A célpont most már az emberi méltóság

Löffler Tibor
2002. 02. 20. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Véletlenek szerencsétlen egybeesése folytán történhetett meg, hogy a szegedi Tisza Konzervatív Kör és más civil szervezetek felhívásának, miszerint a pártok kivétel nélkül a demokráciához méltó hangnemben kampányoljanak, az Országgyűlés február 6-i, státustörvénnyel kapcsolatos vitájában nem volt foganatja. Amikor Keller László (MSZP) azt találta mondani, hogy „a paktum mélyen sérti a magyar munkavállalók érdekét”, a jegyzőkönyv tanúsága szerint Tirts Tamás és Kövér László (Fidesz) fennhangon hazaárulást emlegetett. A politikai vihar középpontjába mégis Orbán Viktor került, mert Keller szerint a Magyar Köztársaság miniszterelnöke kétszer is lehazaárulózta a szocialistákat. Ezt viszont sem a jegyzőkönyv, sem a hangfelvételek nem bizonyítják. Még a kormányt és személy szerint Orbán Viktort keményen bíráló tv2 „Tényei” sem, holott Kovács László egy nyilatkozata szerint Orbán Viktor 20-25 méterre ült Kellertől, ami akkora távolság, hogy a kormányfő – Keller számára jól érthető – „kiabálását” nemcsak Kellernek kellett volna hallania, hanem például az üléstermi gyorsíróknak is.
A Fidesz politikusai mindazonáltal megfogadhatták volna Szelényi Iván szociológus intelmét, akivel a Magyar Nemzet készített interjút 1990-ben Legyünk különbek a kommunistáknál címmel. Tirts és Kövér a kormányfőt egyébként megvédhette volna azzal, hogy magukra vállalják a jegyzőkönyvvel egyébként is bizonyítható felelősségüket, hiszen Orbán Viktor éppen a vitát megelőző napon szólított föl higgadtságra; így olyan látszat keletkezett, hogy a bekiabálók a polgári politikai kultúrához méltatlanul keresztezték a kormányfő által képviselt irányvonalat.
Egyébként Kövér László egyszer már felvetette a „hazaárulást”: „nincs közös válasz arra a kérdésre, hogy létezik-e bűn egyáltalán, s ha igen, bűn-e a hazát elárulni, embert ölni vagy ávósnak lenni (márpedig), amíg ezeket a kérdéseket nem válaszoljuk meg közösen, a dög, a kommunizmus hullája itt hever temetetlenül”. A kérdés szerintem is jogos volt, de túlontúl általánosan volt megfogalmazva ahhoz, hogy nyilvános diskurzusokban értelmesen meg lehesen vitatni. Egyben mégis konkrét volt, amennyiben Horn Gyulára, a Magyar Köztársaság előző, legitim miniszterelnökére (is) utalt. Olyan személyre, akivel Orbán Viktor is fontosnak tartotta együttműködni az uniós csatlakozás, tehát a haza érdekében, s akinek ilyen irányú teljesítményét tisztelettel el is ismerte. Akkor a szocialisták rögvest betartották a politikai konfliktusok aranyszabályát: ami félreérthető, azt értsük is félre. Heteken keresztül azt álltották, hogy Kövér az egész szociáldemokrata mozgalmat sértette meg. A szocialisták által nap mint nap emlegetett gyűlöletbeszédet illetően érdemes egy kicsit visszatekinteni a közelmúltba, hogy lássuk, az „árulás” és a „hazaárulás” motívuma miként fordult elő a baloldal politikailag korrekt kommunkációjában. December elején a Fidesz és a Lungo Drom megállapodását követően a Magyarországi Roma Parlament vezetői kijelentették, hogy a Lungo Drom „elárulja” a cigányok érdekeit. A Roma Parlament elnöke, Zsigó Jenő úgy nyilatkozott, hogy a rendszerváltás óta nem történtek pozitív kormányzati intézkedések a cigányság érdekében (!), a Lungo Dromot elhagyó cigány politikusok egyike pedig arra szólította fel a romákat, hogy szavazzanak az MSZP-re. Az Ifjú Szocialisták Mozgalma és a Tóbiás József vezette Fiatal Baloldal közös állásfoglalása szerint a Fidesz „elárulta” a fiatalokat. Tóbiás volt az, aki egy nyilvánosságra került elemzésében azt a kommunikációs stratégiát javasolta, hogy az MSZP szórjon üveggyöngyöket meg miegyebeket a sajtó elé és álltsa azt, a Fidesz diktatúrát épít. Kovács, Keller és Nagy nem kérte, hogy Tóbiás kérjen bocsánatot a szociáldemokratizálódó MSZP kommunista szellemű lejáratásáért.
Karácsony után még az ellenzéki lapokban is arról lehetett olvasni, hogy az MSZP szerint a kormány „elárulta” a hazai munkavállalókat. Tehát a kormány hazaáruló. Egészen véletlenül az MSZP-től nagyon független MSZOSZ-nek is az volt a közleményben közzétett álláspontja, hogy a magyar munkavállalók „elárulását” jelenti Orbán és Nastase megállapodása. Január elején az MSZP lendületet vett, és már a határon túli magyarok „elárulásával”, a Torgyán vezette FKGP meg magyarellenességgel vádolta a kormányt. (A kisgazdák közös nevezőre is hozták az MSZP-t és a Fideszt, mondván, hogy a magyar nép mindkettőnek a játékszere és a nagybirtokrendszer kialakítására tesznek kísérletet. Torgyán szerint ezzel a Fidesz „elárulta” a kisgazda eszmeiséget.)
Az MSZP Tények és hazugságok című sajtótájékoztatóján Juhász Ferenc alelnök kijelentette, hogy a kormány „elárulta” a határon túli magyarok sokaságát. Az MSZP országos választmányának január közepén elfogadott nyilatkozata is ennek szellemében készült: a kormány itt már csak „megtévesztette” a magyarországi munkavállalókat, viszont „elárulta” a határon túli magyarokat! Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke jól érzékelte (Magyar Nemzet, január 21.), hogy az MSZP és a vele szövetséges szakszervezeti elit „szinte az egész magyarság elárulásával vádolták a miniszterelnököt”. Bauer Tamás arra emlékeztette a szocialistákat (Magyar Hírlap, január 16.), hogy „társtettesei” annak a státustörvénynek, amely miatt szocialista politikusok – idézem – „újra meg újra azzal vádolták a megállapodás kapcsán az Orbán-kormányt, hogy elárulta a magyar munkavállalókat és a határon túli magyarokat”. Bauer távolságtartó és kritikus véleményével szemben Demszky Gábor a vele készült interjúban (Magyar Hírlap, január 4.) örömét fejezte ki annak láttán, hogy az SZDSZ lendületbe jött: „sok színes, eredeti ötlettel hívja fel a figyelmet a kormányzati korrupcióra, hatalmi visszaélésekre...”. A három ponttal jelölt szövegrészt külön idézem: „... a hazai és erdélyi magyarok érdekeinek elárulására”.
A szocialisták árulózó kampánya átmenetileg sikeresnek bizonyult. A Magyar Gallup Intézet felmérése szerint a pártpreferenciáknak megfelelően ítélték meg a szavazók a magyar–román nyilatkozatot négy héttel annak aláírása után. A megkérdezettek 18 százaléka szerint a megállapodás súlyos hiba, a magyar érdekek elárulása volt. A kép persze akkor lenne teljes, ha a szocialisták nyilvános vitát folytatnának a Munkáspárttal arról, hogy Thürmerék miért tekintették (és tekintik) őket a dolgozó nép árulóinak, különösen a Bokros-csomag után.
Nagy Sándor most úgy gondolja, hogy a miniszterelnök élére állt a gyűlöletkeltésnek, s átlépett azon a határon, amely a demokráciát a diktatúrába hajló önkényuralmi törekvésektől elválasztja. Nagy Sándor későn ébredt. Kovács László már 1998 nyarán azt mondta, hogy Orbán latin-amerikai típusú tekintélyuralmi rendszert épít ki, amit nemrég, de még a parlamenti botrány előtt, megismételt. Horn Gyula tanácsadója volt Popper Péter, aki nemzetvezetőnek, korábban „farkasnevetésű miniducének” titulálta a kormányfőt. A szocialisták ráadásul jelöltként indítják Veér András doktort, aki publicisztikai munkásságának részeként a változatosság kedvéért Hitlerhez hasonlította Orbán Viktort. Szanyi Tibor szocialista országgyűlési képviselő ezenközben a kormányfőt „tényleges bűnözőnek”, „mocskos csalónak”, „tolvajnak”, „bizánci típusú bajkeverőnek” titulálta egy internetes vitafórumon, az MSZP kampánynyitó kongresszusán pedig dedikálta a kormányfőről írt, intellektuálisan szintén nem lebilincselő könyvét dr. Kende Péter. Figyelemre méltó összefüggés az is, hogy a miniszterelnökről és családjáról egy ismert pornómagazin közölt fényképeket.
Orbánt és családját az elmúlt években keményen megdolgozták az ellenzéki sajtóban, „természetesen a politikailag korrekt tolerancia keretein” belül, amiből a szocialisták vezető politikusai túlnyomórészt kimaradtak. A jelek szerint most az MSZP stratégái Orbán Viktor emberi méltóságát vették célba. Valószínűleg azért, hogy kizökkentsék és hibára késztessék. A kampányidőszakból még két hónap hátravan: vajon a kormányfő elleni gyűlöletkeltés élére állnak-e a magyar szociáldemokraták, Mónus Illés, Kéthly Anna és Peyer Ká-roly „örökösei”, vagy átlépnek azon a politikai-lélektani határon, amely a felsorolt „elődöket” a demokráciát a diktatúrába hajló önkényuralmi törekvésektől elválasztotta?
A szerző politológus

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.