Családi tragédia árnyékában ütné ki Uszikot a Cigánykirály

Sporttörténelmi profi ökölvívó gálát rendeznek december 21-én Rijádban. A főmeccsen ismételten összecsap egymással a jelenkor két legjobb nehézsúlyú bokszolója, a WBO, WBC, WBA és IBO nehézsúlyú világbajnoka, Olekszandr Uszik és a brit Tyson Fury, aki korábban szintén birtokolta ugyanezen szervezetek vb-öveit. A Londonban rendezett sajtókonferencián ezúttal Uszik csinálta a műsort – beöltözött Hitmannek, a bérgyilkosnak –, míg Fury szokatlanul visszafogott volt. Aztán kiderült, hogy a brit egy borzalmas családi dráma árnyékában vívta meg az első küzdelmet az ukrán extraklasszis ellen, ám most a lehető legkomolyabban készül, hogy megmutassa a világnak, ő a legjobb a királykategóriában.

2024. 10. 27. 6:40
Tyson Fury élete legkeményebb felkészülését csinálja végig, csak legyőzhesse Uszikot Fotó: Getty Images
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

December 21-én Rijádban másodszor is egymásnak feszül a WBO, WBC, WBA és IBO nehézsúlyú világbajnoka, Olekszandr Uszik (22-0, 14 KO) és a korábbi WBC világelső Tyson Fury (34-1-1, 24 KO). Az első, májusi meccset az ukrán nyerte megosztott pontozással, ám ha hinni lehet a híreknek, a Cigánykirály életében talán harmadszor a lehető legkomolyabban felkészül a visszavágóra: az első még Vlagyimir Klicsko elleni ringháborúja volt, míg másodszor Deontay Wilder elleni második meccset vette komolyan. A két klasszis Londonban tartotta meg a mérkőzéshez kapcsolódó első hivatalos sajtótájékoztatót, ahol mindketten igencsak meglepték a világot és a profi bokszot kedvelőket. Azt szokhattuk meg eddig, hogy Fury csinálja a műsort, míg Uszik visszafogottan, pár mondatot mondva tudja le az ilyen sajtóeseményeket. Most – ahogy azt a profiboksz.hu is írta – nyugodtan kijelenthető, hogy megfordultak a szerepek, ugyanis először senki sem értette, vajon a nagy szájáról is híres brit hirtelen miért lett egy ellenfelét tisztelő, önmagához képest szerényen viselkedő bunyós.

Hatalmas csatában nyert májusban Uszik (Fotó: Richard Pelham/Getty Images)

– Valójában körülbelül négy és fél éve volt legutóbb olyan, amikor nem én voltam egy mérkőzés előtt a favorit. Ez a Wilder elleni második meccs volt, amikor én voltam az esélytelenebb. Mi jár a fejemben? Egyszerűen csak az, hogy egy fantasztikus meccs elé nézek, ilyen volt az odavágó is. Olekszandr korrekt módon megnyerte azt az összecsapást. Csak arra vágyom, hogy ismét egy nagyszerű meccset vívjak. Legutóbb nagyon szoros volt, Uszik egy ponttal nyert. Kicsit jobban kell koncentrálnom, nem kell önelégültnek lennem, és máris teljesíthetem a feladatomat. Semmi drasztikus változás nem kell, hogy történjen. Egy kicsit több koncentráció, ahogy mondtam, és győzni fogok – fogalmazott Fury. Hozzátette, hiszi, hogy most eljön az ő ideje, és mindenképpen tanulni kell abból, ami történik majd vele.

– Tanulnunk kell azokból a dolgokból, amiken keresztülmegyünk az életünkben, és csak a legjobbat tehetjük, amit emberként, bokszolóként, apaként és férjekként tehetünk. És amihez a legjobban értünk, az az, hogy bemegyünk, és kiütjük egymást a bokszban, és egy remek műsort adunk a fizető közönségnek – tette hozzá Fury.

Még magukhoz sem tértek ezt hallva a sajtó képviselői, amikor felcsendült a Hitman című film zenéje, és e dallamokra megjelent a film főhősének öltözött Uszik. A WBO, WBC, WBA és IBO nehézsúlyú világbajnoka szokása szerint nem beszélt sokat, ám ami ezután következett, arra nem sokan számítottak. Uszik a diplomatatáskájából elővett két plakátot, odavitte Furynak, akit arra kért, hogy írja alá. A brit amikor meglátta, mi van a plakáton, talán először mosolyodott el: a képen az a pillanat volt látható, amikor az első meccsükön megrendítette őt az ukrán.

Mindenesetre a brit közölte, irgalmatlanul suta ez a behemót Shrek a fotókon, majd aláírta mindkettőt. Uszik nem csinált belőle titkot, hogy a plakátokra licitálni lehet majd az eBay-en, igaz, arról nem beszélt egyelőre, hogy mi lesz a befolyt összeg sorsa. Már-már elkezdett oldódni a hangulat – a nagy szembe nézéskor Fury megpróbálta megcsiklandozni az ukránt világbajnokot, hogy az legalább egyszer elmosolyogja magát –, ám a végén csattant az ostor, és az elhangzottak bizony magyarázatot adtak Fury szokatlanul visszafogott viselkedésére. Fury ugyanis elárulta, a májusi nagy csatájuk előtt egy nappal elvetélt a felesége, és meg kellett szülnie a hat hónapos, már halott embriót.

– Nem keresek kifogásokat, de Paris hat hónapos terhes volt, amikor ez történt. Ez nem olyan, mint egy kisebb vetélés a várandóság elején, mert fizikailag meg kell szülnöd egy halott gyereket, egyedül, miközben a férjed egy idegen országban van. Ezen egyedül keresztülmenni nem jó. Amikor azt mondta, hogy nem tud átjönni Rijádba, tudtam, hogy baj van. Azt mondta, hogy magas a vérnyomása. Turki Alalshikh felajánlott nekünk egy magánrepülőt, és azt mondta, hogy magával hozhatja az orvosát is. Azt mondta, hogy nem tud jönni. Megkérdeztem tőle, hogy mi a baj, és kértem, hogy mondja el, de nem volt hajlandó. De így is tudtam, hogy miről van szó. Nem árulta el, hogy elvesztette a babát, de én tudtam. Amikor hazaértem, akkor szembesültem ténylegesen azzal, hogy a baba elment – idézte fel a megrázó történteket Fury.

Mindenesetre a brit megígérte, Uszik a legjobb Furyt kapja majd meg decemberben. Felhívta mindenki figyelmét arra, hogy bárkivel vívott visszavágót eddigi pályafutása során – Deontay Wilder és Derek Chisora –, mindig kiütéssel győzött, miután az első csata 12 meneten át zajlott. Mint állította, hasonló forgatókönyvet szeretne megvalósítani a WBO, WBC, WBA és IBO nehézsúlyú világbajnoka ellen.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.