Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Bérek, termelékenység – mi volt előbb?

Tisztában kell lenni azzal, hogy el fognak hullani a termelékenységüket emelni képtelenek, a férgesek, ami növeli a munkanélküliséget.

Németh György
2017. 08. 30. 14:19
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mi volt előbb: a tyúk vagy a tojás? Ami van, annak kezdete is van. A kezdet konkrét. A válasz tehát a tyúk, mert az tojja a tojást. De hogyan lett a tyúk? Tojásból. A kérdés a hétköznapi gondolkodás keretei között megválaszolhatatlan. A kezdet konkrét, az igazság nem okvetlenül.

Az egyik válasz szerint a bérek akkor emelkedhetnek, ha a termelékenység emelkedik. Mert a bérszínvonal nem politikai óhaj kérdése. Ha mégis annak tekintjük, jobb esetben magunkra szabadítjuk az inflációt, rosszabb esetben tönkretesszük a gazdaságot. Felszámolásba, az országból való kivonulásba hajszoljuk a vállalkozások jelentős részét. Ezért kívánatos, hogy a bérek emelkedésének üteme ne múlja felül a termelékenység emelkedésének ütemét, sőt inkább – a biztonság és az ország tőkehiányának megteremtése céljából – maradjon el attól. Az igazság konkrét.

Erre az igazságra a leghangsúlyosabban Palócz Éva (legutóbb a Tárki Társadalmi Riport 2016 című kötetében) és Oblath Gábor (2014-ben a Statisztikai Szemlében és az ÉS-ben) hívta fel a figyelmet. Velük ellentétben Pogátsa Zoltán azt hangsúlyozza – a Magyar Nemzetben, augusztus 8-án –, hogy az „alacsony bérek miatt hiányzik az a kereslet a magyar gazdaságban, ami a hazai szektort termelékenyebbé tudná tenni”. Pogátsa nem tagadja a Palócz és Oblath által leírt összefüggést, ám az szerinte fordítva is fennáll: „nincs meg a kényszer, hogy az olcsó élőmunkát magasabb technológiával váltsák ki”. Vagyis nem nehezedik nyomás a vállalkozásokra, hogy növeljék a termelékenységüket.

A szemben álló felek úgy gondolják, álláspontjaik kizárják egymást. Palócz és Oblath szerint Pogátsát nem érdekli a számokból kiolvasható konkrét igazság (a bérszínvonal nagyjából megfelel a gazdaság jövedelemtermelő képessége alapján lehetségesnek), és a gazdaságon populista akarnokként akarna erőszakot tenni. Pogátsa viszont régimódinak, a bonyolultabb összefüggésektől elzárkózónak, legfőképpen a keresletnek a termelékenység növekedésében játszott esetleges szerepével tisztában nem lévőnek gondolja Palóczot és Oblathot, végső érvként pedig Keynesre hivatkozik. Keynes volt az, aki az 1930-as évek elejének nagy válságát látva felismerte, a gazdaság normális működéséhez elengedhetetlen a megfelelő kereslet, és kidobta a közgazdasági főáramból Say törvényét. Miszerint azzal nem kell foglalkozni, mert a kínálat megteremti saját keresletét. Nem azért dobta ki, mert nem igaz, hanem mert e törvényszerűség csak hosszabb távon érvényesül, miközben „hosszú távon mindannyian halottak vagyunk”. Fontos kell hogy legyen a holnap is, nem csupán a holnapután. Ám az 1960-es évek végétől Keynes – mert receptje egyre kevésbé működött – kikopott a közgazdasági főáramból, hogy aztán a 2008-as pénzügyi-gazdasági válság hatására ismét felfedezzék. Ismét helye lett a nap alatt. Kritikusai már nem tőle, hanem a túlzott keynesianizmustól óvnak.

Pogátsa álláspontja mellett tekintélyelvű érveket sorakoztat fel. Így az Egyesült Államok demokrata kötődésű Roosevelt Intézetének anyagát (ha jól azonosítom, J. B. Manson 80 számozott oldalas What Recovery? – talán így fordítható: Mit kellene talpra állítani? – című tanulmányáról van szó), és hivatkozik Thomas Piketty és Emmanuel Suez népszerű munkáira, meg egy Verdoorn nevű hollandra, aki már 1949-ben megalkotta a róla elnevezett, a termelékenység és a hozzáadott érték növekedése között hosszabb távon érvényesülő kapcsolatot leíró törvényt. Szóba kerül a közgazdász Káldor Miklós (alias Lord Káldor) és egy Allan nevű gazdaságtörténész is, aki szerint „a technológiai forradalom azért indult el pont Angliában, mert ott túl magasra emelkedtek a bérek”. Mindezek helyett talán tanácsosabb lett volna a Pénzügyi Szemle legfrissebb számát (2017/2.) kézbe vennie, amelyben György László és Oláh Dániel A nettó bérhányad növelésének gazdaságpolitikai eszközei válság idején. A bérvezérelt növekedési modellre való áttérés Magyarországon című tanulmánya található. Vagy a Millennium Intézet honlapján elolvasnia Engelbert Stockhammer Bérvezérelt növekedés című tanulmányának összefoglalóját. Lehetséges volna, hogy jobbosok és balosok végül is ugyanarról beszélnek, és ugyanazt akarják elérni? A Jobbik EU-s béruniót célzó kampánya is hasonlót céloz.

Úgy gondolom, hogy Pogátsa – aki végül is elfogadja Palócz és Oblath igazságát, ám túllép azok statikus „hétköznapiságán” – dinamikusságában konkrétabb állításokat tesz, de hatékonyabban, nem csupán tekintélyek rég kimondott igazságaira hivatkozva volna érdemes érvelnie az igaza mellett. A kapitalista gazdaságban a jövedelemelosztásnak két szintje van: a tőke és a munka közötti és a munkán belüli. Globális folyamatok hatására előbbi erősen a tőke felé billen, míg utóbbin belül erős polarizáció történik, amely a közép(osztály) megfogyatkozásaként válik társadalmi szinten láthatóvá (vékony réteg feljebb lép, sokszorosa lesüllyed). Logikailag szerintem könnyen belátható, hogy van egy olyan pont – ha nem tudjuk is egzaktul a helyét –, amely után a tőkejövedelmek (amelyeket modellszinten kizárólag megtakarítanak, és termelő beruházásra fordítanak) aránya túlzott, mert kiszorítja a modellszinten kizárólag fogyasztásra költött munkajövedelmeket. Az így alacsonyabbá váló fogyasztói kereslet csökkenti a termelő beruházások létrehozásának üzleti értelmét. A megtakarítások egyre nehezebben találnak megfelelő hozamot ígérő befektetési célpontot. Csak keringenek a Föld körül a virtuális pénzügyi térben, offshore-ból offshore-ba. A munkajövedelmek polarizáltsága meg csak sorvasztja a termékpaletta középkategóriáját. A világok elválnak: egyik szélen az olcsó(bb) tömegtermékek, másik szélen a keveseknek hozzáférhető és gyakran fölöttébb értelmetlen luxus.

Az igazi közgazdasági kérdés az, hogy miféle gazdaságpolitikai eszközökkel tehető egészségesebbé a kétféle jövedelemelosztás a gazdasági növekedés szempontjából. Mikroszinten a rendszer erős szereplői a jelenlegi helyzet fenntartásában érdekeltek, ám makroszinten ez számukra is hátrányos. A feladat nem könnyű, mert a gazdasági-pénzügyi rendszer bonyolult organizmus, a nem kellően átgondolt lépések visszaüthetnek. Az adóztatással történő jövedelemelvonás és -újraelosztás hatékonysága korlátos. Az alapjövedelem és az úgynevezett helikopterpénz vagy a kettő egyesítése sem okvetlenül ördögtől való ötlet.

Az eszköztárnak azonban biztosan eleme a munkajövedelem-arány növekedésének kormányzati kikényszerítése (ezt kormányunk vallja, de fölöttébb fél szívvel teszi, amikor már a térség egésze ebbe az irányba indult), amelyre a vállalkozások – kénytelen-kelletlen – termelékenységük növekedésével tudnak csak reagálni. Így kényszeríthető ki a bérek emelése a termelékenység emelésével. Ám tisztában kell lenni azzal, hogy el fognak hullani a termelékenységüket emelni képtelenek, a férgesek, ami növeli a munkanélküliséget. Ha ez túl magasra emelkedik, talán nem csak a férgese hullik el. A jó gazdaságpolitikának nem csupán a jó eszközöket kell megtalálnia, azok alkalmazásában mértékletességet is kell tanúsítania. Ez így együtt már inkább művészet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.