Ellenségkép benesi felfogásban

Tamáska Péter
2002. 03. 02. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bizonytalan, formátlan tömeg, amely belülről úgy csapódik Csehszlovákia határaihoz, mint a hullámverés Normandia szikláihoz: ez volt Benes elnök felfogása országa német és magyar kisebbségéről. A Nyugat egykori kedvencének, Prágának most végre szembe kell néznie múltjával, amely nem csak Hrabal gyöngéd barbárait rejti, hanem Skvorecky irigy és gonosz gyáváit is. A benesi dekrétumokról van szó, amelyek nyomán a huszita időket is megcsúfoló példátlan népirtás vette kezdetét.
„Az árulók földjeinek – mind a németekének, mind a magyarokénak – elkobzása a csehszlovák parasztoknak több mint egymillió hektár földet juttatott. A szállítás nehézségei ellenére az áttelepítés (mármint az árulóké – T. P.) folyik.” S még egy gyönyörű mondat a Pravda legrangosabb vezércikkírójának tollából: „Mikor az egyik angol lap azt ajánlotta, hogy delegátust küld a szudétanémetek helyzetének kivizsgálására, a csehek csak vállukat vonogatták, és egyikük – nyilván Svejk rokona – így szólt: Hát lehetséges, hogy Lord Runciman nem ábrándult még ki az utazgatásból?” Hozzáfűzhetnénk, Svejk rokonai ekkor mintha elfeledkeztek volna a derék katona kedves mosolyáról, s a nürnbergi birodalmi hangnem szláv változatára tértek át. Pusztán a Teschin (Tesin) környéki lengyeleket hagyták békében, de azokat is csak azért, mert a lengyel páncélosok keményen megleckéztették őket.
A benesi dekrétumok rendkívül megalázók voltak arra a két népre, amelyek évszázadok óta államalkotó népként éltek szülőföldjükön. Nemcsak a piros ceruzával bántak kegyetlenül a győztesek, de olyan népvándorlást és tömeges emberpusztítást idéztek elő, amely machiavellista szemléletükből táplálkozott: két év múlva az indiai császárság hindu és mohamedán részre osztásakor ugyanezt ismétlik meg az angolok. (Az 1945-ös áttelepítések borzalmainak több mint kétmillió német esett áldozatul a keleti területeken és a Balkánon, akiket halottnak vagy eltűntnek nyilvánítottak a statisztika titkos bugyraiban.)
1945 májusában és júliusában a kommunisták által szervezett halálbrigádok – amelyek legfőbb patrónusa Rudolf Slánsky, a párt 1952-ben kivégzett, a cionizmus vádjával is illetett vezére állt – otthonukban maradt német asszonyokat, gyerekeket, öregeket és sebesült katonákat öltek le: a „brünni halálmenet” áldozatainak számát van, aki akár negyvenezerre is becsüli. (A város, Brno ekkor nyerte el egyértelműen cseh jellegét.) Összesen 267 ezer német lelte halálát a csehek által „transzfernek” nevezett áttelepítés során az NSZK Elűzöttek Minisztériumának (Ministerium für Vertriebene) 1966. évi adatai szerint.
Mi magyarok jobban jártunk. Amikor ránk sor került, már nagyon is odafigyeltek a dolgokra a nyugati nagyhatalmak, elegük lévén Európában a véres megoldásokból. 1945-ben így is 15 ezer katonaköteles magyar férfit vittek fel a Szudéta-földre a németek kiesett munkaerejének pótlására, majd egy év múlva mintegy ötvenezer fős szegényparaszti népességet deportáltak oda. A kegyetlen úton s a kezdeti megpróbáltatások során mintegy ezren vesztették életüket, főképp öregek és gyermekek. A munkaképes fiatalokat úgy állították ki a városok és nagyobb falvak főterén, mint egykor a néger rabszolgákat, s angol jelentések szerint még az ENSZ rabmunkásokra vonatkozó ajánlásait sem tartották be velük szemben.
Ízléstelenül ordító rasszista reklámok tehát a benesi rendeletek, főképp a potsdami értekezlet idején kiadott 33-as, amely minden állampolgári joguktól, így vagyonuktól is megfosztotta a „két testvéri szláv nép” német és magyar állampolgárait.
A bársonyos forradalmat követően már felmerült a csehszlovák parlamentben a visszavonásuk, ám a cseh és szlovák képviselők osztottak és szoroztak, s mint egyikük Duray Miklósnak elmondta, azért döntöttek a visszavonás ellen, mert az ezt követő kátpótlási hullám elsodorhatta volna az új demokrácia gazdasági alapjait. Zsebre, s nem morálra megy a játék: gondoljunk csak a Dél-Szlovákiában lévő tetemes mennyiségű állami tartalékföldre, amelynek egykori tulajdonosai magyarok voltak.
Az ősszel választások lesznek szlovák földön. Olyan országban, ahol a zsarolás, a fenyegetés, a magyar alapítványok vagyonelkobzásának vágya a mindennapi politika része. A magyar közösség lélekszáma a tíz évvel ezelőttivel összevetve 50 ezer lélekkel kisebbedett meg, s a szlovák iskolapolitikának köszönhetően a felvidéki magyarok művelődési élete elparlagiasodik. Egyre több a vegyes házasság, divat szlováknak lenni.
Miért ne lett volna igaza Orbán Viktornak, amikor udvariasan megemlítette a Magyarországon tabu témának számító benesi dekrétumokat? A mai helyzet eme rendeletek hatásának is eredője. Vagy csak a cseheknek szabad kárpótlást kérni a Kárpátaljáról 1938–39-ben visszatelepült állampolgárai részére a magyar államtól? S miért nem kérik ezt a szlovákoktól is, akik önállósodásuk után tízezrével űzték át a határon a szlovákiai cseh hivatalnokokat és tanárokat?

A szerző történész, tudományos kutató

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.