Kézírásjelek

A kézírás elvesztése kultúránk egy részének elvesztését is jelenti.

Mangel Gyöngyi
2017. 07. 21. 18:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kinyitottam a szekrényt. Kidőltek belőle a régen viselt vagy soha nem kedvelt ruhaneműk. A könyvespolcra már egy brosúra sem fér fel. Ömlenek az íróasztal fiókjaiból a régi számlák, levelek, irományok. Nincs mit tenni, selejtezni kell. A még jó állapotú ruhák-cipők a vöröskereszt gyűjtőládáiba kerülnek. A diákkoromból megmaradt, elavult tankönyvek mennek a szelektív papírgyűjtő kukákba. A régi számlákkal, a papírfecnikre körmölt feljegyzésekkel együtt. De mi legyen a levelekkel? A régi leveleket, képeslapokat pusztán érzelmi okokból őrzi meg az ember. A csak hallomásból ismert rokonok írásai nem sokat mondanak nekünk, de mindig akad egy doboz, ahol elférnek. Ugyanott szorítunk helyet az évtizedek előtti szerelmes leveleknek, a gyerekek-unokák girbegurba betűkkel írt születésnapi köszöntőinek, a nyaralások alatt írt rövid beszámolóknak. A levélírás és -olvasás fontos része volt életünknek. Kamaszkorunkban nyaranta minden este hétkor kint álltunk a vasútállomáson, vártuk a postavonatot.

Kezemben egy kupac a múlt század első feléből. Az egyik levél címzettje tekintetes L. L. erdőmérnök úr, Liptóújvár. Fekete tintát használt a levélíró, jobbra dőlő, szépen formált betűket rajzolt folyóírással a papírra. Az L. L.-né úrnő őnagyságának küldött képeslapon is műgonddal kalligrafált betűk, egyenletes, gyöngybetűs írás. Nagy gondot fordítottak a szépírás tanítására a világháború előtt.

Bár még mi is sokat leveleztünk, kamaszkori írásaink külalakja korántsem egységes. A kézírások karaktere eltér, nem a szépírásra, hanem a számunkra fontos tartalomra, a gyorsaságra figyeltünk, függetlenül attól, hogy gimnáziumi osztálytárs vagy első udvarló volt a címzett. Egy újabb kupac a gyerekek és unokák irkafirkáit, görcsös betűkkel írt üdvözlőlapjait tartalmazza. A kisiskolások írása bizonytalan, sokszor csúnya, sorokat nem tartó betűkkel. Csak idővel láthatunk egyformának tűnően gyöngybetűs házi feladatokat. A középiskolások betűvetése már egyéni jellegzetességeket mutat. Aztán vannak írógéppel készült szövegek is. De a mai elektronikus levelekből semmit nem őrzünk meg.

Minden embernek jellegzetes, csak rá jellemző kézírása van. Erre épül az íráselemzés, a grafológia tudománya. A mai számítógépes korban azonban egyre ritkábban írunk kézzel. Az írógépek korszaka után jött a klaviatúráké. Mivel csak kevesen tudunk szabályosan, tíz ujjal gépelni, maradt a pötyögtetés. Újabb változást hoztak a mobil-, majd az okostelefonok. Ma az üzenetek megfogalmazása-elküldése gyakran egy-két ujj használatával történik – miközben már a hivatalos iratokat is alá tudjuk írni elektronikus úton.

Vannak, akik azt hirdetik, fölösleges a kézírást – elsősorban a folyóírást – megtanítani, elég, ha a gyerek a nyomtatott betűket ismeri. A legtöbb ember kézírása úgyis csúnya, olvashatatlan macskakaparás, inkább tanuljanak gépírást a diákok. Az Egyesült Államokban sok helyen nem is tanítanak már folyóírást. Mások ellenben a kézírás fontosságát hangsúlyozzák. Hámori József neurobiológus, akadémikus a kézírás személyiségfejlesztő hatására hívja fel a figyelmet. A kézírás összefügg a beszédképzéssel, az olvasással, a finommotoros mozgásokkal, a térérzékeléssel, a rajzkészséggel. Amit kézzel írunk, az jobban rögzül az agyban. Arra is van bizonyíték, hogy a kézzel írók kreatívabbak, jobb a kommunikációs készségük, a memóriájuk.

Nemrégiben egy iparos azzal az ötlettel állt elő, hogy gimnáziumokat kellene bezárni. Nem lenne jó, ha egy másik okostojás azt hirdetné, nincs szükség a kézírásra. Aki nem tanul meg rendesen írni és olvasni, hiába ismeri a betűket, funkcionális analfabéta lesz. Az életben is kevésbé fog boldogulni. A kézírás elvesztése kultúránk egy részének elvesztését is jelenti. Arról nem beszélve, hogy búcsút mondhatnánk elődeink írásos hagyatékának: a kamaszkori szerelmes leveleknek és unokáink kedves firkáinak. Kár lenne értük.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.