Emlékkiállítás nyílik Bozsó János festőművész tiszteletére

A Bozsó-gyűjtemény az alapító Bozsó János festőművész születésének 100. évfordulóján, kedden emlékkiállítással nyitja meg a Bozsó 100 emlékévet, amely a művész halálának 25. évfordulóján, 2023. december 14-én zárul.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 12. 26. 17:41
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Loránd Klára, a Bozsó-gyűjtemény igazgató-kurátora az MTI-nek elmondta: A Máriavárostól a Klapka-házig címet viselő emlékkiállítás Bozsó János életútjának és életművének első periódusát mutatja be.

Felidézte: Bozsó János gyermekként nem élhetett családban, mégis az otthont a kecskeméti Máriaváros jelentette, ahová a második világháborús hadifogság után is visszatért. Tehetsége és szorgalma vitte előre pályája első éveiben, de arra szinte nincs magyarázat, honnan és hogyan jött a festészet iránti olthatatlan vágya és elkötelezettsége hányatott sorsában.

 

Saját visszaemlékezései alapján 1948-ban jelentkezett először kiállításokon. A Bozsó-gyűjteményben fennmaradt első olajfestménye, a Kikötőrészlet is ebben az évben született, amelyet egy rövid újsághír is említ.

 

Bozsó János az ötvenes évek első éveiben robbanásszerűen, már a felvértezett tudás és a konkrét mondanivaló hátterével fogalmazta meg műveit. Az elődök, főként a nagy alföldi mesterek nyomán indult. Saját nyelvezete 1956–57-re alakult ki, majd a 60-as években a koloritok és fények mesterévé vált.

Az emlékév első tárlata az 1957–58-as évekkel fejeződik be. Egyrészt Bozsó festőiségének új árnyalatai bontakoztak ki, de az életút is hirtelen fordulatot vett ebben az időben. A nincstelenségében helyet kereső művész a frissen felújított Klapka-házban élete első igazi műtermét találta meg.

Az akkor még ismeretlen alkotót egy hivatalos kecskeméti látogatás ad hoc programján kereste fel a Magyar Nemzeti Galéria akkori főigazgatója. Négy képet meg is vásárolt a budapesti múzeum számára a vidéki, senki által nem preferált művésztől.

 

Bozsó János első jelentős kiállítása 1957 októberében nyílt meg a Kecskeméti Katona József Múzeumban.

 

A művész alkotásain kívül korabeli dokumentumokat is megismerhetnek a látogatók, hiszen több kuriózumra is leltek a kurátorok a Bozsó 100 emlékév nyitóeseményére készülve. A művész egyetlen portréfotót őrzött fiatalkori magáról, amelyre feljegyezte, hogy akkor 16 éves volt. A nemrégiben előkerült egész alakos fotó 1938–39-ben készülhetett, és biztosan Kecskeméten, mert katonakoráig nem hagyta el szülővárosa szűkebb környezetét. Rokonai a Máriavárosban éltek – olvasható a gyűjtemény közösségi oldalán.

A tárlat egy olyan festménnyel zárul, amely a Klapka-házat ábrázolja 1953-ban, de e mű születésekor még nem sejtette Bozsó János, hogy itt talál műteremre, otthonra 40 éven át. A ház falai között, szintén előzmények nélkül fogant meg benne a műgyűjtés szenvedélye.

A következő kiállítás az életmű második fejezetét mutatja majd be, amikor már megnyíltak a művész előtt a hazai és a külföldi kiállítótermek.

A Bozsó 100 emlékév nyitóeseménye, az életút és az életmű első periódusának bemutatására vállalkozó, A Máriavárostól a Klapka-házig című tárlat december 27-én délután nyílik meg.

Borítókép: A Bozsó-gyűjteménynek helyet adó barokk lakóház, a Klapka-ház (Fotó: Kecskemet.hu)

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.