A vélt többség nevében

Ahogy a kormány sem eszmék, hanem érdekek alapján politizál, úgy tömegek sincsenek, amelyek ideológiák szerint gondolkodnának a világról.

Lakner Dávid
2017. 07. 19. 19:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bőven volt időnk megismerni a Betyársereg ideológiáját, majd újabban a Konzervatív Hallgatók Szövetségéből lett Identitesz világképét is. Senki nem lepődhetett hát meg a legutóbbi felkiáltáson, amely szerint ideje leverni a cölöpöket a homoszexualitás ügyében is. A kiáltványnak is nevezhető anyag szerint az azonos neműek egymás iránti vonzalma abnormális, szigorúan magánügy, amelynek propagandáját orosz mintára tiltani kellene.

Talán csak az alábbi tételen húzzuk fel kissé a szemöldökünket, elvégre szélsőjobboldali megszólalótól is ritka az ennyire nyílt kirekesztésvágy: „Ezeket a pozíciókat, illetve foglalkozásokat ne lehessen betölteni, illetve művelni nyíltan vállalt homoszexuális orientációval. Gyermekeinket ne neveljék homoszexuális tanárok, Nemzeti Színházunkat ne igazgassa homoszexuális direktor, homoszexuális ne lehessen miniszterelnök, miniszter!” A szerző szerint más foglalkozásokat sem szabad űzni bizonyos adottságokkal: ha szemüveges sem lehet vadászpilóta, akkor homoszexuális se legyen miniszter!

A gond annyi, hogy nem a Vecsésen zászlót bontott Erő és Elszántság embere, hanem Felföldi Zoltán fogalmazta meg mindezt a Magyar Hírlapban. Személyében Lakitelek volt polgármesterét köszönthetjük, aki Lezsák Sándor támogatását is bírta. Három éve egy független jelölt kiütötte székéből, amit a Fidesz nem tudott elfogadni. Két évig fúrta Zobokiné Kiss Anitát az önkormányzati többség, hogy a tavaly emiatt tartott időközin mindent bukjanak. Nem jött be az alázat teljes hiánya, de hiába: úgy tűnik, Felföldi mit sem tanult ebből.

Végső soron ez is összeköti őt az Erő és Elszántság tagjaival. Az új mozgalom is hangerővel igyekszik pótolni a támogatottságbeli deficitet, és egy vélt tömeg nevében beszél. Tyirityán Zsolt betyársereges vezető 8-10 százaléknyi tábort vizionált. Ezek az emberek csak arra várnak, hogy valaki végre megszólítsa, képviselje őket, mondta.

A vélt többség nevében cselekszenek a szélsőjobboldaliak akkor is, amikor évről évre kimennek a Pride-ra kiabálni, ellentüntetni. Szinte sajnálja ilyenkor őket az ember, hiszen rendre azt látni: tetőtől talpig feketében rohannak pár tucatnyian egyik utcából a másikba, keresve, hol tudnak közelről kiabálni a vonulókra. Csupa futkosás az élet.

Ezenközben a kormány is hihetetlen többségeket vizionál. 99 százalék mögé bújva iparkodik legitimnek beállítani olyasmit is, ami egy békés polgári társadalom építésébe nem férne bele. Persze más léptékekről beszélünk. Az egyik oldalon a korrupciót nevezik nemzeti érdekérvényesítésnek, a másikon az egyenruhás bohóckodást rendfenntartásnak. Emellett majdnem elsikkad, hogy CEU-, civil-, Soros- és még számtalan ügyben mondja lényegében ugyanazt a két csoport.

A kormány persze nem szélsőjobboldali, és nem is antiszemita. Ahogy nyolc-tíz százaléknyi etnikai önvédelmista sincs Magyarországon. Ám ahogy a kormány sem eszmék, hanem érdekek alapján politizál, úgy tömegek sincsenek, akik ideológiák szerint gondolkodnának a világról. Elég megnézni, hány olyan jobbikos van, aki a kezdetektől támogatja a pártot, de a melegekkel például soha nem volt baja. (Igaz, a párt mintha nem venné észre őket, és rendre ebben a témában próbálja ellensúlyozni a néppártosodós mértékleteskedést.) Lehet, hogy az Erő és Elszántság vezetői fontosnak tartják a küzdelmet a ’68-as eszmék ellen – és a rassztudat mellett –, de ezekben nem fogják őket tömegek követni.

A korrupciónál, az oktatásnál, az egészségügynél fontosabb az etnikai önvédelem, hirdette László Balázs. Ebben az egy mondatban benne van a vecsési zászlóbontók politikájának lényege, és ez a mentalitás el is távolítja őket attól, ami felé a Jobbik – szavai szerint – igyekszik. Közép-európai Egyetem, Soros György nézetei, civil szervezetek: itt meg olyan álproblémákról van szó, amelyekkel a kormány simán nyeri a tematizációs versenyt, feledtetve a valóban súlyos ügyeket. A szélsőjobb sem képes választ adni a lényegi gondokra, nem is akar, ezért kisszerű ideológiáját nyomná le a torkokon.

Persze ez még nem jelenti azt, hogy a Jobbik tudná a megoldást az oktatás vagy az egészségügy gondjaira. Viszont már akkor beljebb vagyunk, ha igazi kérdésekről beszélünk, ilyeneken gondolkodunk. Nevetséges, hogy a kormánysajtó ideologikus témák, magánéleti ügyek bedobásával szorítaná vissza a Jobbikot, egyszerre állítva, hogy a Vona-párt ma is ugyanúgy antiszemita, meg hogy elpuhult, semmi sem maradt nemzeti radikalizmusából. A kettő egyszerre nem stimmelhet. Ahogy az sem, hogy ma Köves Slomó szavait használjuk politikai célokra, holnap az exjobbikos Bertha Szilviával ejnye-bejnyézünk, holnapután a bérunió gondolatán mosolygunk. Rendre bizonyítva: a valóban égető kérdésekre tényleg nincs válaszunk. Még hét év kormányzás után sem.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.