Élő közvetítés
Anglia
ÉLŐ
Svájc

idezojelek

Pozsonyi buktát kaptak

Keveset tudunk a pozsonyi csatáról, és azt a keveset is elhallgatta előlünk a múltat végképp eltörölni akaró kommunizmus – a magyar diadal nem illett bele a „bűnös nép” koncepcióba.

Pilhál György avatarja
Pilhál György
Cikk kép: undefined
2024. 07. 04. 4:59

Európa históriáját is alapjaiban befolyásolta a 907. július negyedikén vívott pozsonyi csata, a honfoglalást lezáró első honvédő háborúnk. Százezres nyugat-európai sereg rontott ránk Liutpold bajor herceg és Theot­már salzburgi érsek vezetésével „kiirtani a magyarokat”. Árpád vezér negyvenezer könnyűlovast küldött a Pozsonnyal szemközti Duna-partra, hogy színlelt megfutásaival kifárassza, majd elűzze a támadókat. Taktikája bevált, az agresszorok jó része odaveszett, hajóik zöme a tüzes nyilak áldozataként a Duna mélyén végezte. Maga a kivagyi herceg is fűbe harapott, akárcsak érsek barátja. A nyugatiak bő évszázadig gondolni sem mertek újabb próbálkozásra, akkor is megbánták; István hadai szétverték a revánsra spekuláló II. Konrád császár seregét, még Bécset is elfoglalták. (1051-ben III. Henrik is „bepróbálkozott” Pozsonynál, neki meg a flottáját süllyesztette el egy Zotmund nevezetű szenvedélyes könnyűbúvár.)

Keveset tudunk a pozsonyi csatáról, és azt a keveset is elhallgatta előlünk a múltat végképp eltörölni akaró kommunizmus – a magyar diadal nem illett bele a „bűnös nép” koncepcióba. A „rendszerváltó” SZDSZ művelődéspolitikájában is jól látszott, hogy a liberálisok milyen igyekezettel ragaszkodnak a kultúra – benne a történelemtanítás – kézivezérléséhez. (Darabig az érettségiről is száműzték a tantárgyat.) Hát hogyne! Akinél a történelemoktatás gyeplője, azé a hatalom. Ismerős? Szinte csoda, hogy a győzelem millenniumára (1907) felállított tizenöt méteres turulszobor a kommunizmus éveiben is ott maradhatott a Gerecse sziklafalán.

Innen üzenjük kétfarkú Gergelynek: a XII. kerületi turult se kóstolgassa!

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Jeszenszky Zsolt avatarja
Jeszenszky Zsolt

Az amerikai birodalom hanyatlása

Ágoston Balázs avatarja
Ágoston Balázs

A baloldal történelmi pszichopátiája

Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

Sikerrel járt az RMDSZ mozgósítása

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

A túlélés ellenforradalma

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.