Hogyan (nem) lehet tervezni?

2001. 11. 12. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemcsak a piacot, a gazdaságkutató cégeket is megtréfálta a folyó fizetési mérleg minap közzétett pozitív alakulása. Ez utóbbiakat aztán alaposan.
Az intézeteknek idén sokadszorra okoznak kényelmetlen meglepetést a havi adatok, amelyek a világgazdasági lassulás és a növekedéspárti költségvetési politika dacára nemhogy nem romlanak, hanem kifejezetten látványos és javuló képet mutatnak. Olyannyira, hogy szinte „kivitelezhetetlennek” tűnik a gazdaságkutatók által az év második részére beharangozott egyensúlyromlás bekövetkezte. A médiában sztárolt kutatóintézeteknek, illetve kiemelt vezetőiknek – vélhetőleg – igencsak kényelmetlen, hogy az elemzések olyan intervallumú hibahatárokba lépnek, amelyek egészen egyszerűen döbbenetesek; és ez szakmailag talán már kudarcszámba megy.
A zömükben szakértőként aposztrofált kutatók persze csak a maguk dolgát teszik: folyamatosan erőltetik ránk, az ország lakosságára pesszimista előrejelzéseiket, ha pedig tendenciózusan pozitív a gazdaság állapota, az nem más, mint a „kreatív könyvelés” eredménye – szerintük legalábbis. A gazdasági rekordadatokban egyébként sem szűkölködő 2001-es esztendőben a média a kelleténél ismét jobban sztárolta neves közgazdászainkat, akiktől rendre megtudhattuk: a helyzet csak roszszabb és rosszabb lesz. A gazdaságkutatók közül az év során a GKI Gazdaságkutató Rt., a Pénzügykutató Rt., az Ecostat, a Concorde Értékpapír Rt., a Budapest Alapkezelő, az OTP, a Kopint-Datorg, a Raiffeisen Befektetési Rt., a Nomura International és a Citigroup tette közzé a médiában az előrejelzéseit; ezek a mérések meglepően széles hibazónára és a Magyar Nemzeti Banktól (MNB) jelentősen eltérő véleményekre hívják fel a figyelmet.
Pesszimizmusban és szereplési aktivitásban külön kiemelkednek a GKI és a Pénzügykutató Rt. előrejelzései. Egyben e cégek azok, amelyek év közben legtöbbet voltak kénytelenek korrigálni prognózisaikat. Nekik is figyelemre méltó lehet a Financial Times e témában tavasszal készített angliai elemzése: „Az utóbbi tíz év hatvan, országos méretű recessziójából a kutatóknak mindöszsze kettőt sikerült egy évvel előre jelezniük, és az esetek kétharmadában még az adott év áprilisában sem tudták, hogy a gazdaság abban az esztendőben hanyatlásnak indul.”
Mielőtt felelevenítjük azt, hogy mit jósoltak és terveztek a folyó mérleg alakulásáról a kutatók, álljon itt az MNB legújabb adatsora, amely szerint az előzetes adatok alapján a folyó fizetési mérleg 73 millió euró többlettel zárt szeptemberben, az első kilenc havi deficit pedig 279 millió euró lett. A jegybank korábbi tájékoztatása szerint a folyó fizetési mérleg ez év augusztusában 273 millió euró többlettel zárt, így az idei első nyolc hónapban a deficit 351 millió euró volt. Tavaly szeptemberben a folyó mérleg 311 millió euró hiányt mutatott, ezzel az első kilenc havi deficit 993 millió eurót tett ki. A folyó fizetési mérleg egyenlegének javulása mögött elsősorban az áruforgalom kiadási többletének mérséklődése áll, de a többi tétel egyenlege is kedvezőbben alakult a vártnál – áll az MNB indoklásában.
A folyó fizetési mérleg szeptemberi számai gazdaságtörténeti jelentőségűek. Szeptemberben ugyanis még soha nem volt a folyó mérleg szufficites, és az is most fordult elő első ízben, hogy a mérleg három hónapban egymás után többlettel zárt. A szolgáltatások és jövedelmek egyenlege az idén szeptemberben 99 millió euró többlettel zárt, szemben a tavaly szeptemberi 19 millió eurós hiánnyal. Augusztusban a szolgáltatások és jövedelmek egyenlegében 298 millió euró többlet volt. Az év első kilenc hónapjában a szolgáltatások és jövedelmek 576 millió euró többlettel zártak, szemben a tavaly január–szeptemberi 153 millió euró többlettel. Tavaly az első kilenc hónapban a Magyarországra irányuló tőkebefektetések 1,262 milliárd eurót, a külföldre irányulók nettó 228 millió eurót tettek ki. Ez év szeptember végén a jegybanki tartalékok értéke 13,1 milliárd euró volt.
Február
Petschnig Mária Zita, Pénzügykutató Rt.: „A tapasztalatok azt mutatták, hogy a magyar gazdaság rendkívül érzékeny az uniós konjunktúra változásaira. Gondokat okozhat, hogy az országba érkező külföldi tőke tavaly, hosszú évek óta először, nem fedezte a folyó fizetési mérleg hiányát.” (HVG, február 17.)
Akar László, GKI Gazdaságkutató Rt.: Jelentős romlást vár mind a fizetési, mind a külkereskedelmi mérlegben. A folyó mérleg hiányát 2,7 milliárdra becsüli. Szerinte nem valószínű, hogy az idegenforgalom megismétli tavalyi 2,5 milliárdos többletét. A folyó mérleg várható hiányát hárommilliárd euróra becsülte. (Romlik a külső egyensúly, Népszabadság, február 28.)
Március
Petschnig Mária Zita, Pénzügykutató Rt.: „2001-ben nemcsak a folyó fizetési mérleg hiánya lesz nagyobb, de ugrásszerűen nő a valódi, a költségvetési trükköktől megtisztított államháztartási deficit is, bár a hivatalos adatok semmit sem fognak mutatni.” (Inflációs felülvizsgálat, Népszabadság, március 23.)
Várhegyi Éva, Pénzügykutató Rt: „A 2,7 milliárd euróra várt hiány mértéktartó, sőt optimista becslés, és azon alapul, hogy nem lesz jellemző a külföldieket riogató retorika, ami miatt megugrana a profitkivonás.” (Lassuló növekedés, romló egyensúly, Népszabadság, március 24.)
Május
Vértes András, GKI Gazdaságkutató Rt.: „A magyar gazdaságot egyszerre jellemzi a gyors növekedés és a repedező egyensúly. A hiány akár 5,3 milliárd eurót is kitehet, és ez az 1,5 milliárd eurós tőkebeáramlásból és a növekvő tőkekiáramlásból adódóan – a korábbi évekkel ellentétben – csak adósságregeneráló finanszírozással kezelhető.” (Emelte inflációs prognózisát a GKI, Napi Gazdaság, május 17.)
Június
Belyó Pál, Ecostat: A vártnál kedvezőbb áprilisi adat három fő oka, hogy a várakozásoktól eltérően fennmaradt az export dinamikus növekedése, az idegenforgalom növekedése folyamatosan javul, és a működőtőke-beáramlás is kedvezőbb az egy évvel korábbinál. A romlás csak eltolódott az időben. Idén a deficit el fogja érni, esetleg meg is haladja a 2,2 milliárd eurót. (Nem romlott a fizetési mérleg, Népszabadság, június 6.)
Petschnig Mária Zita, Pénzügykutató Rt.: Szerinte az első négy hónap tendenciái nem vetíthetők ki az év egészére. Az év második felében mind a nyugat-európai kereslet mérséklődésének, mind a belső keresletet élénkítő kormányzati intézkedéseknek a hatása jelentkezik majd, rontva a fizetési mérleget. (Nem romlott a fizetési mérleg, Népszabadság, június 6.)
Július
Török Zoltán, a Raiffeisen Befektetési Rt. vezető elemzője egyre romló fizetésimérleg-adatokra számít. Szerinte a hiány az idén hétszázmillió euróval lehet nagyobb, mint tavaly: 2,3 milliárd euró, miközben a nettó tőkebeáramlás várhatóan kétmilliárd alatt marad. (Romlik a fizetési mérleg, Népszabadság, július 4.)
GKI–K&H Bank közös előrejelzése: „A fizetési mérleg eddig kedvezőbben alakult: öthavi hiány 475 euró, alig haladja meg a tavalyi év első öt hónapjában kialakult szintet. A legnagyobb szerepet az idegenforgalom élénkülése játszotta. Azonban a profitkivonás élénkülése miatt az év végére 2,7 milliárd eurós hiány várható.” (Magyar Hírlap, Napi Gazdaság, Népszabadság, július 31.)
Augusztus
Petschnig Mária Zita, Pénzügykutató Rt.: Kiemelte, hogy a fizetési mérleg hiányának csak a felét finanszírozza a nem adósságregeneráló tőkebeáramlás, így a hiány másik felét hitelből kell majd fedezni, ami az ország adósságállományát növeli.
Sonja Gibbs, Nomura International: Elsősorban nem kereskedelmi összetevők miatt nőtt júniusban duplájára a folyó mérleg hiánya, hiszen június és december az évadja a Magyarországon tevékenykedő multik profitrepatriálásának.
Wike Groenenberg, Schroder Salomon Smith Barney: Szerinte nem meglepő a romlás, mert a magyarországi vállalatok ebben a hónapban fizetik ki külföldre az osztalékot. Az év hátralévő részére azonban romló egyenleget vár. (Megduplázódott a mérleghiány, Népszabadság, augusztus 4.)
Szeptember
Hegedűs Miklós, GKI Gazdaságkutató Rt.: A következő hónapokban a gazdaság lassulásával összhangban várhatóan romlik a fizetési mérleg és az államháztartás egyensúlya is.
Petschnig Mária Zita, Pénzügykutató Rt.: „Mindenképpen az egyensúly romlása várható az év hátralévő felében, különös tekintettel arra, hogy a reálkeresetek az idén jelentősen meghaladják a GDP növekedését.” A kutatók szerint a Széchenyi-terv beruházásai keveset lendítenek a gazdaságon (MTI, szeptember 4.).
Október
GKI–K&H Bank közös előrejelzése: Az Egyesült Államokat ért terrortámadás tovább lassítja a világgazdaság és ezen belül Magyarország már korábban is csökkenő ütemű növekedését. A fizetési mérleg hiányát 2,5 milliárd euróra becsülik, az idegenforgalom megtorpanására és növekvő profitkivitelre számítanak. (Tartósabb lesz a lassulás, Napi Gazdaság, október 1.)
GKI Gazdaságkutató Rt.: 2,5 milliárd euró folyómérleg-hiány lesz az év végéig, amiben a gazdasági növekedés lassulása, ezen belül is az idegenforgalom megtorpanása lesz a ludas. (Lesz-e 4 százalék?, Figyelő, október 11.)
Vértes András, GKI Gazdaságkutató Rt.: „A gazdaság jelenlegi egyensúlya látszólagos, a fizetési mérleg kedvező alakulását az idegenforgalom átmeneti növekedése, az államháztartás jó pozícióját a kreatív könyvelés magyarázza.” (Napi Gazdaság, október 17.)
Kopint-Datorg, Pénzügykutató, GKI: A fizetési mérleg hiánya 2001-ben a GKI szerint 2,5, a Pénzügykutatónál 1,9 és a Kopint-Datorgnál kétmilliárd euró lesz. (Hosszú kemény tél?, Bank&Tőzsde, október 19.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.