Élő közvetítés
Belgium
ÉLŐ
Szlovákia

Az NB III-ban, sőt a megye I-ben gyülekezik az egykori NB I színe-java

A Haladás kálváriája közismert, a hét végén további három korábbi NB I-es csapat zuhant egy osztállyal lejjebb. A PMFC és a Siófok az NB II-ből az NB III-ba, a Dunaújváros pedig innen immár a megye I-be. A Dunaújváros anno Dunaferrként 2000-ben még megnyerte a bajnokságot.

2024. 05. 27. 8:14
Dunaújváros, labdarúgás, NB III
Jakab Dávid, a Dunaújváros rutinos futballistája is roppant csalódott Fotó: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Siófok helyzete már menthetetlen volt az NB II utolsó fordulója előtt, a Pécs viszont még kiharcolhatta volna a bennmaradást. Ehhez mindenekelőtt le kellett volna győznie a Szegedet, ám a mérkőzés 1-1-re végződött, miután a vendég szegediek a hajrában, a 78. percben egyenlítettek. Igaz, a PMFC-nek a saját győzelmén felül a BVSC is kellett volna a Honvéd ellen, az a találkozó 0-0-ra végződött, tehát a Pécsnek a hazai három pont is kevés lett volna.

Dunaújváros, NB III, megye egy
Becsúsztak a dunaújvárosi labdarúgásnak... Fotó: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

– Ezer meg egy okot és kifogást sorolhatnék, de nem teszem, mert nem kenyerem. Attól a perctől, amikor vállaltam a vezetőedzői posztot, én lettem a felelős a szakmai munkáért, és mivel nem sikerült kivívnunk a bennmaradást, ezért az első számú felelős én vagyok. Rengeteg kifogásom lenne, de inkább maradjunk annyiban, hogy borzasztóan sajnálom – nyilatkozta Mátyus János, a pécsi együttes edzője. Bizony Mátyus sem tudott lendítani a PMFC szekerén, vele 12 forduló alatt csupán 10 pontot szerzett a baranyai gárda.

Mélyponton a Dunaújváros

A harmadik nagy múltú, korábbi NB I-es klub, a Haladás a pályán kiharcolta a bennmaradást, viszont nem kapott licencet a másodosztályra az MLSZ-től, s még az is kérdéses, vállalni tudja-e az NB III-at.

E három csapaténál is szörnyűbb a Dunaújáros kálváriája, miként arra az írásában az Origó felhívja a figyelmet. Az együttes Dunaferr néven 2000-ben még megnyerte az NB I-et. Aztán egészen a harmadosztályig zuhant vissza. Bő tíz esztendeje fellángolt a klub, két év alatt visszakerült az NB I-be és a 2014–15-ös idényt ismét a legjobbak között kezdte meg.

Ám ekkor újabb válság ütött be, a Dunaújváros két év alatt visszasüllyedt az NB III-ba. Az előző idényt nagy reményekkel kezdte meg Horváth Ferenc irányításával, ám a pénz gyorsan elfogyott, a keret szétesett. Tavaly az őszi pontoknak köszönhetően a bennmaradás még nem lehetett gond, idén viszont a Dunaújváros az utolsó fordulóban hazai pályán 3-0-ra kikapott a PEAC-tól, így a következő évadot a vármegyei első osztályban kezdi meg.

Békéscsabai, tatabányai remény

Hogy valami jót is mondjunk korábbi neves csapatokról. Az NB III-ban a Békéscsaba és a Tatabánya is megnyerte a maga csoportját – a Szentlőrinc és a Putnok a másik két bajnok –, és osztályozón kivívhatja a feljutást az NB II-be. Eredetileg két-két csapatot sorsolnak össze és a párharcok győztesei léphetnek feljebb, a Haladás kizárása miatt, viszont a négy NB III-as bajnokból három is feljut az NB II-be. Az még nem ismert, milyen forgatókönyv szerint.

Az alsóbb osztályok szereplése volt a téma a Szpker Kornerben is,

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.