Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

A banyatank is elsülhet

Politikai számításból csapdahelyzetet teremtettek, tabutémává teszik a nyugdíjügyet.

György Zsombor
2017. 09. 06. 14:42
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha valakiket, a nyugdíjasokat – így egyben és általában – én aztán biztosan nem akarom bántani! Fontos ezt leszögezni az elején, a félreértések elkerülése végett. Akkor is, ha mindaz, ami a szennyvízszagú magyar politikában zajlik körülöttük, leginkább a potenciális szavazatukról szól csupán.

Mentegetőzéssel nyitni felvetéseinket különben nem volna túl szerencsés, ez a mostani indítás azonban talán megfelelőképpen árulkodik arról, hogy milyen helyzetet teremtett az erőpolitika. Hogy miért is válik a nyugdíjasok ügye olyan témává, amelyről – ha így folytatódik – öngyilkos kamikaze akcióvá válik őszintén beszélni. Véleményterror létezett korábban is, máskor is, ám ez az aktuális állapot hasonlóan aggasztó.

A Jobbik-elnök Vona Gábor kiragadott és teljesen kiforgatott szavaira kampányt építeni kifejezetten aljas húzás – bár kétségkívül hatékony. Pedig a nyugdíjkérdés tipikusan olyan ügy, amelyhez bölcsen kellene hozzáállni. A nagyobb pártok mindegyike részéről szükség lenne megfontoltságra és a pillanatnyi érdekek alább rendelésére, már csak az idősebb korosztály iránti tisztelet miatt is.

Amit a kormányzati propaganda művel, az morális és gyakorlati értelemben is kétségbeejtő. A pofátlan hazudozás feletti ítélkezést elvégezheti mindenki magában. Ám a gyakorlati része a kérdésnek éppilyen súlyos: a generációk egymás ellen hangolása, a létező társadalmi és gazdasági problémák szőnyeg alá söprése több, mint hiba. Hagyjuk is a mentegetőzést! Ez az egymás ellen hangolás már azzal megtörténik, ha a nyugdíjügyről nem lehet nyíltan vitázni. Egy fiatalabb nemzedékhez tartozó politikus, közgazdász, újságíró nem meri elmondani a véleményét, inkább nem is beszél arról, mit gondol a közös teherviselésről, az ellátórendszer fenntarthatóságáról. A feszültség csak nő, ráadásul teljesen feleslegesen, hiszen olyan kihívásokról van itt szó, amelyek jelentős része objektív mérőszámokkal levezethető lenne, és amelyekről építő – és igenis szép – vitákat lehetne folytatni.

Aki az ellátórendszer hosszú távú fenntarthatóságáról beszél, aki fűt-fát ígér, aki azt mondja, nem kell hozzányúlni a támogatások bizonyos elemeihez történetesen azért, hogy a többit, a fontosabbakat megjavítsuk, az hazudik.

Pénz és forrás márpedig nincs elég, a gazdasági növekedés adta többletlehetőségekre hivatkozni csalfa dolog, miközben megannyi más humán terület is súlyosan alulfinanszírozott. (Helyette az állam borzalmasan drágán működik, az apparátus csak tovább hízott, a presztízsberuházások költségvetésében nem ismernek felső határt, a feketegazdaság virul.)

Rövid távú párt- és kampányérdekből sarokba szorítottak minden komolyabb támogatást maga mögött tudó politikust, aki máskülönben talán őszintén mert volna válaszolni például arra a kérdésre, hatalomra kerülve hozzányúlna-e a közlekedési támogatások rendszeréhez. Ma a „néppártos” vagy akár a „baloldali” válasz is erre az, hogy nem, dehogy, a szerzett jogként értelmezett támogatásokból nem szabad elvenni. Ha valaki felveti, hogy például a nagycsaládosok miért fizetnek ugyanazért a szolgáltatásért kisebb vagyonokat, akkor az a válasz: őket is támogatni kell.

Értsük már meg: mindenkit támogatni nem lehet.

Szóval, sunyi politikai számításból csapdahelyzetet teremtettek, újabb tabut kreáltak, talán veszélyesebbet, mint amit a legutóbbi időszakig cigánykérdésben a balliberális kultúrpolitikai gépezet tartott életben. Ezzel nem konkrétan a két érintett csoportot hasonlítom össze, hanem magát a jelenséget: a tabusítás, a tiszta beszéd büntetése által okozott óriási károkat.

Mert igen, beszélhetnénk arról is, hogy ha a közlekedési támogatások rendszerét kicsit megnyirbálnánk, bizonyos utazásokért pénzt kérnénk mindenkitől – ha csak jelképeset is –, akkor a bevételt be lehetne forgatni például a méltó idősgondozásba. Hiszen ezen a téren valóban óriásiak a problémák. Akinek nincs pénze minőségi ellátást váltani (havi szinten akár százezres tételekről beszélünk), annak embertelen körülmények juthatnak osztályrészéül élete utolsó szakaszára. Ha valamit, hát ezt nem volna szabad megengednünk.

Beszélhetnénk a differenciált nyugdíjemelésről is. Végtére mondjuk ki azt is: míg a kisnyugdíjasok gyakran a létminimum alatt tengődnek, addig bár igen kis számban, de akadnak milliós havi ellátást kapók is, és ezt az ollót pedig valamennyire zárni kell. (Olyan ellátott is van, akinek meghaladja a havi kétmillió forintot a nyugdíja. Elvi kérdés, hogy úgynevezett plafont kellene húzni.)

A felvethető kérdések sora hosszú, és mindig akad majd olyan, aki – okkal vagy ok nélkül – megbántódik. De először is meg kellene nyugodni. Továbbá felfogni, mekkora kárt okoz a géphangon telefonáló bácsi. Tudják: aki a Fidesz nevében jelentkezik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.