idezojelek

A kasszát keresték

Korabeli krónikák tanúsítják, már az akkori Nyugat-Európa is megérte a pénzét…

Pilhál György avatarja
Pilhál György
Cikk kép: undefined

Korabeli krónikák tanúsítják, már az akkori Nyugat-Európa is megérte a pénzét… A százezres, zömében német ajkú ármádia – ­Lotharingiai Károly Szent Liga-serege – 1686 nyarának elején indult a 145 éve török kézen lévő Buda alá. Nem a török kiűzése izgatta a hercegek, grófok vezette zsoldosokat, sokkal inkább a remélt javak. Ma úgy mondanánk, a kasszát keresték. (Mesés budai török kincsekről szólt a fáma.) A sereg ötödét kitevő magyarokat, a lovas hajdúkat eleinte nem is akarták bevenni az „internacionalista brigádba”, később is (amikor kiderült, hogy hosszúra nyúlik a harc) csak ágyútölteléknek szánták őket.

1686. szeptember másodikán került le Buda ormáról a lófarkas hadijelvény, de a java csak utána következett… Mint a tatárjárás idején. A győztesek, miután a néhány száz „eladható” fogoly kivételével mindenkit lemészároltak, kincsek után kutatva feldúlták a még épen maradt várat. A fővezér három nap szabad fosztogatást, „leánykérést” engedélyezett katonáinak. (Ismerős? Hogyne. Pár évszázaddal később majd a „felszabadító” szovjet ármádia kapcsán találkozunk hasonló „programmal”.) Ebbe aztán annyira belemélyedtek a daliák, hogy még az ostromtüzek oltásával sem törődtek. A város szinte valamennyi háza leégett.

Így tért vissza Európa Budára.

A folytatás sem érdektelen. A győztes rablólovagok a Habsburg Birodalom meghódított területének tekintették Magyarországot, Lipót császár még Erdélyt is „oltalma alá helyezte”, majd felszámolta a hajdúk évszázados szabadságát, jobbággyá tette őket. Hálából, amiért oroszlánrészt vállaltak a török kiűzésében.

Ízelítőt – előételt – kaptunk a művelt Nyugatból.

VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Ambrus-Jobbágyi Zsófia avatarja
Ambrus-Jobbágyi Zsófia

A gyűlölet visszakúszott Európába

Jeszenszky Zsolt avatarja
Jeszenszky Zsolt

Putyin az új Hitler? (1. rész)

Ágoston Balázs avatarja
Ágoston Balázs

Százezrek a romok alatt

Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

Hangulatkeltés a magyarok ellen

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.