Johannis a székelyek között

Az elnöki látogatás cseppet sem a magyarok iránti érdeklődés jegyében zajlott.

Fábián Tibor
2017. 07. 23. 9:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Klaus Johannis a Székelyföldön is elismételte a napokban, mennyire példás a román kisebbségpolitika. Ezzel azt üzente a magyaroknak, hogy a román politikum bebetonozta az álláspontját kisebbségi kérdésekben. Üzent a választóinak is: keményen kézben tartja a gyeplőt. A szász nem enged a székely követeléseknek.

Mindez borítékolható volt. Azaz cseppet sem okozott csalódást a román államfő székelyföldi látogatása, hiszen különösebb elvárások sem társulhattak hozzá. A Johannis megválasztása óta eltelt időszak ugyanis egyértelműsítette: a hideg és távolságtartó szász politikus csekély gesztusokat sem hajlandó tenni az erdélyi magyarság irányába kisebbségi kérdésekben. Traian Basescuval szemben – aki minden hájjal megkent Dambovita-parti politikusként kedveskedő érdeklődéssel, gyakori székelyföldi magánlátogatásokkal, az egyszerű ember nyelvét ismerő, a barátságot egy-egy kupica pálinkával szentesítő fellépéseivel is igyekezett megnyerni, nem csekély sikerrel, a székely szavazókat – Johannis nem erőlteti meg magát. Hideg, számító, racionális utat jár.

Úgyhogy jött, és egyértelművé tette: az egykori szebeni polgármester már bukaresti kottából olvas. Vendéglátói kisebbségi kérdésekre irányuló fölvetéseit udvariasan meghallgatta ugyan, ám a szokásos, untig ismert szólamokkal söpörte le. Hiányzott belőle hivatali elődjének empátiája, a székely embereket színlelve bár, de mégiscsak megnyerni akaró egyszerűsége, érdeklődése. De mégis azt mondhatjuk: jobb így. Hiszen Basescuról, ha hamarább nem is, a pár hónappal ezelőtti, a bukaresti kormányválságot kísérő magyarellenes hisztéria során kiderült, báránynak hazudta magát, ám amikor érdekei úgy diktálták, már agresszív magyarfaló farkasként igyekezett megszólítani a román választókat.

2014-ben a két székely megye lakói vérmes reményekkel szavaztak a szászra, a nem románra, akiről úgy tűnhetett: új színt, új értékeket, európai megközelítést hoz a permanens balkáni valóságban élő román politikába. Az azóta eltelt időszak nem csak az erdélyi magyarság számára hatott kijózanítóan: Johannis beleolvadt a tájba, a magyar kisebbségpolitika fölvetéseire ugyanazokat a szokásos válaszokat adja, mint bármelyik elődje a rendszerváltás óta, és a nacionalista szólamoktól sem retten vissza. A székely önkormányzati vezetők elmondták kéréseiket, hol sarkosan, hol diplomatikusan fogalmazva, Johannis kizárólag előre leírt frázisokat pufogtatott.

Sőt: burkoltan felrótta vendéglátóinak az etnikai elkülönülést, a magyar fiatalok gyenge románnyelv-tudását, a régió gazdasági lemaradásáért pedig az erdélyi magyarok politikusait, vagyis kimondva-kimondatlanul az RMDSZ-t hibáztatta. Egyvalamire volt jó az elnöki látogatás: a napnál is világosabbá tette: Klaus Johannist nem érdeklik a székelyek problémái. Meghallgatja őket, a székely himnuszt is megtiszteli felállva, még a székely zászlót is átveszi, de ez a legtöbb, amire kapható. Reakcióiban már – vérbeli román politikusként – a többség érzékenységével takarózik, és a kisebbséget nógatja kifejezettebb beilleszkedésre.

Nem véletlenül állítják elemzők: az elnöki látogatás cseppet sem a magyarok iránti érdeklődés jegyében zajlott. Megnyerni sem őket akarja. Hanem saját szavazótáborát biztosítja arról – akár már a választási előkészületek jegyében –, hogy a gyulafehérvári egyesülés centenáriumára készülő Romániában nem nyernek teret a kisebbségi követelések.

A szerző református lelkész, újságíró

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.