Két ezüstérmet és kvótákat is szerzett a Balla Virág, Devecseriné Takács Kincső kenu kettős

A két 25 esztendős győri versenyző az új olimpiai számban, kenu kettes 500 méteren, valamint nem sokkal ezután 200 méteren is a második helyen ért célba a szegedi vb-n.

Forrás: nso.hu, MTI2019. 08. 25. 12:34
DEVECSERIN TAKCS Kincs
Szeged, 2019. augusztus 25. A msodik helyezett Balla Virg s Devecserin Takcs Kincs (b-j) a ni kenu prosok 500 mteres versenynek dntjben a szegedi kajak-kenu vilgbajnoksgon 2019. augusztus 25-n. MTI/Szigetvry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Balla Virág és Devecseriné Takács Kincső ezüstérmet és ezzel az országnak két tokiói kvótát szerzett vasárnap kenu kettes 500 méteren a szegedi, olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokságon.

Balla Virág és győri klubtársa, a hozzá hasonlóan 25 éves Devecseriné Takács Kincső favoritnak számított az új olimpiai számban, kenu kettes 500 méteren. A kétszeres címvédő kanadai egység az egyik tagja, Laurence Vincent-Lapointe pozitív doppingtesztje miatt nem indulhatott el a Maty-éren, a mieink pedig idén már megverték egyszer az észak-amerikai duót, nyertek világkupát, Európa Játékokat, így nem csak titokban beszéltek róluk aranyesélyesként.

A versenyt a kínaiak kezdték a legjobban, akik valósággal kilőttek a rajtból. Hamar kiderült, hogy az első helyért az ázsiai és a magyar hajó lesz harcban, féltávnál utóbbi követte előbbit. A hajrához közeledve aztán Balláék próbáltak közelebb zárkózni, de Hszü Si-hsziao és Szun Meng-ja nem akart elfáradni, s végül sikerült megtartania előnyét. A magyar duó így – hasonlóan a tavalyi évhez – másodikként zárt, s nem mellesleg szerzett két olimpiai kvótát.

Balla és Takács Szabó Tünde sportért felelős államtitkártól vehette át az ezüstérmet.

200-on is összejött az ezüst

Szűk egy órával az 500-as döntő és második hely után – túl az eredményhirdetésen – a kenus Balla Virág és Devecseriné Takács Kincső már a legrövidebb szám fináléjában volt érdekelt, ahol ugyancsak éremesélyesnek számított. A verseny forgatókönyve aztán ugyanúgy alakult, mint a hosszabb távon, annyi különbséggel, hogy most egy másik kínai duó – Lin Ven-csün és Csang Lu-csi – előzte meg a magyarokat végig vezetve. A győri kettős így két ezüsttel zárt Szegeden.

Az olimpiai programban ugyancsak nem szereplő férfi kenu egyes 200 méteren a 23 éves Hajdu Jonatán remek teljesítménnyel, középfutam-győzelemmel került be a legjobb kilenc közé, ott azonban nem sikerült a dobogó közelébe kerülnie. A táv első felében még tartotta magát, utána azonban lemaradt, s végül szoros befutó után ötödik lett.

Balla Virág: Nagyon kemény lesz a felkészülés Tokióra

A kenus Balla Virág nem szeretné, hogy jövőre, a tokiói olimpián társával, Devecseriné Takács Kincsővel alulmaradjanak egy kínai hajóval szemben, ráadásul olyan különbséggel, ahogyan a szegedi, olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokságon kikaptak. Ezért nagyon kemény felkészülésre számít az olimpiáig.

Az egység előbb fő számában, az olimpiai programban szereplő 500 méteren lett ezüstérmes, majd szűk egy órával később – amelybe belefért az éremátadójuk is – 200 méteren is másodikként ért célba.

„Nagyon nem szeretnénk, ha ez jövőre, az olimpián is így lenne, és azt sem, hogy ennyivel gyorsabbak legyenek nálunk. Ennek érdekében nagyon kemény felkészülés vár ránk Tokióig” – mondta Balla. A hazai vb-rendezéssel kapcsolatban annyit jegyzett meg zárszóként, hogy az „jobb, mint egy gyereknap”.

akács Kincső szerint 500 méteren egyáltalán nem lepte meg őket a legnagyobb – és lényegében egyetlen – nagy rivális jó formája és fölényes győzelme.

„A kínaiaknál a férfi kenusok is kiváló formában érkeztek Szegedre, biztosan nagyon komolyan felkészültek a kvalifikációs vb-re” – nyilatkozta. Takács szerint a második döntőjüket, a 200 métert már kifejezetten tudták élvezni.

„Ez volt az utolsó versenyünk az évben, a pályánk pedig közel volt a szurkolókhoz. Élvezetes és felejthetetlen volt” – emelte ki.

A sprinttávon bronzérmes lett a magyar férfi kajakpáros, Apagyi Levente leginkább azt sajnálta, hogy nem tudta hozzásegíteni társát, Balaska Márkot sorozatban a harmadik vb-aranyérméhez K-2 200 méteren.

„Izgultam egy kicsit a verseny előtt, Márk próbált segíteni, nyugtatni, kár, hogy elrontottuk a rajtunkat” – tette hozzá Apagyi.

Balaska szerint – aki 2017-ben és 2018-ban is Birkás Balázzsal lett vb-aranyérmes ebben a számban – a rajt pillanata döntött a sorsukról, amikor az egyensúlyt keresve éppen megbillentek.

„Különben kihoztuk magunkból a maximumot, egy aprócska hibával. De ez 200 méter, itt semmilyen hiba nem fér bele” – mondta Balaska. Hozzátette: nem állnak meg, a vb és az érem jó állomás volt számukra a folytatáshoz.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.