Keresés
Magyar Nemzet
2021. június 14., hétfő, Vazul napja
HÍR TV - BAYER SHOWKarácsonyék a dugódíjat készítik elő!
Sport
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/sport/kituntettek-a-valaha-elt-legjobb-magyar-roplabdazot-9020672/

Kitüntették a valaha élt legjobb magyar röplabdázót

SzPress Sporthírszolgálat
Élete első kitüntetését vehette át pénteken a 75 esztendős Buzek László, az egyetemes röplabdasport kiemelkedő alakja, akinek sportolói, edzői és sportvezetői életművét elismerve Áder János köztársasági elnök Magyar Arany Érdemkeresztet adományozott.

A harminc évvel ezelőtt, 45 esztendősen visszavonult sportember ma is rekordot jelentő 266 alkalommal szerepelt a magyar válogatottban, a Csepel SC színeiben tíz alkalommal vehetett át bajnoki aranyérmet, nyolcszor választották meg idehaza az év röplabdázójának, de sportágában „feltalálóként” is emlegették.

„Arra ma is büszke vagyok, hogy a világon először én próbálkoztam meg a 3-as vonal mögül indított támadással, de másodikként azok közé az újítók közé is bekerültem, akik a szervát felugrásból hajtották végre. Aki ma nem tud így adogatni, az nem is röplabdázó – nyilatkozta az SzPress Hírszolgálatnak a 75. életévét októberben betöltött Buzek László, aki húszévesen mutatkozott be a magyar válogatottban, két évvel később pedig először lett az év röplabdázója.

Kitüntetését két lobbizó sporttársának és jó barátjának, Nyári Sándornak és Somogyi Lászlónak is köszönheti, akik úgy érezték, hogy ha már Buzek László ez idáig nem lehetett Csepel díszpolgára – ahol húsz éven át hajtott a BEK-döntőbe is eljutott klubcsapat sikereiért –, érje meglepetésként és születésnapi ajándékként a Magyar Arany Érdemkereszt átvétele.

„Ha rajtam múlna, ötven évet forgatnám vissza az idő kerekét, hogy 1970-be csöppenjenek, amikor az Alma-Ata ellen BEK döntőt játszottunk” – folytatta a játékoskorában 203 centiméter magas röplabdázó. „Az első mérkőzésen idegenben kaptunk egy sima »hármast«, amire Csepelen mi is 3:0-ás győzelemmel adtuk meg a méltó választ. Még sem ünnepelhettünk, mert az összesítés mindössze két pontos különbséggel az ellenfelünknek kedvezett. Azért döntőt játszani így is nagy dicsőség volt. Boldogabb talán csak 1977-ben voltam, amikor a finnországi Európa-bajnokságot negyedik helyezettként zárta a magyar válogatott, engem pedig beválasztottak a torna all star csapatába. Kihúztam magamat, de én soha nem azt emlegettem, hogy milyen nagymenő vagyok, hanem azt, hogy jó a csapatom, a társaim nélkül sokkal kevesebbet értem volna el” – mondta befejezésül a magyar sport elismerésre méltó veteránja.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Lefagytak

Beleszálltak az új nemzeti konzultációba a baloldali pártok
Dobrev Klára arról kezdett beszélni, hogyan fogják jogellenes módszerekkel helyreállítani a jogállamot.

Iskolai végzés

Tanácsok, hogy merje hazavinni a bizonyítványt a gyerek!
Beszélgetés, biztonság, türelem és szeretet – ezek fontosak a bizonyítvány megérkezése előtti időszakban.
Hollandia nyerte a parádés gólok összecsapását + videó
Kétgólos előnyt herdált el a holland labdarúgó-válogatott Ukrajna ellen, de végül mégis 3-2-re nyert.

Poszt-trauma

Alföldi Róbert nagyon csúnyán nekiment Selmeczi Gabriellának
Megérkezett az utasítás.

Poszt-trauma

Ha ők csinálják, akkor oké
Nekik szabad hirdetési kampányra és konzultációra szórni a pénzt.

Poszt-trauma

Szabó Tímea lincshangulatot szít
A szélsőséges politikus Facebook-posztjában erőszakra buzdít lapunk vezetői ellen.

Aktuális

Orbán Viktor: Magyarország kettős kapcsolatot ápol a Nyugattal
A nyugathoz tartozunk, tiszteljük, de sohasem feledjük, hogy mit kellett volna értünk tennie, amit végül nem tett meg – mondta egy portugál lapnak adott interjúban a kormányfő.

Fricz Tamás blogja

Szóval nincs a pápával semmi baj?
Ferenc pápa ideológiai tevékenysége egyre inkább egy irányba mutat, s ahelyett, hogy egyesítene, inkább politikailag megosztja a híveket.
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!