Ajándék ez az Európa-bajnokság

Egy év késéssel rajtol ma a XVI. labdarúgó Európa-bajnokság a római nyitómérkőzéssel, amelyet Olaszország vív Törökország ellen. Budapest a tizenegy különböző országban található rendező város egyike, és a Puskás Arénában lesz a legtöbb néző az Eb alatt. A koronavírus-járvány nélkül is rendhagyó tornára került volna sor, azzal együtt pedig végképpen.

2021. 06. 11. 6:05
null
Forrás: Árvai Károly / Nemzeti Sport
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sokáig abban sem lehettünk biztosak, hogy lesz idén Európa-bajnokság. Vagy ha lesz is, abban a formájában valósul-e meg, ahogy az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) eltervezte, azaz a korábbi elnök, Michel Platini ötletére rendhagyó módon, szerte a kontinens különböző országaiban. Az eredetileg tavaly nyárra kiírt tornát a koronavírus-járvány miatt halasztották el egy évvel, de idén márciusban nem volt jobb a helyzet, mint 2020-ban az év ugyanazon szakaszában.

Száz nappal az Eb kezdete előtt még arról szóltak a hírek, hogy biztonsági okokból mégiscsak egy ország lehet a rendező, amely a vészforgatókönyv szerint Anglia lett volna. Ezt hivatalosan az UEFA sosem erősítette meg, sőt mindvégig azt kommunikálta, hogy kitart az eredeti tervek mellett. Azok persze már jóval a járvány kezdete előtt változtak, de erre ma már csak kevesen emlékeznek. 2014-ben azt jelentették be, hogy tizenhárom különböző országban lesznek az Eb-meccsek, ám Brüsszel a stadionépítés késlekedése miatt már 2017-ben elveszítette a házigazda jogát.

A budapesti Puskás Arénában telt ház fogadhatja a csapatokat. Fotó: Árvai Károly/Nemzeti Sport

A megmaradt tizenkét helyszínből idén a járvány is leszeletelt kettőt: az UEFA áprilisban jelentette be, hogy Dublin és Bilbao sem rendezhet meccseket, mert a két város nem adott garanciát a szurkolók jelenlétére. Bilbao a döntés egyoldalú mivoltára hivatkozva és a baszk fővárost ért imázsromboló hatás miatt kártérítést követelt. Spanyol helyszín mégis lett, Sevilla új szereplőként vette át Bilbao helyét, Dublin meccsein pedig a már egyébként is rendező Szentpétervár és London osztozott.

Bár végül megmaradt tizenegy különböző házigazda ország, a változtatások nagy nyertese mégiscsak Anglia lett, amely eredetileg a két elődöntőt és a döntőt rendezte volna, végül azonban a D csoport három meccse (természetesen itt szerepelnek az angolok) és két nyolcaddöntő is a Wembley-be került. Itt minimum huszonöt százalékos kihasználtságot vállaltak, ami 22 500 szurkoló jelenletét teszi lehetővé.

Egyedüli helyszínként Budapest biztosítja a százszázalékos befogadóképességet, azaz a 67 ezer férőhelyes Puskás Arénában lesz a legtöbb néző az Európa-bajnokság alatt. A magyar válogatott itt várhatóan telt ház előtt fogadhatja kedden a címvédő Portugáliát, majd június 19-én a regnáló világbajnok Franciaországot. csapata a harmadik csoportmeccsét Németország ellen, június 23-án Münchenben vívja, ahol a Bayern München stadionjában 14 ezren lehetnek jelen.

Ajándéknak vehetjük, hogy nem teljesen üres lelátók előtt lesz az Eb, miközben például a Párizsban zajló Roland Garros negyeddöntőjében Novak Djokovics és Matteo Berrettini elhúzódó teniszmeccsét nem nézhették végig az arra jegyet váltók, mert a francia fővárosban érvényben lévő, este 11 órától kezdődő kijárási korlátozás miatt távozniuk kellett.

A mai nyitómeccsen Olaszország Törökországot fogadja a római Olimpiai Stadionban. Az olaszok öt év után szerepelnek újra világversenyen, hiszen a 2018-as vb-re nem jutottak ki. A kudarc után Roberto Mancini vette át a válogatott irányítását. Vele világsztárok nélkül is titkos esélyesnek számít a csapat, amely 27 meccses veretlenségi sorozattal a háta mögött kezdi az Eb-t. Ez a leghosszabb széria a mezőnyben, a második helyen a magyar válogatott áll tizenegy vereségmentes találkozóval.

A végső győzelem legnagyobb esélyesének Belgium, Franciaország és Anglia számít, de bárki emelje is a magasba a Henri Delaunay-kupát a július 11-i döntő végén, nem túlzás azt állítani, hogy ez az Eb már a kezdete előtt is történelmi jelentőségű.

Európa-bajnokság, nyitómérkőzés, A csoport, 1. forduló: Törökország–Olaszország, Róma, 21.00 (tv: M4 Sport).

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.