Hideg zuhany Szegeden: Kopasz Bálint nem fért fel a dobogóra

Kopasz Bálint csak negyedik lett a Szegeden zajló kajak-kenu világkupa K–1 1000 méteres döntőjében. Nemcsak eddigi két nagy vetélytársa, a cseh Josef Dostál és a portugál Fernando Pimenta, hanem egy új kihívó, a német Jacob Schopf is megelőzte.

Magyar Nemzet
2021. 05. 15. 12:15
Kopasz Bálint
Kopasz Bálint még nincs csúcsformában Fotó: MTI/Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Féltávig Fernando Pimenta, Josef Dostal és Jacob Schopf lényegében együtt haladt, majd Dostál váltott ritmust. Csak Schopf tartott vele lépést, Kopasz és Pimenta egy jó hajóval lemaradt. A hajrában egy darabig úgy tűnt, hogy Kopasz befogja Pimentát, de aztán a portugál tudott újítani, s ő lett a második.

Az olimpiáig még több mint két hónap hátra van, természetesen ott kell csúcsformában lapátolni, de akkor is kellemetlen meglepetés, hogy a mieink 2019-es világbajnoka csak negyedik lett. Az pedig különösen aggasztó, hogy az eddigi riválisai, Pimenta és Dostál mellett feltűnt egy új kihívó. A német Schopf ráadásul fiatalabb nála egy évvel, még csak 22 éves, tehát akár még fejlődhet is az olimpiáig.

Ugyanerre lesz szüksége Kopasz Bálintnak is.

– Jól éreztem magam a futam előtt, de a szembe szél nem kedvezett nekem – kezdte az értékelését Kopasz Bálint. – Nem vagyok még tökéletes formában, a paramétereim nem a legjobbak. Szerettem volna nyerni, nem akarom a negyedik hellyel beérni. Pimentával nagyot csatáztunk, most ő volt a jobb. Mondták, hogy a német versenyző nagyon erős, így is történt. Két hét múlva van a válogató, mégis el akartam indulni, mert tavaly csak két versenyem volt, s idén minél több versenyen akarok részt venni, ott leszek az Európa-bajnokságon is.

Hat érem szombaton

A magyar versenyzők két-két arany-, ezüst- és bronzérmet szereztek a világkupa szombati döntőiben.

A két arany nem olimpia számban született, női K-1 1000 méteren Kőhalmi Emese, férfi K-1 500 méteren pedig Nádas Bence győzött.

A női ezer méteren ráadásul két magyar is a dobogóra állhatott az eredményhirdetésnél, az ifjúsági világbajnok, mindössze 19 éves Kőhalmi Emese mögött a 20 éves Bakó Olga harmadik lett. Gazsó Dorka Alida, aki 2019-ben tagja volt a világbajnok négyesnem ugyancsak fiatal, még csak 21 éves, nem kell tehát féltenünk a női kajakos szakág utánpótlását.

– Nagy boldogság, hogy a felnőtt mezőnyben is tudtam nyerni. Igyekeztem jó pályát evezni, az első ötszázon próbáltam egy erős iramot menni, utána fokoztam a csapásszámot. Közben nem nézelődtem, csak a végén pillantottam ki oldalra. Az idei célom az U23-as vb, de odaállok a felnőtt válogatóra is – értékelt a terveire is kitérve Kőhalmi Emese.

– Nagyon örülök, hogy nyerni tudtam, ez egy jó visszajelzés, hogy helyem van a négyesben. Bízom benne, hogy Tótka Sanyi és az én teljesítményem is meg fog mutatkozni a négyes produkciójában – mondta Nádas, aki több vasat is tart a tűzben. Ahogy utalt rá, tagja az olimpiára készülő K-4 500-as egységnek, s K-2 1000 méteren Kopasz Bálinttal is elindult majd a válogatón. A K-1 500-as szegedi nevezés inkább csak öröm kajakozás a felkészülésében.

Tótka elsősorban a négyesre összpontosít, de nem kizárt, hogy az olimpián 200 méteren is rajthoz áll. Mindenesetre jó visszajelzés, hogy Szegeden erős mezőnyben a második tudott lenni.

C-2 500-on Hajdu Jonatán és Fekete Ádám második, női C-1 500-on az olasz származású hozta a hatodik érmünket.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.