Széles Skála a Virslīga-bajnoktól a vegetáriánus oroszlánokig

Szilveszteri összeállításunkban a futballrajongók által kevésbé ismert, ám hangzatos nevű csapatokat mutatunk be röviden. Talán néhány együttes újabb rajongókra tehet szert a listának köszönhetően.

2020. 12. 31. 10:30
null
A Churchill Brothers játékosai melegítés közben Forrás: Churchill Brothers
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország egyik leggyakoribb utóneve a László. Büszke viselői könnyen megtalálhatják kedvenc albán csapatukat: a KF Laçi az elmúlt évtizedben rendszeresen indult az EL-selejtezőben. Idén nincs csúcsformában az együttes, úgy tűnik, hogy a tavaszi Bylis–Laçi meccs kiesési rangadó lesz. De nem csak Albániában találhatók különleges csapatnevek.

1903-ban az FTC első bajnoki címét szerző játékosok a klub egyik lelkes szurkolójának köszönhetően egy láda kolbászt nyertek. Megfelelő szponzori segítséggel a lett bajnokságot, a Virslīgát zsinórban harmadszor nyerő Riga FC is hasonló díjat kaphat a trófea mellé. (Aki pedig a szilveszteri virsli helyett még a karácsony örömeit idézné fel, annak ott a türkmén élvonal, a Ýokary Liga.) Kiesés ellen küzd viszont az észak-macedón élvonalban az Akademija Pandev, amelynek névadó alapítója, Goran Pandev még mindig aktív, sőt góljával idén kilőtte Észak-Macedóniát az ország történetének első Eb-jére.

A gibraltári bajnokság hemzseg a jobbnál jobb csapatnevektől, még úgy is, hogy a nagyra törő Boca Gibraltart kizárták. A Bruno’s Magpies („Szarkák”) egy helyi bárról kapta a nevét, míg az első évadokat uraló Lincoln Red Imps („Vörös manók”) nem a korábbi amerikai elnökről, hanem az angol harmadosztályú Lincoln Cityről. A skála rossz végére került a feröeri bajnokságot utolsóként záró Skála. A szlovén Bravo játékára sem mindig illik a csapat neve, jelenleg nyolcadik a tízcsapatos élvonalban. Az is valószínű, hogy nem a svéd bajnokságot tizedik helyen záró Siriusban játszanak a legfényesebb futballcsillagok.

Európát elhagyva találkozhatunk a High Quality Uniteddel, amely minőségi neve ellenére kiesett a bhutáni Szuperligából. Az egyik indiai élvonalban – merthogy kettő is van – szereplő Churchill Brothers küzdelmes játéka jellemzéseként minden bizonnyal vért és verejtéket ígér szurkolóinak, az iráni Perszepolisz viszont természetesen már a kontinens legjobb csapatai közé tartozik, 2-1-re veszítette el az ázsiai BL-döntőt a dél-koreai Ulszan Hyundai ellen.

A Churchill Brothers játékosai melegítés közben
Fotó: Churchill Brothers

Nem ritka, hogy nevezetes dátum adja egy-egy csapat nevét, de közülük az angolai 1º de Agosto viszi a prímet, amely a November 11-e Stadionban játszik. Tanzániában idén is az Oroszlánkirályból ismert Simba nyerte a bajnokságot, míg Egyenlítői-Guineá­ban modern rokona, a Leones Vegetaria­nos („Vegetáriánus oroszlánok”) nyerte az alapszakasz szigeti főcsoportját, mielőtt a koronavírus-járvány miatt törölték az idényt. A bermudai pontvadászat harmadik helyén a Robin Hood végzett, amelyet nem szabad összekeverni a suriname-i rekordbajnok Robinhooddal, na meg a kétszeres BEK-győztes Nottingham Foresttel sem.

A legagresszívebb csapatnevek a karibi szigetország, Antigua és Barbuda bajnokságában játszanak, ahol a Grenades (gránátok) vezetésekor szakadt félbe a bajnokság, a Bullets (töltények) pedig a negyedik helyen állt.

A venezuelai bajnokságtól idén visszalépett a dallamos nevű LALA, majd az unalmasabb Bolivarra változtatta nevét. Ilyen névvel szerepel klub a bolíviai élvonalban is, de a különleges csapatnevek és a futballeredmények rangsorában is az Always Ready („Mindig készen”) és a The Strongest („A legerősebb”) mögé szorul. A dél-amerikai nemzetközi kupákban Mersey-parti derbit is rendezhetnek egyszer, ha összecsap a chilei Everton és az uruguayi Liverpool. Európai csapat előtt tisztelegve választott nevet a nicaraguai Real Madriz is, az apró különbségért pedig nem elírás, csupán a helyi régió neve a felelős.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.