ijedtek meg a nagynevű, majd 800 millió euró összértékű ellenféltől, ám a nagy bravúr, a pontszerzés sajnos nem jött össze. A Spurs mindkét félidőben egy-egy gyors kontrából betalált, míg Varga Barnabás szépítő találata későn érkezett, így már a második 2-1-es vereségüket szenvedték el a zöld-fehérek. Két forduló után pont nélkül áll a Fradi, ám még semmi nincs veszve a továbbjutást illetően.

2024. 10. 03. 18:41
MIR_9687
második angol találat eldöntötte a meccset Fotó: Mirkó István
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy tűnik, meghallgatta a szurkolói óhajt Pascal Jansen, a Ferencváros vezetőedzője, és hazai pályán igencsak támadó szellemű kezdőcsapatot állított össze, melyben egymás mellett kapott helyet a 2023-as és 2024-es magyar, valamint a 2024-es szerb gólkirály, azaz Varga Barnabás és Matheus Saldanha. Utóbbi először került a kezdőcsapatba a Ferencvárosnál, amely a Tottenham Hotspurt fogadja a labdarúgó Európa-liga alapszakaszának második fordulójában.

Az éppen egy hónapja a Partizan Beogradtól szerződtetett brazil támadó eddig csak csereként lépett pályára a zöld-fehéreknél, de így is négy meccsen már hatszor volt eredményes, így Pascal Jansen vezetőedző ezúttal már a kezdőben számít rá. A szerb bajnokság társgólkirálya ugyanakkor nem a magyar gólkirályt, Varga Barnabást szorította ki a középcsatár-pozíciójából, ugyanis mögötte fog játszani a megadott felállás szerint, így a norvég Kristoffer Zachariassen maradt ki a kezdő tizenegyből.

A londoniak edzője, az ausztrál Ange Postecoglou némileg tartalékos tizenegyet küld fel a pályára, csak a kispadon kapott helyet többek között Rodrigo Bentancur, James Maddison és Dominic Solanke, míg a sérült Szon kihagyja a Fradi elleni találkozót.

A szurkolókon semmi sem múlt      Fotó: Csudai Sándor

A Fradi azonnal támadólag lépett fel a kezdő sípszót követően, a 4. percben Traoré kapott remek labdát Abu Fanitól, de nem sikerült egy az egyben kapura törnie. A 16-oson belül Vargához passzolt, aki 15 méterről a kapu fölé lőtt. Négy perccel később ismét a nagyon aktív Traoré villant, a szélső 17 méterről, ballal lőtte kapura a labdát, ám Vicario elvetődve védett. Ugyanakkor nem mehetett előre fejetlenül a Ferencváros, ugyanis amikor kicsit is kinyílt a védelme, az angolok 1-2 húzásból azonnal odaértek Dibusz kapuja elé.

Aztán a 16. percben szinte felrobbant a Groupama Aréna, ugyanis egy remek támadás végén Varga a kapuba bólintotta Civic beadását, ám a játékvezető, majd a VAR véget vetett az össznépi ünneplésnek, ugyanis les miatt érvénytelenítették a zöld-fehérek gólját. Visszanézve tényleg centiken múlt a vezetés. Nem sokkal utána előbb Varga, majd Saldanha próbálkozott közelről, ám egyikből sem lett gól. Aztán a 23. percben elnémult a zsúfolásig megtelt aréna nézőtere – természetesen a vendégszektor kivételével –, ugyanis Moore vezette be középre a labdát, majd a 16-oson belülre passzolt, a védők képtelenek voltak felszabadítani, így Sarr elé került a labda, aki 5 méterről a kapu közepébe lőtt. 

MIR_8822
Saldanha veszélyesen játszott, de ő sem tudta feltörni a Tottenham védelmét   Fotó: Mirkó István

Az elég hamar kiderült, hogy a horvát bíró engedi a kemény, férfias focit, így sokszor ugyan szemrehányóan néztek a játékvezetőre a túl könnyen földre kerülő zöld-fehérek, Igor Pajac nagyvonalúan mutatta, mehet tovább, nincs itt semmi fújnivaló. A Fradi szerencséjére a 34. percben is így gondolta, amikor a 16-oson belülre betörő Porro látszólag elesett Saldanha lábában, ám a horvát azonnal mutatta, mehet tovább. Erre Porro nem vitatkozni kezdett, hanem felpattant, visszaszerezte a labdát, kicselezte Abu Fanit, majd 7 méterről a kapufára bombázott. 

A félidő vége felé Saldanha kapott labdát a bal oldalon, majd Traoréhoz passzolt, aki védője szorításában 11 méterről a kapu mellé lőtt. a lefújás előtt Porro jobb oldali szöglete után a kifejelt labda Moore elé került, aki 22 méterről lőtt, a jobb alsó saroknál Dibusz védett. Maradt az egygólos angol vezetés, ami a látottak alapján nem volt érdemtelen. Ám a Fradi játékában is benne volt a gól, de ehhez a Tottenham kapuja előtt sokkal bátrabban kellett volna vállalkozniuk a támadóknak.

MIR_9290
Ferencváros-Tottenham Hotspurs
A Fradi-tábor mindent bedobott a csapat mellett, még füsttel is elárasztották a pályát   Fotó: Mirkó István

A második félidő sűrű füstben kezdődött, ám azt a 48. percben egészen jól látta mindenki, hogy Saldanha kapott labdát, bemutatta, hogy passzol, ám helyette inkább kapura fordult és lőtt, ám Vicario ezt is védte. Továbbra is támadásban maradt a Fradi, ám amikor már-már helyzetbe kerültek a zöld-fehérek, vagy egy hiba, vagy egy angol láb mindig közbeszólt. Mindenesetre majd 55 perc elteltével sokan nem értették a lelátón, hogy a jól játszó, a labdák nagy részét pontosan megjátszó, helyzeteket kialakító Saldanha vajon miért nem kapott eddig több lehetőséget.

Mindenesetre Pascal Jansen egy óra után cserékkel frissítette a csapatát, lehozta a pályáról Saldanhát és az egyébként jól teljesítő Civicet, akik helyére két rengeteget futó, a szélső játékot segítő Ben Romdhane és a kéttüdejű Zachariassen érkezett. A Puskás ellen bejött a 60. percben történt hármas csere, a holland mester vélhetően most is ebben bízott. A 63. percben aztán a két csere meg is húzta a széleket, ám a szögletből kis híján a Fradi kapott gólt: Werner remek labdával ugrott ki, ám Dibusz jól jött ki elé, az angol kisodródva végül az oldalhálóba lőtt. Ha nem is ezért, de edzője azonnal lecserélte a rengeteget futó szélsőt.

Ferencváros-Tottenham Hotspurs
Varga Barnabás gólja túl későn érkezett, már nem volt idő az egyenlítésre     Fotó: Csudai Sándor

Nagy rohanásba kezdett a Fradi az egyenlítés érdekében, ám sorban kihagyta a lehetőségeit. Előbb Kady lövését védte az angolok kapusa, majd Makreckis bombázott fél méterrel fölé, majd jött ismét Kady, de fejesét hárította Vicario. Ám hiába rohamozott a Fradi, megint kinyílt a védekezése, és a csereként beállt Johnson találatával a 86. percben végleg eldőlt a három pont sorsa. Noha a 90. percben szépített a Ferencváros – Ramírez indult meg a bal szélen, majd remekül tekerte középre a labdát, az érkező Varga Barnabás 7 méterről lőtt a léc alá –, azonban az öt perc hosszabbításban már nem sikerült egyenlíteni, így a zöld-fehérek az Anderlecht után a Tottenham ellen is 2-1-re kaptak ki, és pont nélkül várják a francia Nice elleni, október 24-i, a Groupamában rendezendő találkozót.

 

 

Európa-liga, alapszakasz, 2. forduló

Ferencváros–Tottenham Hotspur (angol) 1-2 (0-1)

Budapest, Groupama Aréna. Vezeti: Igor Pajac (horvát) 

Ferencváros: Dibusz – Gartenmann (Makreckis, 76.), Cissé, Raul Gustavo, Ramírez – Abu Fani (Pesics, 84.), Maiga – Traoré (Kady, 76.), Saldanha (Zachariassen, 60.), Civic (Ben Romdhane, 60.) – Varga B. Vezetőedző: Pascal Jansen 

Tottenham: Vicario – Pedro Porro, Romero, Gray, B. Davies – Sarr (Solanke, 82.), Bissouma, Bergvall (Kulusevszki, 65.) – Moore, Lankshear (Maddison, 65.), Werner (Johnson, 65.). Vezetőedző: Ange Postecoglou

Góllövő: Varga (90.) illetve Sarr (23.), Johnson (86.)

 

További eredmények

Az Európa-liga alapszakaszának második fordulójában a Hoffenheim kétgólos győzelmet aratott a Ferencváros későbbi ellenfele, a Dinamo Kijev felett. A német csapat, amely nem nevezte a találkozóra Szalai Attilát, veretlen a második számú kontinentális kupasorozatban, míg a magyar bajnokot egy hónap múlva Hamburgban fogadó ukránok két vereséggel rajtoltak. Sallai Roland csapata, a Galatasaray meglepetésre nem bírt lett ellenfelével. A törökök hiába vezettek két góllal, a hazaiak pontot mentettek. A magyar válogatott támadót a késői átigazolása miatt nem tudta nevezni a pontvesztés ellenére veretlen isztambuli klub az El-re.

A Ferencváros további ellenfelei közül a svéd Malmö idegenben 2-1-re legyőzte az azeri Qarabagot, a következő rivális, a francia Nice viszont 4-1-re kikapott a Lazio vendégeként. Az egy hete a Ferencvárost 2-1-re legyőző RSC Anderlecht ezúttal is begyűjtötte a három pontot, ugyanis 2-1-re nyert a Real Sociedad otthonában. Eddig három csapat, a Lazio, a Tottenham és az Anderlecht százszázalékos két meccs után.

Európa-liga, alapszakasz, 2. forduló:

SS Lazio (olasz)-Nice (francia) 4-1 (2-1)

Slavia Praha (cseh)-Ajax Amsterdam (holland) 1-1 (0-1)

Real Sociedad (spanyol)-RSC Anderlecht (belga) 1-2 (1-2)

Olimpiakosz (görög)-Braga (portugál) 3-0 (1-0)

Makkabi Tel-Aviv (izraeli)-Midtjylland (dán) 0-2 (0-1)

Qarabag (azeri)-Malmö (svéd) 1-2 (1-1)

Hoffenheim (német)-Dinamo Kijev (ukrán) 2-0 (1-0)

RFS (lett)-Galatasaray (török) 2-2 (1-2)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.