Élő közvetítés
Ukrajna
ÉLŐ
Belgium
Szlovákia
ÉLŐ
Románia

Hatalmas csatát nyert meg Verstappen Hamilton ellen

Balesetek nélkül, de izgalmak mellett zajlott le vasárnap a Formula–1-es Francia Nagydíj, amelyet a Red Bull holland pilótája, Max Verstappen nyert meg, pedig a futam nagy részében Lewis Hamilton állt az élen. A brit világbajnok végül a második helyen futott be, a dobogó harmadik helyét pedig a mexikói Sergio Pérez kaparintotta meg.

2021. 06. 20. 16:51
Max Verstappen
Le Castellet, 2021. június 20. A gyõztes Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzõje ünnepel a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság Francia Nagydíjának eredményhirdetésén a Paul Ricard versenypályán, a dél-franciaországi Le Castellet-ben 2021. június 20-án. MTI/EPA/Sebastien Nogier Fotó: Sebastien Nogier
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

(Red Bull) szombaton „részsikert” aratott azzal, hogy magabiztosan megnyerte a Francia Nagydíj időmérő edzését, legyőzve fő vetélytársát, Lewis Hamiltont (Mercedes), mögöttük Valtteri Bottas (Mercedes) és Sergio Pérez (Red Bull) végzett a harmadik és negyedik helyen.

A vasárnapi futam rajtja izgalmak, helycserék és baleset nélkül lezajlott, ám Verstappen korán megkavarta a kártyákat, elfékezte a második kanyart, így Hamilton azonnal megelőzte. Tizennégy kör telt el vonatozással, a bikák versenyzője nem tudott közel kerülni a brithez, és Pérez is lemaradt Bottastól. Csupán a hátsó traktusokban zajlottak párharcok.

A szombatinál hűvösebb időjárás ellenére nagyon korán a gumik szemcsésedésére kezdtek panaszkodni a pilóták, így már a 15. körben megkezdődtek a kerékcserék, Charles Leclerc volt az úttörő. Az élmezőnyből Bottas jött ki elsőként a 18. körben, dilemma elé állítva a Red Bullt, hozzák-e ki Verstappent is. Végül az energiaitalosok kihívták a hollandot a következő körben, és mint kiderült, jól döntöttek, Verstappen a finn előtt maradt, sőt Hamilton kiállása után a britet is átugrotta.

A Red Bullnál ezúttal jól taktikáztak: Verstappen az élre ugrott
Fotó: MTI/EPA/Sebastien Nogier

Verstappen azonban nem tudta magáról leszakítani az üldözőjét, részben azért sem, mert nagyon küzdött az abroncsaival. A 32. körben ezért újra kereket cserélt. Pérezt gond nélkül megelőzte, majd hajtóvadászatot indított a Mercedesek után. Verstappen tíz körrel a leintés előtt érkezett meg Bottas nyakába, és gond nélkül át is ugrotta a finnt. Hamiltontól ekkor 4,5 másodperccel volt lemaradva, de forgalomba került a holland, kérdéses volt, hogy be tudja-e hozni a hátrányát. Végül másfél körrel a leintés előtt utolérte az éllovast, és Hamiltonnak esélye sem volt visszafogni őt, Verstappen a két héttel ezelőtti dráma után győzni tudott, a hétszeres világbajnok pedig újra hoppon maradt.

Mögöttük Bottas is hatalmas küzdelmet folytatott a gumiabroncsaival, emiatt a csapatának idegesen üzengetett. Azt fájlalta, hogy a kérése ellenére egykiállásos taktikát alkalmaztak nála. Végül nem tudta megőrizni a harmadik helyet sem, Pérez megelőzte.

A további pontszerző helyeken Lando Norris, Daniel Ricciardo (mindkettő McLaren), Pierre Gasly (Alpha Tauri), Fernando Alonso (Alpine), Sebastian Vettel és Lance Stroll (mindkettő Aston Martin) végeztek.

Végeredmény, Francia Nagydíj, Le Castellet (53 kör, 309,690 km, a pontszerzők):

1. Max Verstappen (holland, Red Bull), 1:27.25.770 óra

2. (brit, Mercedes), 2,904 másodperc hátrány

3. Sergio Pérez (mexikói, Red Bull), 8,811 mp h.

4. Valtteri Bottas (finn, Mercedes), 14,618 mp h.

5. Lando Norris (brit, McLaren) 1:04:032 perc h.

6. Daniel Ricciardo (ausztrál, McLaren) 1:15,857 p h.

7. Pierre Gasly (francia, Alpha Tauri) 1:16,596 p h.

8. Fernando Alonso (spanyol, Alpine) 1:17,695 p h.

9. Sebastian Vettel (német, Aston Martin) 1:19,666 p h.

10. Lance Stroll (kanadai, Aston Martin) 1:31,946 p h.

A leggyorsabb kör: 1:36,404 perc, Verstappen (35. kör)

A vb-pontversenyek állása 7 futam után (még 16 van hátra):

versenyzők:

1. Verstappen 131 pont

2. Hamilton 119

3. Pérez 84

4. Norris 76

5. Bottas 59

6. Charles Leclerc (monacói, Ferrari) 52

7. Carlos Sainz Jr. (spanyol, Ferrari) 42

8. Gasly 37

9. Ricciardo 34

10. Vettel 30

11. Alonso 17

12. Esteban Ocon (francia, Alpine) 12

13. Stroll 10

14. Cunoda Juki (japán, Alpha Tauri) 8

15. Kimi Räikkönen (finn, Alfa Romeo) 1

16. Antonio Giovinazzi (olasz, Alfa Romeo) 1

csapatok:

1. Red Bull 215 pont

2. Mercedes 178

3. McLaren 110

4. Ferrari 94

5. Alpha Tauri 45

6. Aston Martin 40

7. Alpine 29

8. Alfa Romeo 2

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.