Következő mérkőzések
Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia
Portugália
21:002024. június 18.
Cseh Köztársaság

idezojelek

Szállóigét alkotott

Az olvasók főképp radikális politikai állásfoglalásai miatt figyeltek föl Az elsodort falu szerzőjére.

Pilhál György avatarja
Pilhál György
Cikk kép: undefined

Amikor ezeket a sorokat írom, még nem tudni, kardjába dőlt-e Budapest szombaton még idvezülten vigyorgó főpolgármestere, ahogyan azt sem, kilépett-e az Apró-villa ablakán a Demokratikus Koalíció főpohárnoka; ugyanígy a Momentum brüsszeli asszonypárosának jövőjéről sem tudok még beszámolni – árulhatják-e a következő ciklusban is a hazát odakint?
Veretesebb eseményt ajánlok az olvasó figyelmébe. Száznegyvenöt éve Kolozsváron született az a Szabó Dezső író, akit kritikusai a múlt század hazai irodalmának legmeghökkentőbb egyéniségei közt említenek, s a korszak magyar írói nyelvének megújítójaként tartanak számon. Az olvasók főképp radikális politikai állásfoglalásai miatt figyeltek föl Az elsodort falu szerzőjére. Megítélése az elborult betűvetőtől a nagyon is józanul gondolkodó írástudóig számos minősítést kapott. 

Az biztos, a bolsevik demagógián éppúgy átlátott, mint az éledező nácizmus veszélyein

. Hol kirekesztőnek, hol németgyűlölőnek tartották, de azt ellenségei sem vitatták: minden vívódása, sokszor tettlegességig fajuló indulata mögött is mindig a magyarság féltése állt. Gróf Teleki Pál miniszterelnökhöz címzett esszéjéből citálok ide egy ma is megszívlelendő gondolatot: „Ahol nincsenek minden polgár öntudatába beépítve a nemzet életérdekei, céljai, ahol a polgároknak nincs összefogó ismeretük a nemzet külső és belső helyzetéről, veszélyeiről és lehetőségeiről, […] az a nemzet egy történelmi földrengés első lökésére mozaikra hull össze s napok alatt könnyű zsákmánya lehet bármely céltudatos idegen étvágy uralmi szándékainak.”
Ízleljük szállóigévé lett, ma is eleven ars poeticáját: „Minden magyar felelős minden magyarért!”

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Köln ne legyen Irapuato!

Szőcs László avatarja
Szőcs László

A Biden fiú ügyei a klánról vallanak

Sitkei Levente avatarja
Sitkei Levente

A valódi hírek Brüsszel szerint

Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt

Képeslapok a mai Európából

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.