Kitüntették a valaha élt legjobb magyar röplabdázót

Élete első kitüntetését vehette át pénteken a 75 esztendős Buzek László, az egyetemes röplabdasport kiemelkedő alakja, akinek sportolói, edzői és sportvezetői életművét elismerve Áder János köztársasági elnök Magyar Arany Érdemkeresztet adományozott.

Magyar Nemzet
Forrás: SzPress Sporthírszolgálat2020. 11. 27. 17:49
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A harminc évvel ezelőtt, 45 esztendősen visszavonult sportember ma is rekordot jelentő 266 alkalommal szerepelt a magyar válogatottban, a Csepel SC színeiben tíz alkalommal vehetett át bajnoki aranyérmet, nyolcszor választották meg idehaza az év röplabdázójának, de sportágában „feltalálóként” is emlegették.

„Arra ma is büszke vagyok, hogy a világon először én próbálkoztam meg a 3-as vonal mögül indított támadással, de másodikként azok közé az újítók közé is bekerültem, akik a szervát felugrásból hajtották végre. Aki ma nem tud így adogatni, az nem is röplabdázó – nyilatkozta az SzPress Hírszolgálatnak a 75. életévét októberben betöltött Buzek László, aki húszévesen mutatkozott be a magyar válogatottban, két évvel később pedig először lett az év röplabdázója.

Kitüntetését két lobbizó sporttársának és jó barátjának, Nyári Sándornak és Somogyi Lászlónak is köszönheti, akik úgy érezték, hogy ha már Buzek László ez idáig nem lehetett Csepel díszpolgára – ahol húsz éven át hajtott a BEK-döntőbe is eljutott klubcsapat sikereiért –, érje meglepetésként és születésnapi ajándékként a Magyar Arany Érdemkereszt átvétele.

„Ha rajtam múlna, ötven évet forgatnám vissza az idő kerekét, hogy 1970-be csöppenjenek, amikor az Alma-Ata ellen BEK döntőt játszottunk” – folytatta a játékoskorában 203 centiméter magas röplabdázó. „Az első mérkőzésen idegenben kaptunk egy sima »hármast«, amire Csepelen mi is 3:0-ás győzelemmel adtuk meg a méltó választ. Még sem ünnepelhettünk, mert az összesítés mindössze két pontos különbséggel az ellenfelünknek kedvezett. Azért döntőt játszani így is nagy dicsőség volt. Boldogabb talán csak 1977-ben voltam, amikor a finnországi Európa-bajnokságot negyedik helyezettként zárta a magyar válogatott, engem pedig beválasztottak a torna all star csapatába. Kihúztam magamat, de én soha nem azt emlegettem, hogy milyen nagymenő vagyok, hanem azt, hogy jó a csapatom, a társaim nélkül sokkal kevesebbet értem volna el” – mondta befejezésül a magyar sport elismerésre méltó veteránja.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.