Lábjegyzet a könyvtároshoz

Évek óta eltökélt harcot folytat a még létező kommunista utcanevek megváltoztatásáért a Magyar Patrióták Közössége. Van dolguk szegényeknek.

2019. 12. 23. 5:59
null
Pilhál György Fotó: Katona_Vanda Forrás: Magyar Nemzet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Évek óta eltökélt harcot folytat a még létező kommunista utcanevek megváltoztatásáért a Magyar Patrióták Közössége. Van dolguk szegényeknek, hiszen – az érvényes jogszabályok dacára – ma is rengeteg a bolsevik szélhámosokról elnevezett közterület. Nemrég Salgótarján szocialista vezetése fütyült a patrióták kérésére, a sokadik felszólítás után is változatlanul hagyta a kifogásolt elnevezéseket. (A város főterének például ma is az a Fegyvert fogó munkás nevezetű – esztétikailag is kétségbeejtő – szobor az „ékessége”, amely a Tanácsköztársaság iránt érzett hervadhatatlan tisztelet jegyében még 1959-ben került a település kellős közepére.)

Minap viszont jó hírt kaptunk: Pápa önkormányzata lakossági kezdeményezésre Tisza Kálmán nevét adományozta az eddigi Szabó Ervin utcának. Gróf Tisza Kálmán a 19. század meghatározó politikusa volt (15 évig Magyarország miniszterelnöke), aki több szállal is kapcsolódott a városhoz (a főgimnázium új épületének építése, a helyi szegény sorsú tanulók segélyezése stb.), Szabó Ervin ugyanakkor semmi módon nem kötődött Pápához. Illetve csak annyiban, hogy a hazai bolsevizmus vezető ideológusaként megpróbált rávenni egy fiatal kommunista lányt Tisza Kálmán fia, Tisza István miniszterelnök meggyilkolására. Más kérdés, hogy a merénylet a kormányfő lemondása miatt elmaradt. A későbbi, „sikeres” merényletet viszont már nem a szélsőbaloldali anarchista szervezte, merthogy a hétpróbás gazember 1918-ban elhunyt. Az alultájékoztatott utókornak az „entellektüel” Szabó Ervin a fővárosi könyvtárhálózat nemes lelkű megszervezőjeként vált ismertté.

Pechjére most utánaolvastunk.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.