Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Számok stopposoknak

Az ember ott tart az egyedfejlődés rögös útján, hogy képessé vált kifizetni 222 millió eurót egy másik emberért, aki futballista.

Hegyi Zoltán
2017. 08. 30. 17:25
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tágul a világegyetem. Mi közöd neked ehhez az egészhez? Tudtommal Brooklyn nem tágul. Valahogy így emlékszem az Annie Hall egyik csodálatos részletére, annyi év távolából. A világegyetemnek számtalan stopposa és hallgatója van Woody Allenen kívül is, és mind különbözők. Most, hogy a vártnál is gyorsabban véget ért a holland–magyar mérkőzés, lett idő elmélázni ezen is. Hogy mit csinál a világegyetem, és hol tart benne az ember.

Az ember ott tart az egyedfejlődés rögös útján, hogy képessé vált kifizetni 222 millió eurót egy másik emberért, aki futballista. És ezzel egy csapásra a mágikus számok közé emelte a 222-t, valahová a pí és a 666 közé. Egy harmadik ember 105 milliót adott egy húszéves negyedikért, aki szintén labdarúgó, és lőtt már vagy hat gólt a német bajnokságban. Ha kevésbé szerencsés, akkor most nem egy Ferrari-szalon környékén őgyeleg, hanem gumicsónakkal megy neki a spanyol partoknak, hogy olyan sprintet vágjon le, hogy nincs az a hétpróbás játékosmegfigyelő, aki szemmel tudná követni.

A többi ember csak kapkodja a fejét, azt sem tudja már, hogy fiú vagy lány. Szeptember 1-jétől a kanadai útlevelekben már mindegy is lesz, mindjárt három identitás közül lehet választani: férfi, nő, X. A harmadik, nem meghatározottnak nevezett opcióval kívánják biztosítani a polgárok jogát, hogy ne azonosítsák magukat sem férfiként, sem nőként, ha nem akarják. Kis lépés ez Kanadának, de hatalmas az emberiségnek. A szabadság oly magassága, amelyet eddig csupán Ausztrália, Banglades, Németország, India, Málta, Nepál, Új-Zéland és Pakisztán haladó népei voltak képesek megmászni. Íme: Új-Babilon.

Ehhez képest jelenkori tájékozódási forrásainkban elsikkad az a kis hír, hogy a régiben mivel múlatták az idejüket a nyafka értelmiségiek. Például mindenféle kőtáblákra írogattak ezt-azt, számokat is jócskán. Az egyik megviselt példányt a múlt század elején találta meg Edgar Banks régész, aki ha akarta, ha nem, a filmtörténetbe is bevonult, tekintve, hogy róla mintázták Indiana Jones figuráját. Indy aztán elpasszolta a szajrét George Plimptonnak, egy kiadóvállalat vezetőjének (róla nevezték el később a leletet, Plimpton 322-nek), ő pedig a harmincas években a Columbia Egyetemnek adományozta. Ezután évtizedeken át nézegették balról-jobbról a matematikusok és a régészek, mígnem nemrégiben fellebbent a fátyol. A babiloni agyagtábla a világ (máig) legpontosabb trigonometriai táblázata. Ez annyit tesz, hogy a görög vonalnak lőttek, mi pedig mehetünk vissza a gimnáziumba. Nem 2700 éves ez a tudás, hanem 3700. Szédítő számok, elegendők a fontoskodás beszüntetéséhez és egy kis meditációhoz.

Hogy mióta megy már itt ez az egész, és persze mi végre. Arthur C. Clarke és Stanley Kubrick halhatatlan remeke rémlik fel, a 2001: Űrodüsszeia. Ahogy pörögve felrepül az eszközhasználat egyik első darabja, hogy máris egy űrhajó hasítsa a végtelent Richard Strauss Zarathustrájára. A határok feszegetése néha jól állt az emberiségnek. Ilyen volt az a 40 évvel ezelőtti pillanat is, amikor elindult a Voyager-program, neki a Jupiternek és a Szaturnusznak, el a Naprendszer határáig. Ekkor nyílt ki igazán az emberiség szeme, írta elragadtatásában valaki. Amit a két űrszonda megmutatott, az több, mint amit valaha elképzeltünk, attól kezdve, hogy voltak olyan tippek, hogy a Föld korong (esetleg banán) alakú.

Hogy az ott található rend és gyönyörűség harmóniába torkolló látványa vagy a Hubble űrteleszkóp lélegzetelállító képei a távoli galaxisokból kiben mit indítanak el, nem tudhatjuk, hiszen befelé nagyjából ugyanott tartunk, mint kifelé. A rácsodálkozás panorámaközútján, stopposok között. Mindenesetre mindkét turnéval elfoglalhatjuk magunkat egy ideig. Mai állapotunkban focistáért 222 millió eurót adni meg egyszerűen csak erkölcstelen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.