Rengeteg bukás, az esélyes a mentőben fejezte be a Girót

Caleb Ewan nyerte a Giro d’Italia ötödik szakaszát, amelyen több komoly bukás is történt. A legrosszabbul az összetett győzelemre is esélyesnek tartott Mikel Landa járt, akit mentőautóval vittek el. Valter Attila megőrizte a fehér trikót.

Magyar Nemzet
2021. 05. 12. 18:04
Landa a bukás után
Forrás: Getty Images Sport
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az izgalmas és magyar szempontból szenzációs eredményt hozó negyedik szakasz után szerdán nyugodtabb etap várt a Giro d’Italia mezőnyére, a Modena és Cattolica közötti 177 km, kategorizált emelkedő nélkül. Sajnos mégsem volt sima a szakasz, amikor a főmezőny a táv végéhez közeledve nagyobb tempóra váltott, hogy utolérjék a szökevényeket, több bukás is történt a mezőnyben.

Nagyot esett az összetett győzelemre esélyes Egan Bernal legfontosabb segítője, Pavel Szivakov (Ineos Grenadiers), aki a négy versenynap után az ötödik helyen állt a fiatalok különversenyében, 1:08 perc hátránnyal a fehér trikót viselő (Groupama–FDJ) mögött. Még nagyobbat esett a keddi szakaszgyőztes Joe Dombrowski (UAE), valamint az esélyesek közül Mikel Landa (Bahrain–Victorious). A 2015-ös Girón harmadik helyen zárt spanyol kerekes nem is tudott visszaülni a biciklire, számára a mentőben fejeződött be az idei olasz körverseny.

– Komoly fájdalmai voltak, a kulcscsontja vagy a csuklója sérülhetett meg – fogalmazott a Bahrain sportigazgatója, Franco Pellizotti a bukás után.

A hajrában az ausztrál Caleb Ewan (Lotto–Soudal) volt a leggyorsabb, aki tizedik szakaszsikerét aratta háromhetesen. A 165 cm-es Zsebrakéta azzal a céllal vágott neki a 2021-es évnek, hogy mindhárom Grand Touron nyerjen szakaszt. A Girót már kipipálhatja.

Megint nem járt viszont szerencsével Giacomo Nizzolo (Qhubeka), aki a vasárnapi szakasz után ismét második lett, pályafutása során pedig már tizenegyedszer ért célba ebben a pozícióban Grand Tour-szakaszon, a győzelem viszont még mindig hiányzik. Az olasz kerekes azzal vigasztalódhat, hogy átvette a pontverseny éllovasának járó ciklámen trikót a belga Tim Merlier-től (Alpecin–Fenix).

A többi trikó nem cserélt gazdát, azaz a győztessel azonos idővel, 78. helyen célba érő Valter Attila is megtartotta a vezetést a huszonöt év alattiak versenyében, az összetettben pedig fellépett a negyedik pozícióba. Alessandro De Marchi (Israel Start-Up Nation) is megőrizte a rózsaszín trikót, Dombrowski pedig bukása ellenére a kék hegyi trikót.

Dina Márton (Eolo–Kometa) 31 másodperc hátránnyal 136. lett az ötödik szakaszon.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.