Nem jött be a 2-0 átka, továbbjutott a Ferencváros Vilniusban

A futballbabona szerint a 2-0 veszélyes eredmény, ám ez nem zavarta a Ferencvárost, amely éppen ezzel az eredménnyel utazott Vilniusba a Zalgiris elleni BL-selejtező visszavágójára. A magyar bajnok idegenben 3-1-re győzött, Ryan Mmaee duplázott, és ezzel eldőlt, hogy legrosszabb esetben is az Európa-konferencialiga főtáblájára kerül fel, de a Slavia Praha ellen következő párharcban még a Bajnokok Ligája lehet a cél számára.

Magyar Nemzet
2021. 07. 27. 20:56
FTC
Fotó: Micheller Szilvia Forrás: NEMEZTI sPORT
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csank János mesteredző szerint a 2-0 veszélyes eredmény, márpedig egykori csapata, a Ferencváros éppen ennyivel nyert az első meccsen. Ezzel elvette a – 2020-ban aranyérmet szerzett – litván Zalgiris tizenkét tétmérkőzés óta tartó veretlenségét, és Vilniusban csupán arra kellett ügyelnie, hogy megtartsa előnyét. A 2-0 a Csank-teória szerint éppen az az eredmény, amelynél végig „élesnek” kell maradniuk a játékosoknak.

Erről beszélt a visszavágót megelőző sajtótájékoztatón Peter Stöger vezetőedző is, de kimondta, az ő csapata, azaz a Fradi az esélyesebb a továbbjutásra, és ezzel a véleményével aligha állt egyedül. A tét egyébként egy európai kupasorozat főtáblája volt, ugyanis a továbbjutó a Bajnokok Ligája selejtezőinek 3. körében a jövő héten a Slavia Prahával kerül szembe, ha azt a párharcot is nyeri, akkor mehet tovább a BL-be vagy az Európa-ligába, ha pedig elveszíti, akkor az Európa-konferencialiga csoportkörébe kerül be.

 

Uzuni és Tocmak vezet támadást a litvánok ellen
Fotó: Nemzeti Sport/Micheller Szilvia

 

A visszavágót Vilniusban egy olyan edzőpályán rendezték meg műfüvön, amelynek csak három oldalán áll lelátó, a negyediknél, az egyik kapu mögött egy másik pálya terül el. A lelátók pedig félig teltek meg, és első látásra úgy tűnt, sok fradista kísérte el a csapatot, ám vendégszurkolók nem lehetnek jelen a selejtezőkön az UEFA döntése alapján. A megoldás kézenfekvő: a Zalgiris színe is zöld-fehér, a mezek nagyon hasonlóak, így lehet a szurkolókat felületesen szemlélve összetéveszteni.

Ez a 2-0 meghatározta a két csapat elképzelését és a játék képét is. A Ferencváros ezzel a kezdőcsapattal állt ki: Dibusz – Wingo, Blazic, S. Mmaee, Csontos – Haratin, Somália, Zachariassen – Uzuni, R. Mmaee, Tokmac Nguen. A magyar csapat – nem vállalva kockázatot – próbált szervezetten védekezni és abból gyors ellentámadásokat vezetni, a Zalgiris pedig szeretett volna gyorsan gólt szerezni és ehhez kellő mezőnyfölényre szert tenni. Ebből unalmas, gyenge meccs kerekedett ki, a házigazdák szorgosan iparkodtak, olykor egymás után ívelgették kapuja elé a labdát, de helyzetig nem jutottak el. A magyar bajnok elképzelése a támadásokról a 43. percben vált be tökéletesen, az első végigvitt kontra végén vezetést szerzett. Ekkor hazai szöglet után lódult meg előre a Fradi, Ryan Mmaee indította hátulról Uzunit, aki megharcolt a labdáért a tizenhatos előtt, majd a támadást követő Ryan Mmaee elé adott, aki 14 méterről higgadtan lőtt a kapu bal oldalába – 0-1.

Ezzel gyakorlatilag el is dőlt a párharc, nehéz volt elképzelni, hogy ez a Zalgiris egy félidő alatt háromszor is betaláljon. Próbálkozott becsülettel, ám igen ötletszegényen, és a 72. percben végleg megpecsételődött a sorsa: egy újabb ellentámadás végén Ryan Mmaee közelről passzolt a hálóba, miután elfektette a litván kapust – 0-2. A Zalgiris a végén megszerezte a becsületgólt, majd Robert Mak ismét kettőre növelte a különbséget, de ezek a gólok már nem sokat számítottak.

A Ferencváros tehát simán jutott tovább a BL-selejtezők 3. körébe, ahol a jövő héten szerdán, augusztus 4-én a Slavia Praha ellen kezd el újabb párharcot, és az már biztos, hogy legrosszabb esetben az Európa-konferencialiga csoportkörében szerepel majd az ősszel. Persze, a cél azért ennél jóval merészebb az Üllői úton.

Bajnokok Ligája, selejtező, 2. kör, visszavágó: Zalgiris Vilnius (litván)–Ferencváros 1-3 (0-1), Vilnius, LFF Stadion, 2000 néző, jv.: Lambrechts (belga). Gólszerző: Diaw (93.), illetve Ryan Mmaee (43., 72.), Mak (94.), továbbjutott a Ferencváros 5-1-es összesítéssel.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.